8 °C Budapest

Hogyan éld túl 72 évvel a nyugdíjkorhatárt!

Pénzcentrum
2009. április 1. 05:38

A brit tudósok felfedezéseihez szokott emberek számára talán egyáltalán nem meglepőek a következő életmeghosszabbító-tippek, amit ezúttal a Norwich Union biztosító aktuáriusai állítottak össze. Ezek között olyan egyszerű tanácsok szerepelnek, mint az egészséges táplálkozás, vagy a jókedv, melyek mind hozzájárulnak néhány évvel a várható élettartamunkhoz.

A brit Times Online által közölt listán olyan egyszerű ténymegállapítások is megtalálhatók mint, hogy szokjunk le a cigarettáról, de akadnak már-már ezotériába hajló javaslatok is. Ki gondolná például, hogy a fogselyem használata akár 6 évet is hozzáadhat életünkhöz?

De lássuk a teljes listát:

1. Házasodj! +1 év
A Norwich Union számai azt mutatják, hogy a házasságban, vagy tartós kapcsolatban élő emberek átlagosan egy évvel tovább élnek a szingliknél, érdemes tehát partnert találni a hosszú életre vágyóknak.

2. Vigyázz a testsúlyodra! +6 év

A túlsúly, amit általában 40 feletti testtömeg-indexszel (BMI) azonosítanak, akár négy évvel is megkurtíthatja a várható élettartamot. Az egészséges BMI 18,5-25 közötti, de természetesen kóros soványság is csökkenti az esélyt a hosszú életnhez, méghozzá átlagosan 2 évvel.

3. Ne dohányozz! +10 év
Ez egy meglehetősen kézzelfogható, és közismert tény. A Helszinki Egyetem professzorai által végzett kutatás szerint azok az emberek, akik nem cigiznek, átlagosan 10 évvel tovább élnek azoknál, akik napi 20 szálat elszívnak.

4. Légy nő! +3,3 év
Hát, ezt egy férfinak meglehetősen nehéz teljesíteni, tény azonban, hogy a nők általában "túlélik" a férfiakat.

5. Nevess! +8 év

Tudományos felmérések szerint azok az emberek, akik naponta átlagosan 15 percet nevetnek, akár 8 évvel tovább élnek, mint "savanyúbb" társaik.

6. Takaríts! +1 év
Érdekes összefüggés, bár ha belegondolunk nem is annyira: azok az emberek ugyanis, akiket rendetlenség, káosz vesz körül, gyakrabban stresszesek, depressziósak, vagyis ha eltakarítjuk a kuplerájt, akár 1 évvel tovább élhetünk!

7. Táplálkozz helyesen! +6,6 év
A rotterdami Erasmus Egyetem professzorai szerint ha napi étrendünkbe felvesszük a fokhagymát, a vörösbort, a zöldségeket és gyümölcsöket, mandulát és a fekte csokoládét, akár 6,6 évvel meghosszabbíthatjuk várható élettartamunkat. Ezt talán nem olyan nehéz teljesíteni.

8. Egyél kevesebb húst! +3,6 év
Az Egyesült Államok Loma Egyetemén folytatott kutatás szerint azok az emberek, akik hetente kevesebb mint egyszer fogyasztanak húst, átlagosan 3,6 évvel élnek tovább társaiknál.

9. Légy pozitív! +9 év
A pozitív, optimista emberek - több kutatás eredményeire alapozva - jobban ellenállnak a vírusoknak, és hamarabb felépülnek a betegségekből, mint negatív, antiszociális társaik, mivel általában előbbiekre a sport, testmozgás, szociális tevékenységek jellemzőbbek.

10. Higgy! +3 év
Ez egy valóban meglepő összefüggés az élettartam, és a hit között, melyet a Pittsburghi Egyetem állít. Eszerint azok az emberek, akik heti rendszerességgel vesznek részt vallási szertartásokon, akár 3 évvel tovább élnek misére nem járó társaiknál.

11. Aludj! +5 év
Az elégtelen alvás számos megbetegedéshez vezethet, sőt a szívinfarktus esélyét is növeli. Akik napi átlag 6-7 órákat alszanak plusz öt évet is nyerhetnek a gyengén alvókhoz képest.

12. Használj fogselymet! +6 év

Akik naponta használnak fogselymet fogmosás után, akár hat évvel tovább élhetnek, miután csökkentik az olyan baktériumok kártékonyságát, melyek szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek.

13. Szerezz egy háziállatot! +2 év
Amerikai kutatások szerint a háziállatot tartók között ritkábban fordulnak elő depressziósak, ráadásul a kisállatok simogatása még csökkenti is a vérnyomást, így akár 2 évvel is tovább élhetnek.

Ha a fenti számokat összeadjuk, az jön ki, hogy minden tanácsnak eleget téve elvileg akár 64,5 évvel is meghosszabbítható az születéskor várható átlagos élettartamunk. Utóbbi adat hazánkban 73 év - ha a férfiak és nők átlagos élettartamát átlagoljuk - , vagyis ha ehhez hozzáadjuk a plusz éveket, vígan élhetünk elvileg akár 137,5 évet is. Ha pedig ebből levonjuk a kormány által jasolt 65 éves nyugdíjkorhatárt, azt jelenti, hogy 72,5 évet is tengődhetünk nyugdíjasként.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16