Svájc bekeményít: szigorítás jöhet

Pénzcentrum
2009. augusztus 24. 08:32

Hadat üzent a svájci kormány az ország presztízsét romboló termékeknek és a hamisítványoknak. Minimum 60-80 százalékban kell svájci eredetűnek lennie egy terméknek, hogy viselhesse a Swiss made megkülönböztető jelzést.

A válság mellett a külföldi konkurencia is közrejátszott abban, hogy a svájci óraexport darabszámot tekintve 2,5 millióval, értékben pedig 25 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra esett vissza az idei első öt hónapban az egy évvel ezelőttihez képest. Becslések szerint évente több mint negyvenmillió hamis Swiss made órát adnak el, egymilliárd dolláros profithoz segítve az erre szakosodott iparágat.

A svájci kormány meg akarja őrizni a Swiss made becsületét, és keményebb fellépést ígér a tradicionális helvét termékek védelmében. A kabinet szigorítani akarja a használati jogot, kikötve, hogy a termék összköltségében minimum hatvan százalékot kell képviselnie a hazai eredetnek. Az órások ugyanakkor a jelenlegi 50 helyett 80 százalékban szabnák meg a rájuk vonatkozó alsó határt.

Ugyanakkor sokan kritizálják a svájci kormányt, hogy éppen akkor vezeti be a szigorítást, amikor a luxuscikkek iránti kereslet számottevően visszaesett, s ezzel megnehezíti saját vállalatainak helyzetét, rontja versenyképességüket.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?