27 °C Budapest

Hogyan éld túl 72 évvel a nyugdíjkorhatárt!

Pénzcentrum
2009. április 1. 05:38

A brit tudósok felfedezéseihez szokott emberek számára talán egyáltalán nem meglepőek a következő életmeghosszabbító-tippek, amit ezúttal a Norwich Union biztosító aktuáriusai állítottak össze. Ezek között olyan egyszerű tanácsok szerepelnek, mint az egészséges táplálkozás, vagy a jókedv, melyek mind hozzájárulnak néhány évvel a várható élettartamunkhoz.

A brit Times Online által közölt listán olyan egyszerű ténymegállapítások is megtalálhatók mint, hogy szokjunk le a cigarettáról, de akadnak már-már ezotériába hajló javaslatok is. Ki gondolná például, hogy a fogselyem használata akár 6 évet is hozzáadhat életünkhöz?

De lássuk a teljes listát:

1. Házasodj! +1 év
A Norwich Union számai azt mutatják, hogy a házasságban, vagy tartós kapcsolatban élő emberek átlagosan egy évvel tovább élnek a szingliknél, érdemes tehát partnert találni a hosszú életre vágyóknak.

2. Vigyázz a testsúlyodra! +6 év

A túlsúly, amit általában 40 feletti testtömeg-indexszel (BMI) azonosítanak, akár négy évvel is megkurtíthatja a várható élettartamot. Az egészséges BMI 18,5-25 közötti, de természetesen kóros soványság is csökkenti az esélyt a hosszú életnhez, méghozzá átlagosan 2 évvel.

3. Ne dohányozz! +10 év
Ez egy meglehetősen kézzelfogható, és közismert tény. A Helszinki Egyetem professzorai által végzett kutatás szerint azok az emberek, akik nem cigiznek, átlagosan 10 évvel tovább élnek azoknál, akik napi 20 szálat elszívnak.

4. Légy nő! +3,3 év
Hát, ezt egy férfinak meglehetősen nehéz teljesíteni, tény azonban, hogy a nők általában "túlélik" a férfiakat.

5. Nevess! +8 év

Tudományos felmérések szerint azok az emberek, akik naponta átlagosan 15 percet nevetnek, akár 8 évvel tovább élnek, mint "savanyúbb" társaik.

6. Takaríts! +1 év
Érdekes összefüggés, bár ha belegondolunk nem is annyira: azok az emberek ugyanis, akiket rendetlenség, káosz vesz körül, gyakrabban stresszesek, depressziósak, vagyis ha eltakarítjuk a kuplerájt, akár 1 évvel tovább élhetünk!

7. Táplálkozz helyesen! +6,6 év
A rotterdami Erasmus Egyetem professzorai szerint ha napi étrendünkbe felvesszük a fokhagymát, a vörösbort, a zöldségeket és gyümölcsöket, mandulát és a fekte csokoládét, akár 6,6 évvel meghosszabbíthatjuk várható élettartamunkat. Ezt talán nem olyan nehéz teljesíteni.

8. Egyél kevesebb húst! +3,6 év
Az Egyesült Államok Loma Egyetemén folytatott kutatás szerint azok az emberek, akik hetente kevesebb mint egyszer fogyasztanak húst, átlagosan 3,6 évvel élnek tovább társaiknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

9. Légy pozitív! +9 év
A pozitív, optimista emberek - több kutatás eredményeire alapozva - jobban ellenállnak a vírusoknak, és hamarabb felépülnek a betegségekből, mint negatív, antiszociális társaik, mivel általában előbbiekre a sport, testmozgás, szociális tevékenységek jellemzőbbek.

10. Higgy! +3 év
Ez egy valóban meglepő összefüggés az élettartam, és a hit között, melyet a Pittsburghi Egyetem állít. Eszerint azok az emberek, akik heti rendszerességgel vesznek részt vallási szertartásokon, akár 3 évvel tovább élnek misére nem járó társaiknál.

11. Aludj! +5 év
Az elégtelen alvás számos megbetegedéshez vezethet, sőt a szívinfarktus esélyét is növeli. Akik napi átlag 6-7 órákat alszanak plusz öt évet is nyerhetnek a gyengén alvókhoz képest.

12. Használj fogselymet! +6 év

Akik naponta használnak fogselymet fogmosás után, akár hat évvel tovább élhetnek, miután csökkentik az olyan baktériumok kártékonyságát, melyek szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek.

13. Szerezz egy háziállatot! +2 év
Amerikai kutatások szerint a háziállatot tartók között ritkábban fordulnak elő depressziósak, ráadásul a kisállatok simogatása még csökkenti is a vérnyomást, így akár 2 évvel is tovább élhetnek.

Ha a fenti számokat összeadjuk, az jön ki, hogy minden tanácsnak eleget téve elvileg akár 64,5 évvel is meghosszabbítható az születéskor várható átlagos élettartamunk. Utóbbi adat hazánkban 73 év - ha a férfiak és nők átlagos élettartamát átlagoljuk - , vagyis ha ehhez hozzáadjuk a plusz éveket, vígan élhetünk elvileg akár 137,5 évet is. Ha pedig ebből levonjuk a kormány által jasolt 65 éves nyugdíjkorhatárt, azt jelenti, hogy 72,5 évet is tengődhetünk nyugdíjasként.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem