24 °C Budapest

Szárnyra kapott az energiaital-piac

2009. szeptember 25. 11:02

Szárnyal az energiaital kiskereskedelmi forgalma: a 2008 szeptember-2009 augusztusi időszakban meghaladta a 11 milliárd forintot. Ez 24 százalékkal több, mint az előző hasonló időszakban.

A Nielsen piackutató vállalat Kereskedelmi Indexe szerint az átlagárak csökkenése következtében a mennyiségben mért forgalom majdnem 40 százalékkal növekedett; immár mintegy 210 ezer hektolitert adtak el a boltokban. Néhány más országban is divat lett az energiaital fogyasztása. Például Romániában a mienkhez hasonló ütemben nőtt a forgalom 2008-ban, az előző évvel szemben, míg Franciaországban 78 százalékkal adtak el több energiaitalt. A fogyasztás azonban a lakosság számarányához képest alacsonyabb, mint Magyarországon. Lengyelországban 89 százalékkal több energiaitalt adtak el tavaly, mint egy évvel korábban, így a piacméret túllépett a 730 ezer hektoliteren.

Tizenkilenc vizsgált európai ország közül csak kettőben, Norvégiában és Portugáliában csökkent az energiaital bolti forgalma. Kiemelkedik a kiskereskedelemben eladott mennyiség, a lakosság számarányához képest Hollandiában (620 ezer hektoliter) és Ausztriában (290 ezer hektoliter). Az egy literre jutó átlagárak Magyarországon a tavalyelőtti, literenként 2,2 euróról múlt évben 2,1 euróra csökkentek. Ennél alacsonyabb árakat csak Franciaországban (1,5 euró), Hollandiában és Portugáliában (egyaránt 1,6 euró), illetve Norvégiában (1,8 euró) regisztrált a Nielsen. Legdrágábban Görögországban és Horvátországban árulták tavaly az energiaitalt, mégpedig literenként 7,1, illetve 6,3 euróért.

A forgalom úgy rendeződik át, hogy a kis, hagyományos üzletek piaci részesedése - mennyiségben - 31 százalékról 36-ra emelkedett. Ugyanakkor a hipermarketeké 37-ről 33 százalékra, a főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatornáé pedig 32-ről 31 százalékra csökkent. A kereskedelmi márkás energiaitalok mennyiségben mért piaci részesedése kiemelkedik: A tavaly augusztusi 43 után, idén 38 százalékot mért a Nielsen.

A light részaránya némileg emelkedett, de még mindig 10 százalék alatt marad, a sokkal kedveltebb nem light szegmens mellett. A sportitalok bolti eladása szintén gyors ütemben növekszik. Értékben a piac 15 százalékos bővülése egyik évről a másikra azt jelenti, hogy kiskereskedelmi forgalmuk meghaladja az évi 350 millió forintot.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem