Hogyan éld túl 72 évvel a nyugdíjkorhatárt!

Pénzcentrum
2009. április 1. 05:38

A brit tudósok felfedezéseihez szokott emberek számára talán egyáltalán nem meglepőek a következő életmeghosszabbító-tippek, amit ezúttal a Norwich Union biztosító aktuáriusai állítottak össze. Ezek között olyan egyszerű tanácsok szerepelnek, mint az egészséges táplálkozás, vagy a jókedv, melyek mind hozzájárulnak néhány évvel a várható élettartamunkhoz.

A brit Times Online által közölt listán olyan egyszerű ténymegállapítások is megtalálhatók mint, hogy szokjunk le a cigarettáról, de akadnak már-már ezotériába hajló javaslatok is. Ki gondolná például, hogy a fogselyem használata akár 6 évet is hozzáadhat életünkhöz?

De lássuk a teljes listát:

1. Házasodj! +1 év
A Norwich Union számai azt mutatják, hogy a házasságban, vagy tartós kapcsolatban élő emberek átlagosan egy évvel tovább élnek a szingliknél, érdemes tehát partnert találni a hosszú életre vágyóknak.

2. Vigyázz a testsúlyodra! +6 év

A túlsúly, amit általában 40 feletti testtömeg-indexszel (BMI) azonosítanak, akár négy évvel is megkurtíthatja a várható élettartamot. Az egészséges BMI 18,5-25 közötti, de természetesen kóros soványság is csökkenti az esélyt a hosszú életnhez, méghozzá átlagosan 2 évvel.

3. Ne dohányozz! +10 év
Ez egy meglehetősen kézzelfogható, és közismert tény. A Helszinki Egyetem professzorai által végzett kutatás szerint azok az emberek, akik nem cigiznek, átlagosan 10 évvel tovább élnek azoknál, akik napi 20 szálat elszívnak.

4. Légy nő! +3,3 év
Hát, ezt egy férfinak meglehetősen nehéz teljesíteni, tény azonban, hogy a nők általában "túlélik" a férfiakat.

5. Nevess! +8 év

Tudományos felmérések szerint azok az emberek, akik naponta átlagosan 15 percet nevetnek, akár 8 évvel tovább élnek, mint "savanyúbb" társaik.

6. Takaríts! +1 év
Érdekes összefüggés, bár ha belegondolunk nem is annyira: azok az emberek ugyanis, akiket rendetlenség, káosz vesz körül, gyakrabban stresszesek, depressziósak, vagyis ha eltakarítjuk a kuplerájt, akár 1 évvel tovább élhetünk!

7. Táplálkozz helyesen! +6,6 év
A rotterdami Erasmus Egyetem professzorai szerint ha napi étrendünkbe felvesszük a fokhagymát, a vörösbort, a zöldségeket és gyümölcsöket, mandulát és a fekte csokoládét, akár 6,6 évvel meghosszabbíthatjuk várható élettartamunkat. Ezt talán nem olyan nehéz teljesíteni.

8. Egyél kevesebb húst! +3,6 év
Az Egyesült Államok Loma Egyetemén folytatott kutatás szerint azok az emberek, akik hetente kevesebb mint egyszer fogyasztanak húst, átlagosan 3,6 évvel élnek tovább társaiknál.

9. Légy pozitív! +9 év
A pozitív, optimista emberek - több kutatás eredményeire alapozva - jobban ellenállnak a vírusoknak, és hamarabb felépülnek a betegségekből, mint negatív, antiszociális társaik, mivel általában előbbiekre a sport, testmozgás, szociális tevékenységek jellemzőbbek.

10. Higgy! +3 év
Ez egy valóban meglepő összefüggés az élettartam, és a hit között, melyet a Pittsburghi Egyetem állít. Eszerint azok az emberek, akik heti rendszerességgel vesznek részt vallási szertartásokon, akár 3 évvel tovább élnek misére nem járó társaiknál.

11. Aludj! +5 év
Az elégtelen alvás számos megbetegedéshez vezethet, sőt a szívinfarktus esélyét is növeli. Akik napi átlag 6-7 órákat alszanak plusz öt évet is nyerhetnek a gyengén alvókhoz képest.

12. Használj fogselymet! +6 év

Akik naponta használnak fogselymet fogmosás után, akár hat évvel tovább élhetnek, miután csökkentik az olyan baktériumok kártékonyságát, melyek szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek.

13. Szerezz egy háziállatot! +2 év
Amerikai kutatások szerint a háziállatot tartók között ritkábban fordulnak elő depressziósak, ráadásul a kisállatok simogatása még csökkenti is a vérnyomást, így akár 2 évvel is tovább élhetnek.

Ha a fenti számokat összeadjuk, az jön ki, hogy minden tanácsnak eleget téve elvileg akár 64,5 évvel is meghosszabbítható az születéskor várható átlagos élettartamunk. Utóbbi adat hazánkban 73 év - ha a férfiak és nők átlagos élettartamát átlagoljuk - , vagyis ha ehhez hozzáadjuk a plusz éveket, vígan élhetünk elvileg akár 137,5 évet is. Ha pedig ebből levonjuk a kormány által jasolt 65 éves nyugdíjkorhatárt, azt jelenti, hogy 72,5 évet is tengődhetünk nyugdíjasként.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?