A pesti utcákon tiltakoznak majd az önkormányzatok

2009. szeptember 29. 09:17

Demonstrációval tiltakozik a költségvetés önkormányzatokat érintő részei ellen a Fidesz. Az október 10-re Budapestre meghirdetett tiltakozással hívnák fel a figyelmet arra, hogy a települések számára elfogadhatatlan a jövő évi büdzsé tervezete, illetve a költségvetés megszavazása és életbe- lépése egy sor területen összeomláshoz vezetne - írta a Világgazdaság.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, debreceni polgármester szerint ekképpen veszélybe kerülhet az egészségügy és a közösségi közlekedés, az oktatás, a szociális ellátás és a gyermekétkeztetés. Kósa arra a kérdésre, hogy tervez-e módosító indítványokat a Fidesz a költségvetéshez annak ellenére, hogy az egész törvényjavaslatot elhibázottnak tartja, úgy válaszolt, mindenképpen, de mivel egészen más problémái vannak egy kistelepülésnek, mint egy megyeszékhelynek, nem együttes, hanem egyedi módosításokat fognak benyújtani. A politikus úgy vélte, a költségvetés nem áll meg a jövő év közepéig. Kósa jelezte, a demonstrációra szocialista vezetésű önkormányzatokat is várnak.

Az MSZP azonban a jelek szerint sokkal inkább a parlamentben vitatkozna a költségvetésről. Gy. Németh Erzsébet, a párt szakpolitikusa a demonstrációt csak végső eszköznek tartja. Szerinte a büdzsé tartalmaz olyan rendelkezéseket is, amelyek éppen az önkormányzatoknak biztosítanak nagyobb mozgásteret, tovább kompenzálnak bizonyos elvonásokat. Idesorolta a politikus, hogy a kistelepülések 50 milliárdos hazai fejlesztési forrását európai uniós pénzekkel váltanák ki, helyben marad és a települések által felhasználható lesz a 8 százalékos szja, de az úgynevezett összevont normatívákból is szabadon gazdálkodhatnak az önkormányzatok. Gy. Németh kérdésünkre, hogy várhatóak-e szocialista módosítók az önkormányzati költségvetéshez, úgy válaszolt, több olyan elképzelés is bekerült a törvényjavaslatba az előkészítés során, amelyet az MSZP kezdeményezett. Ezek főleg a szociális ellátásra és az oktatásra vonatkoznak

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem