Marad az egy család egy segélyezett elv

Pénzcentrum
2009. október 1. 09:47

Úgy fest, marad a költségvetési törvénytervezetben az a kitétel, miszerint egy családban csak egy segélyezett lehet, továbbá nem változik a gyermekétkeztetés normatívája sem: az eddigi 65 ezerről 22 500 forintra csökken - írja a Népszabadság.

Adott egy család, két munkanélküli szülővel, valamint két iskoláskorú gyerekkel. Ők jelenleg még rendelkezésre állási támogatásából (kétszer 28 500 forint), illetve a gyermekek után érkező családi pótlékból (26 600 forint) próbálnak megélni. Az új törvénytervezet szerint a család jövedelme 83 600-ról 55 100 forintra csökken, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 900-ról 13 775 forintra.

Januártól ugyanis a tervek szerint egy családból csak egy ember kaphatja meg az aktív korúakat megillető támogatást. A maradék családtag esetleg közmunkát, közhasznú munkát végezhet, amit a közmunka tanács szervez, vagy a Regionális Munkaügyi Központoknál meghirdetett közhasznú munkaprogramokra jelentkezhet.

A szociális tárca számításai szerint 35 ezer olyan ellátott van, akit érinthet ez a változás. Azt azonban nem tudni, hogy a közhasznú munkát biztosító szervezeteknek lesz-e elég kapacitásuk.

A tervezettel 12 milliárdot spórolna az állam a legszegényebbeken, amit a szociológusok erősen elleneznek. Válaszul A szociális miniszter kifejtette, hogy a költségvetésben prioritást élvez az Út a munkához program, amelyre 2010-ben 13 milliárddal többet szán az ideinél a költségvetés, vagyis összesen 110 milliárdot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem változtatott a kormány a gyermekétkeztetési normatívát érintő elképzelésein sem: 65 ezer forintról 22 500-ra csökken. Ez az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknál kiegészül a jelenlegi támogatás összegére - elvileg tehát ezeken a településeken nem lesz érzékelhető a változás.

A gyermek-közétkeztetést összesen 978 ezren veszik igénybe. Ebből, kedvezményes étkeztetésre 369 ezer gyermek jogosult, míg - ezen belül - 204 ezer gyermek étkezik ingyen.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?