Büntetés a nyaralóknak: ne vásárolj hamis terméket!

2009. augusztus 26. 12:02

Nagy összegű pénzbírságra számíthatnak, de akár börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik külföldi nyaralásuk során hamis termékeket vásárolnak. A brit jogvédők figyelmeztetése szerint éppen ezért érdemes felkészülten és megfontoltan vásárolni a nyári pihenés ideje alatt - írja a hamisitasellen.hu

Óvatosságra és körültekintésre intik a brit jogvédők a külföldön nyaralókat. Figyelmeztetésük szerint könnyen rossz vége lehet a pihenésnek, ha az utazás során nem megfelelő termékeket vásárolnak. Ugyanis, míg a brit honatyák a hamis termékek vásárlásának kriminalizálása helyett az információs és szemléletformáló akciókat részesítik előnyben, addig a francia és az olasz rendelkezések nem csak a hamisítványok gyártóit és a jogsértő kereskedőket, hanem a hamis terméket vásárló vevőket is büntetik.

Franciaországban például maximum 300 ezer eurós pénz- vagy három év börtönbüntetést kaphatnak azok, akiket a hatóságok hamis termékek megvásárlásán rajtakapnak.

John Tuchier, brit Kereskedelmi Szabványügyi Intézet (Trading Standards Institute, TSI) munkatársa szerint a külföldre utazó turisták különösen hajlanak arra, hogy egy-egy hamisítvány esetében azt higgyék, valamilyen kihagyhatatlan akcióra bukkantak. Ugyanakkor, míg a hamisítványok többsége ártalmatlannak tűnik, vannak köztük, amelyek komoly veszélyeket rejtenek magukban.

A hamis alkohol például vakságot, a piperecikkek bőrirritációt, allergiát, a hamis gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A közvetlen veszélyek mellett a közvetett hatásokkal is számolni kell, hiszen a hamisítók nem egy esetben más bűnözőkkel állnak kapcsolatban, és a hamisítványok értékesítésével súlyosabb bűnök elkövetését támogatják. A jogvédők, köztük Susie Winter, az Alliance Against Intellectual Property Theft főigazgatója szerint ezért érdemes minden esetben megfontolni, hogy hol mit vásárolunk az utazás során.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem