1 °C Budapest

Büntetés a nyaralóknak: ne vásárolj hamis terméket!

2009. augusztus 26. 12:02

Nagy összegű pénzbírságra számíthatnak, de akár börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik külföldi nyaralásuk során hamis termékeket vásárolnak. A brit jogvédők figyelmeztetése szerint éppen ezért érdemes felkészülten és megfontoltan vásárolni a nyári pihenés ideje alatt - írja a hamisitasellen.hu

Óvatosságra és körültekintésre intik a brit jogvédők a külföldön nyaralókat. Figyelmeztetésük szerint könnyen rossz vége lehet a pihenésnek, ha az utazás során nem megfelelő termékeket vásárolnak. Ugyanis, míg a brit honatyák a hamis termékek vásárlásának kriminalizálása helyett az információs és szemléletformáló akciókat részesítik előnyben, addig a francia és az olasz rendelkezések nem csak a hamisítványok gyártóit és a jogsértő kereskedőket, hanem a hamis terméket vásárló vevőket is büntetik.

Franciaországban például maximum 300 ezer eurós pénz- vagy három év börtönbüntetést kaphatnak azok, akiket a hatóságok hamis termékek megvásárlásán rajtakapnak.

John Tuchier, brit Kereskedelmi Szabványügyi Intézet (Trading Standards Institute, TSI) munkatársa szerint a külföldre utazó turisták különösen hajlanak arra, hogy egy-egy hamisítvány esetében azt higgyék, valamilyen kihagyhatatlan akcióra bukkantak. Ugyanakkor, míg a hamisítványok többsége ártalmatlannak tűnik, vannak köztük, amelyek komoly veszélyeket rejtenek magukban.

A hamis alkohol például vakságot, a piperecikkek bőrirritációt, allergiát, a hamis gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A közvetlen veszélyek mellett a közvetett hatásokkal is számolni kell, hiszen a hamisítók nem egy esetben más bűnözőkkel állnak kapcsolatban, és a hamisítványok értékesítésével súlyosabb bűnök elkövetését támogatják. A jogvédők, köztük Susie Winter, az Alliance Against Intellectual Property Theft főigazgatója szerint ezért érdemes minden esetben megfontolni, hogy hol mit vásárolunk az utazás során.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?