25 °C Budapest

Hamis iPhone: több tízezer is lehet

2009. augusztus 28. 11:32

Belső vizsgálatot indított az ausztrál vámhatóság, miután nyilvánosságra került, hogy a szervezet egyik tisztje több ezer hamis Apple iPhone készülék illegális importjában és értékesítésében működhetett közre - írja a hamisitasellen.hu.

Belső vizsgálatot kezdeményezett az Ausztrál Vám- és Határőrség (Australian Customs and Border Protection Service), miután az egyik helyi sajtóorgánum arról számolt be, hogy a szervezet egyik tisztje hamis mobiltelefonok illegális importjában működött közre. A The Australian napilap információi szerint a vámtiszt beosztását és kapcsolatait használta fel arra, hogy a Kínából érkező hamis Apple iPhone készülékek importját elősegítse.

A The Australian napilap - amely értesüléseit saját riporterének nyomozására alapozza - közlése szerint szállítmányonként 5-10 ezer darab hamis telefon érkezett Kínából. A hamisítványokat egy jól megszervezett hálózat segítségével értékesítették Sydney utcáin, szórakozóhelyein és alacsony árkategóriás szállodáiban. A lap forrása szerint a vámtiszt 19 dollár körüli áron szerezte be a készülékek darabját a kínai beszállítótól és 55 dolláros áron adta tovább azokat az ausztrál kereskedőknek, akik pedig mintegy 400 dollárt kértek a hamis iPhone-ért a vevőktől.

Amennyiben a napilap értesülései helytállónak bizonyulnak, az azt jelenti, hogy a hamisítók sokkal nagyobb mennyiségű terméket mozgatnak meg, mint amennyire a hatóságok valaha rábukkantak. Az állítólagos szállítmányok közül már egyetlenegy tétel darabszáma is túllépi azt a mennyiséget, amelyet a tavalyi évben a helyi hatóságok összesen lefoglaltak. A 2008-ban végrehajtott akciók során ugyanis "csak" 3200 darab hamis mobiltelefon és MP3 lejátszó került elő.

Az Ausztráliai Kommunikációs és Média Hatóság (Australian Communications and Media Authority, ACMA) szóvivője az üggyel kapcsolatban a hamis készülékek használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet. A testület közleménye szerint a hamis mobiltelefonok nem felelnek meg az elvárt gyártási szabványoknak. Használatuk során a megengedettnél nagyobb mértékű sugárzást bocsátanak ki, továbbá a gyártási hiányosságok miatt könnyebben okozhatnak áramütést, vagy kaphatnak lángra a készülékek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?