14 °C Budapest

Csak egy dolgot sajnál az internet atyja: mi lehet az?

2009. október 14. 12:02

Sir Tim Berners-Lee a világháló kifejlesztője elismerte: hiba volt a "//" jeleket betennie a webcímekbe.

Sir Tim Berners-Lee, KBE, a világháló (World Wide Web) pontosabban a HTML, a HTTP és több hasonló protokoll kifejlesztője. Jelenleg a World Wide Web Consortium vezetője, azé a cégé, mely az internet további fejlődését irányítja.

 

Fotó: 31415926535.net


Berners-Lee a napokban a New York Times-nak adott interjújában elismerte: fölösleges volt a "//" jel használata a webcímekben. A kilencvenes évek elején -amikor a világháló megszületett- ez még egy gyakran használt programozási karakter volt, mára azonban gyakorlatilag funkcióját vesztette.

A felhasználóknak még néhány éve is be kellett gépelni a honlap neve előtt a http:// karaktereket, mára azonban ez automatikusan megjelenik.

Sir Tim Berners-Lee azért is sajnálja ezt a döntését, mert a "//" jelek nyomtatott vagy kézírásos formában történő leírásához hatalmas mennyiségű papírt -és ezzel együtt fát- kellett elhasználni. Ráadásul a világ rengeteg munkaórát spórolhatott volna meg, ha a dolgozóknak nem kellett volna beírniuk a perjeleket.

Az első weblap, amelyet Berners-Lee készített 1991. augusztus 6-án került ki, és arról szólt, hogy mi az a világháló, hogyan használhatóak a böngészők, és hogyan lehet webszervert létrehozni.

(Forrás: nytimes.com/wikipédia)

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?