12 °C Budapest

Büntetés a nyaralóknak: ne vásárolj hamis terméket!

2009. augusztus 26. 12:02

Nagy összegű pénzbírságra számíthatnak, de akár börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik külföldi nyaralásuk során hamis termékeket vásárolnak. A brit jogvédők figyelmeztetése szerint éppen ezért érdemes felkészülten és megfontoltan vásárolni a nyári pihenés ideje alatt - írja a hamisitasellen.hu

Óvatosságra és körültekintésre intik a brit jogvédők a külföldön nyaralókat. Figyelmeztetésük szerint könnyen rossz vége lehet a pihenésnek, ha az utazás során nem megfelelő termékeket vásárolnak. Ugyanis, míg a brit honatyák a hamis termékek vásárlásának kriminalizálása helyett az információs és szemléletformáló akciókat részesítik előnyben, addig a francia és az olasz rendelkezések nem csak a hamisítványok gyártóit és a jogsértő kereskedőket, hanem a hamis terméket vásárló vevőket is büntetik.

Franciaországban például maximum 300 ezer eurós pénz- vagy három év börtönbüntetést kaphatnak azok, akiket a hatóságok hamis termékek megvásárlásán rajtakapnak.

John Tuchier, brit Kereskedelmi Szabványügyi Intézet (Trading Standards Institute, TSI) munkatársa szerint a külföldre utazó turisták különösen hajlanak arra, hogy egy-egy hamisítvány esetében azt higgyék, valamilyen kihagyhatatlan akcióra bukkantak. Ugyanakkor, míg a hamisítványok többsége ártalmatlannak tűnik, vannak köztük, amelyek komoly veszélyeket rejtenek magukban.

A hamis alkohol például vakságot, a piperecikkek bőrirritációt, allergiát, a hamis gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A közvetlen veszélyek mellett a közvetett hatásokkal is számolni kell, hiszen a hamisítók nem egy esetben más bűnözőkkel állnak kapcsolatban, és a hamisítványok értékesítésével súlyosabb bűnök elkövetését támogatják. A jogvédők, köztük Susie Winter, az Alliance Against Intellectual Property Theft főigazgatója szerint ezért érdemes minden esetben megfontolni, hogy hol mit vásárolunk az utazás során.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem