4 °C Budapest

A pesti utcákon tiltakoznak majd az önkormányzatok

2009. szeptember 29. 09:17

Demonstrációval tiltakozik a költségvetés önkormányzatokat érintő részei ellen a Fidesz. Az október 10-re Budapestre meghirdetett tiltakozással hívnák fel a figyelmet arra, hogy a települések számára elfogadhatatlan a jövő évi büdzsé tervezete, illetve a költségvetés megszavazása és életbe- lépése egy sor területen összeomláshoz vezetne - írta a Világgazdaság.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, debreceni polgármester szerint ekképpen veszélybe kerülhet az egészségügy és a közösségi közlekedés, az oktatás, a szociális ellátás és a gyermekétkeztetés. Kósa arra a kérdésre, hogy tervez-e módosító indítványokat a Fidesz a költségvetéshez annak ellenére, hogy az egész törvényjavaslatot elhibázottnak tartja, úgy válaszolt, mindenképpen, de mivel egészen más problémái vannak egy kistelepülésnek, mint egy megyeszékhelynek, nem együttes, hanem egyedi módosításokat fognak benyújtani. A politikus úgy vélte, a költségvetés nem áll meg a jövő év közepéig. Kósa jelezte, a demonstrációra szocialista vezetésű önkormányzatokat is várnak.

Az MSZP azonban a jelek szerint sokkal inkább a parlamentben vitatkozna a költségvetésről. Gy. Németh Erzsébet, a párt szakpolitikusa a demonstrációt csak végső eszköznek tartja. Szerinte a büdzsé tartalmaz olyan rendelkezéseket is, amelyek éppen az önkormányzatoknak biztosítanak nagyobb mozgásteret, tovább kompenzálnak bizonyos elvonásokat. Idesorolta a politikus, hogy a kistelepülések 50 milliárdos hazai fejlesztési forrását európai uniós pénzekkel váltanák ki, helyben marad és a települések által felhasználható lesz a 8 százalékos szja, de az úgynevezett összevont normatívákból is szabadon gazdálkodhatnak az önkormányzatok. Gy. Németh kérdésünkre, hogy várhatóak-e szocialista módosítók az önkormányzati költségvetéshez, úgy válaszolt, több olyan elképzelés is bekerült a törvényjavaslatba az előkészítés során, amelyet az MSZP kezdeményezett. Ezek főleg a szociális ellátásra és az oktatásra vonatkoznak

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?