5 °C Budapest

Hamis iPhone: több tízezer is lehet

2009. augusztus 28. 11:32

Belső vizsgálatot indított az ausztrál vámhatóság, miután nyilvánosságra került, hogy a szervezet egyik tisztje több ezer hamis Apple iPhone készülék illegális importjában és értékesítésében működhetett közre - írja a hamisitasellen.hu.

Belső vizsgálatot kezdeményezett az Ausztrál Vám- és Határőrség (Australian Customs and Border Protection Service), miután az egyik helyi sajtóorgánum arról számolt be, hogy a szervezet egyik tisztje hamis mobiltelefonok illegális importjában működött közre. A The Australian napilap információi szerint a vámtiszt beosztását és kapcsolatait használta fel arra, hogy a Kínából érkező hamis Apple iPhone készülékek importját elősegítse.

A The Australian napilap - amely értesüléseit saját riporterének nyomozására alapozza - közlése szerint szállítmányonként 5-10 ezer darab hamis telefon érkezett Kínából. A hamisítványokat egy jól megszervezett hálózat segítségével értékesítették Sydney utcáin, szórakozóhelyein és alacsony árkategóriás szállodáiban. A lap forrása szerint a vámtiszt 19 dollár körüli áron szerezte be a készülékek darabját a kínai beszállítótól és 55 dolláros áron adta tovább azokat az ausztrál kereskedőknek, akik pedig mintegy 400 dollárt kértek a hamis iPhone-ért a vevőktől.

Amennyiben a napilap értesülései helytállónak bizonyulnak, az azt jelenti, hogy a hamisítók sokkal nagyobb mennyiségű terméket mozgatnak meg, mint amennyire a hatóságok valaha rábukkantak. Az állítólagos szállítmányok közül már egyetlenegy tétel darabszáma is túllépi azt a mennyiséget, amelyet a tavalyi évben a helyi hatóságok összesen lefoglaltak. A 2008-ban végrehajtott akciók során ugyanis "csak" 3200 darab hamis mobiltelefon és MP3 lejátszó került elő.

Az Ausztráliai Kommunikációs és Média Hatóság (Australian Communications and Media Authority, ACMA) szóvivője az üggyel kapcsolatban a hamis készülékek használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet. A testület közleménye szerint a hamis mobiltelefonok nem felelnek meg az elvárt gyártási szabványoknak. Használatuk során a megengedettnél nagyobb mértékű sugárzást bocsátanak ki, továbbá a gyártási hiányosságok miatt könnyebben okozhatnak áramütést, vagy kaphatnak lángra a készülékek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?