8 °C Budapest

Most utazz Hawaiira: csőd szélén a paradicsom!

2009. október 19. 15:02

A turista paradicsomként emlegetett ötvenedik USA tagállam komoly anyagi nehézségekkel küzd: a látogatószám egyre csökken, a légitársaságok sorra szüntetik be járataikat, így az adóbevételek is elmaradnak, a hotelek vendégek után áhítoznak. Lehet, hogy most kellene Hawaiira utazni?

Azt eddig is el lehetett mondani Hawaiiról, hogy a világ egyik legszebb szigetcsoportja a Csendes-óceánon, hogy pénztárcabarát lenne, kevésbé. Most azonban úgy fest, az árak valóban az ott megszokottnál jóval alacsonyabbak, legalábbis ami a szobaárakat illeti.

A szállodák szinte üresen állnak, de a tengerparton sem kell órákat gyalogolni, hogy szabad helyet találjon az ember - a válság sokakat távol tart a luxusnyaralástól.

Érdemes azonban igyekezni, ha kedvező ajánlatot szeretnénk elcsípni, nem tudni ugyanis, hogy mennyi ideig lesznek még nyitva a nyakig adósságban úszó szállodák, melyek az elmúlt néhány év fellendült idegenforgalma miatt jelentős beruházásokat eszközöltek, természetesen hitelből. 2004 - 2008 között gombamód szaporodtak ugyanis a szállodák, több ezer szobát újítottak fel, melyek egyelőre még meg sem térültek.

A Real Capital Analytics tanácsadó cég becslései szerint hotelszobánként mintegy 23 256 dollárnyi adósságot halmozott fel Hawaii, amely rekord mértékűnek számít az államok között.

Jelenleg a szobák több mint harmada üresen áll, ezzel szemben 2005-ben még 80 százalékos volt a kihasználtságuk. A válság előtt egy hotelszoba átlagosan 200 dollárba került éjszakánként, jelenleg azonban már kevesebb mint 150 dollárba kerülnek, de még ez sem csalogatott elegendő látogatót a szigetre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magas eladósodottság, a jelentős kihasználatlanság és az alacsony árak persze jó néhány szálloda esetében csődhöz vezetnek előbb utóbb, és a bankok tulajdonába kerülnek. Ez persze hatalmas érvágás a sziget számára, amely különösen függ a turizmustól, hiszen a hazai jövedelem egynegyedét az iparág biztosítja.

Egy évvel ezelőtt a munkanélküliség fogalma szinte ismeretlen volt a lakók számára, mára azonban már 7,5 százalék fölött áll a munkanélküliségi ráta, valamint az állami bevételek is jelentősen megcsappantak a kieső adók miatt.

Hiába alacsonyabbak azonban a szobaárak, a jelentős távolságok miatt - mind Japántól, mind az USA-tól - a repülőjegyek igen drágák. Korábban próbálkozott néhány légitársaság olcsóbb jegyárakkal, azonban veszteségesnek bizonyultak, helyette ezért inkább lecsökkentették a járatszámot. A helyi, szigetek közötti forgalmat bonyolító légitársaságok is problémákkal küzdenek, kettő már le is húzta a rolót közülük.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem