21 °C Budapest

Büntetés a nyaralóknak: ne vásárolj hamis terméket!

2009. augusztus 26. 12:02

Nagy összegű pénzbírságra számíthatnak, de akár börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik külföldi nyaralásuk során hamis termékeket vásárolnak. A brit jogvédők figyelmeztetése szerint éppen ezért érdemes felkészülten és megfontoltan vásárolni a nyári pihenés ideje alatt - írja a hamisitasellen.hu

Óvatosságra és körültekintésre intik a brit jogvédők a külföldön nyaralókat. Figyelmeztetésük szerint könnyen rossz vége lehet a pihenésnek, ha az utazás során nem megfelelő termékeket vásárolnak. Ugyanis, míg a brit honatyák a hamis termékek vásárlásának kriminalizálása helyett az információs és szemléletformáló akciókat részesítik előnyben, addig a francia és az olasz rendelkezések nem csak a hamisítványok gyártóit és a jogsértő kereskedőket, hanem a hamis terméket vásárló vevőket is büntetik.

Franciaországban például maximum 300 ezer eurós pénz- vagy három év börtönbüntetést kaphatnak azok, akiket a hatóságok hamis termékek megvásárlásán rajtakapnak.

John Tuchier, brit Kereskedelmi Szabványügyi Intézet (Trading Standards Institute, TSI) munkatársa szerint a külföldre utazó turisták különösen hajlanak arra, hogy egy-egy hamisítvány esetében azt higgyék, valamilyen kihagyhatatlan akcióra bukkantak. Ugyanakkor, míg a hamisítványok többsége ártalmatlannak tűnik, vannak köztük, amelyek komoly veszélyeket rejtenek magukban.

A hamis alkohol például vakságot, a piperecikkek bőrirritációt, allergiát, a hamis gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A közvetlen veszélyek mellett a közvetett hatásokkal is számolni kell, hiszen a hamisítók nem egy esetben más bűnözőkkel állnak kapcsolatban, és a hamisítványok értékesítésével súlyosabb bűnök elkövetését támogatják. A jogvédők, köztük Susie Winter, az Alliance Against Intellectual Property Theft főigazgatója szerint ezért érdemes minden esetben megfontolni, hogy hol mit vásárolunk az utazás során.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05