12 °C Budapest

Most utazz Hawaiira: csőd szélén a paradicsom!

2009. október 19. 15:02

A turista paradicsomként emlegetett ötvenedik USA tagállam komoly anyagi nehézségekkel küzd: a látogatószám egyre csökken, a légitársaságok sorra szüntetik be járataikat, így az adóbevételek is elmaradnak, a hotelek vendégek után áhítoznak. Lehet, hogy most kellene Hawaiira utazni?

Azt eddig is el lehetett mondani Hawaiiról, hogy a világ egyik legszebb szigetcsoportja a Csendes-óceánon, hogy pénztárcabarát lenne, kevésbé. Most azonban úgy fest, az árak valóban az ott megszokottnál jóval alacsonyabbak, legalábbis ami a szobaárakat illeti.

A szállodák szinte üresen állnak, de a tengerparton sem kell órákat gyalogolni, hogy szabad helyet találjon az ember - a válság sokakat távol tart a luxusnyaralástól.

Érdemes azonban igyekezni, ha kedvező ajánlatot szeretnénk elcsípni, nem tudni ugyanis, hogy mennyi ideig lesznek még nyitva a nyakig adósságban úszó szállodák, melyek az elmúlt néhány év fellendült idegenforgalma miatt jelentős beruházásokat eszközöltek, természetesen hitelből. 2004 - 2008 között gombamód szaporodtak ugyanis a szállodák, több ezer szobát újítottak fel, melyek egyelőre még meg sem térültek.

A Real Capital Analytics tanácsadó cég becslései szerint hotelszobánként mintegy 23 256 dollárnyi adósságot halmozott fel Hawaii, amely rekord mértékűnek számít az államok között.

Jelenleg a szobák több mint harmada üresen áll, ezzel szemben 2005-ben még 80 százalékos volt a kihasználtságuk. A válság előtt egy hotelszoba átlagosan 200 dollárba került éjszakánként, jelenleg azonban már kevesebb mint 150 dollárba kerülnek, de még ez sem csalogatott elegendő látogatót a szigetre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magas eladósodottság, a jelentős kihasználatlanság és az alacsony árak persze jó néhány szálloda esetében csődhöz vezetnek előbb utóbb, és a bankok tulajdonába kerülnek. Ez persze hatalmas érvágás a sziget számára, amely különösen függ a turizmustól, hiszen a hazai jövedelem egynegyedét az iparág biztosítja.

Egy évvel ezelőtt a munkanélküliség fogalma szinte ismeretlen volt a lakók számára, mára azonban már 7,5 százalék fölött áll a munkanélküliségi ráta, valamint az állami bevételek is jelentősen megcsappantak a kieső adók miatt.

Hiába alacsonyabbak azonban a szobaárak, a jelentős távolságok miatt - mind Japántól, mind az USA-tól - a repülőjegyek igen drágák. Korábban próbálkozott néhány légitársaság olcsóbb jegyárakkal, azonban veszteségesnek bizonyultak, helyette ezért inkább lecsökkentették a járatszámot. A helyi, szigetek közötti forgalmat bonyolító légitársaságok is problémákkal küzdenek, kettő már le is húzta a rolót közülük.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06