Marad az egy család egy segélyezett elv

Pénzcentrum
2009. október 1. 09:47

Úgy fest, marad a költségvetési törvénytervezetben az a kitétel, miszerint egy családban csak egy segélyezett lehet, továbbá nem változik a gyermekétkeztetés normatívája sem: az eddigi 65 ezerről 22 500 forintra csökken - írja a Népszabadság.

Adott egy család, két munkanélküli szülővel, valamint két iskoláskorú gyerekkel. Ők jelenleg még rendelkezésre állási támogatásából (kétszer 28 500 forint), illetve a gyermekek után érkező családi pótlékból (26 600 forint) próbálnak megélni. Az új törvénytervezet szerint a család jövedelme 83 600-ról 55 100 forintra csökken, az egy főre jutó jövedelem pedig 20 900-ról 13 775 forintra.

Januártól ugyanis a tervek szerint egy családból csak egy ember kaphatja meg az aktív korúakat megillető támogatást. A maradék családtag esetleg közmunkát, közhasznú munkát végezhet, amit a közmunka tanács szervez, vagy a Regionális Munkaügyi Központoknál meghirdetett közhasznú munkaprogramokra jelentkezhet.

A szociális tárca számításai szerint 35 ezer olyan ellátott van, akit érinthet ez a változás. Azt azonban nem tudni, hogy a közhasznú munkát biztosító szervezeteknek lesz-e elég kapacitásuk.

A tervezettel 12 milliárdot spórolna az állam a legszegényebbeken, amit a szociológusok erősen elleneznek. Válaszul A szociális miniszter kifejtette, hogy a költségvetésben prioritást élvez az Út a munkához program, amelyre 2010-ben 13 milliárddal többet szán az ideinél a költségvetés, vagyis összesen 110 milliárdot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Nem változtatott a kormány a gyermekétkeztetési normatívát érintő elképzelésein sem: 65 ezer forintról 22 500-ra csökken. Ez az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknál kiegészül a jelenlegi támogatás összegére - elvileg tehát ezeken a településeken nem lesz érzékelhető a változás.

A gyermek-közétkeztetést összesen 978 ezren veszik igénybe. Ebből, kedvezményes étkeztetésre 369 ezer gyermek jogosult, míg - ezen belül - 204 ezer gyermek étkezik ingyen.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem