5 °C Budapest

Mobilnarkó: "Inkább a pénztárcámat lopták volna el!"

2009. szeptember 10. 05:38

Soha nem hagyjuk otthon, izgatott öröm fog el, ha megszólal, szinte már nem bírunk élni nélküle - ez derül ki egy nem rég közzétett, a mobiltelefon használatot vizsgáló nemzetközi kutatás eredményeiből, amely szerint a modern ember szoros, nem ritkán igazi érzelmi kapcsolatot ápol készülékével.

Én, magam és a mobilom

A Synovate 11 országra kiterjedő nemzetközi kutatásának eredményei szerint a mobiltelefon mára mindennapjaink egyik, ha nem a legfontosabb szereplőjévé vált. A felmérés szerint az apró, állandó elérhetőséget biztosító készülék nélkülözhetetlenségét bizonyítja, hogy éjjel-nappal bekapcsolva, és állandóan kéznél van.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Dániában, Hollandiában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Malajziában, Szingapúrban, Tajvanon, Fülöp-szigeteken és Oroszországban készült felmérés eredményei szerint a mobiltelefont használók 3/4-e soha nem megy el úgy otthonról, hogy ne lenne nála a készüléke.

Különösen magas a telefonjukat otthon nem hagyók aránya Oroszországban és Szingapúrban. Az orosz válaszadók 92, a szingapúriak 89 %-a saját állítása szerint soha nem indulna el otthonról a telefonja nélkül. Ez a ragaszkodás odáig megy el, hogy a nyolcezer válaszadó mintegy harmada úgy érzi, nem bírna már élni mobiltelefon nélkül. A függők aránya Tajvanon és Szingapúrban kiemelkedő, az előbbiek 60, az utóbbiak 49 %-a nem tudja elképzelni az életét a hordozható készülék nélkül.

A mobiltelefon az állandó elérhetőség mellett a folyamatos információáramlás lehetőségét és biztonságérzetet jelent használójának, így talán nem meglepő, hogy sokan ragaszkodnak hozzá. Újdonság viszont, hogy többen úgy vélik, készülékük elvesztése komolyabb problémát jelentene, mintha a pénztárcájuk tűnne el.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók negyedének komolyabb gondot okozna a mobiltelefonnal elveszett adatok ismételt beszerzése, mint ha a pénztárcával elveszett pénzt, bankkártyát és egyéb igazolványokat kellene pótolni. A legnagyobb arányban az oroszoknak okozna kihívást az elveszett készülék pótlása: míg a helyi válaszadók 39 %-a a pénztárca, addig minden második személy a mobiltelefon helyettesítését találná komoly, szinte megoldhatatlan problémának. A kérdés ugyanakkor a legjobban a Fülöp-szigeteken élőket osztotta meg: 52 %-uk a pénztárca, 47 %-uk a mobiltelefon pótolhatatlansága mellett tette le a voksát.

A ragaszkodás további jeleit vélték felfedezni a kutatók abban, hogy a megkérdezettek 42 %-aéjszakánként isaz ágyhoz közel, a keze ügyében rakja le a telefont. Ez a szokás leginkább a fülöp-szigeteki (70%) és a maláj (62%) válaszadókra jellemző. Ez a két nemzet az egyébként, amely tagjait a leginkább örömmel tölti el megcsörrenő telefon hangja. Míg ugyanis a francia megkérdezettek 77 %-át nem érdekli, addig a fülöp-szigetekiek 54, a malajziaiak 50 %-a örömforrásként éli meg a hívásjelző hangot, számukra ugyanis ez azt jelenti, hogy valakinek valahol szüksége van rájuk.

Mondd el sms-ben!

A rövid szöveges üzenetküldés vitathatatlanul megváltoztatta az emberek kommunikációsés kapcsolatkezelési szokásait. A kutatás eredményei szerint ez a változás pozitív, szórakozató eredményekkel, és nem kifejezetten kellemes hozadékkal egyaránt járt. Eredményei szerint a válaszadók 31 %-a hazudott már sms-ben arról, hogy hol járt, vagy mit csinált, 20 %-uk első randit szervezett, 12 %-uk pedig szakított.

A kevésbé személyes üzenetküldésnek köszönhetően csökkennek a korlátok, oldódnak a gátlások, ami sokkal nyíltabb közléseket tesz lehetővé. A kutatás szerint körülbelül minden harmadik válaszadó flörtölt már írásban a partnerével, minden hatodik pedig mással is flörtölt a partnerén kívül. A legnagyobb arányban a britek és az oroszok udvarolnak sms-ben. A britek 47, az oroszok 40 %-a flörtölt már a partnerével, míg az előbbiek 26, az utóbbiak 24 %-a küldött már kacér, kihívó üzeneteket olyan személynek, akivel nem járt együtt.

Természetesen nem csak a kellemes témáknak ad teret az üzenetküldő funkció. A válaszadók 12 %-a szakított már, 8 %-ukat pedig ejtették már sms-ben. A vizsgált országok közül a fülöp-szigetekiek, a malájok és az oroszok választották a legnagyobb arányban az elválás ezen nem túl baráti módját. A fülöp-szigeteki válaszadók 23, a maláj és orosz megkérdezettek 22 %-a dobta már partnerét sms-ben. Az élmény fordítottját a maláj és a fülöp-szigeteki válaszadók közül élték meg a legtöbben. Az előbbiek 20, az utóbbiak 17 %-a kapott elbocsátó "szép" üzenetet.

Pötyög, nyomkod, navigál

Ma már az újabb és újabb készülékek egyre több funkcióval vannak ellátva, így a telefonok az alapvető hívás és üzenet funkciók mellett a legkülönbözőbb dolgokra használhatók. A felmérés eredményei szerint tízből hat válaszadó otthonosan kezeli a multifunkciós készülékeket, mintegy 37 %-uknak azonban fogalmuk sincsen, hogyan kell használni a mobilokba beépített modern kütyüket.

A kutatás eredményei szerint a tucatnyi közül a két alapvető mellett csak három rendszeresen használt funkció van a telefonokban: az ébresztőóra, a fényképezőgép és a játék. A mobil ébresztő funkcióját a válaszadók 67, a kamerát 62 %-a használja, míg a játékokkal a megkérdezettek 33 %-a szórakoztatja magát. A legtöbb funkciót a fülöp-szigeteki válaszadók használják: 88 %-uk igénybe veszi az ébresztést, 63 % játszik, 48 % zenét hallgat, 44 % videót, 13 % pedig tévét néz a mobilján.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?