21 °C Budapest

A vécéről is internetezni fogunk: ez a jövő!

Pénzcentrum
2009. szeptember 3. 12:32

Aki naphosszat az irodában ül, előbb-utóbb beleesik a hálózat csapdájába. Iwiw, Facebook, Twitter, érdekes linkek, blog, chat és máris elröpült a napi munkaidő. Munkavégzés nélkül, persze.

A közösségi média és a mobil készülékek egymásra találása azonban teljesen újradefiniálhatja az internetezési szokásokat: a napszakokhoz kötött aktivitás korlátai kitolódnak, vagyis az aktív felhasználók akár egész nap aktívak tudnak lenni, bármerre is járjanak, bármit is csináljanak. Szó szerint akár a vécéről is tud majd bárki mondjuk kommenteket küldeni a Facebookra.

Egy nemrég készült felmérés szerint az amerikai 16-35 éves korosztály 30 százaléka használta már a telefonját a Facebook vagy a Twitter elérésére - vagyis a fiatalabbak már el is kezdték az eddigi internetezési szokásaikat mobiltelefonra átkonvertálni. A "betegség" pedig könnyen fertőző lehet, hiszen világszerte négymilliárd mobiltelefon van működésben, a napi sokszori használat miatt pedig a felhasználók könnyebben esnek bele az internetezés csapdájába.

Az új őrület azonban komoly veszélyeket is jelent a fejlesztők számára. Egyrészt hiába az őrült hálózati kapacitásfejlesztés, sokmilliárd internetező mobilos hamar fennakadásokat okozhat a mobilhálózatokban - pont úgy, ahogy annak idején az internet bedugulását jósolták a vészmadarak. Másrészt a felhasználók a kedvenc alkalmazásaikat abban a formában szeretnék használni a mobiljukon is, ahogy az interneten, márpedig a készülékek memóriája, kijelzője, valamint az adatforgalom korántsem teszi ezt lehetővé. Amíg a technológia olyan szintre nem ér, hogy a levegőben is korlátlan mennyiségű adat düböröghessen, a készülékek pedig képesek legyenek fogadni és megjeleníteni azt, addig maradnak az öszvér megoldások, például a képek adatok tömörítése, mobilkészülékre való optimalizálása. A jövő azonban akkor is itt kopogtat az ablakon.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05