17 °C Budapest

Svájc bekeményít: szigorítás jöhet

Pénzcentrum
2009. augusztus 24. 08:32

Hadat üzent a svájci kormány az ország presztízsét romboló termékeknek és a hamisítványoknak. Minimum 60-80 százalékban kell svájci eredetűnek lennie egy terméknek, hogy viselhesse a Swiss made megkülönböztető jelzést.

A válság mellett a külföldi konkurencia is közrejátszott abban, hogy a svájci óraexport darabszámot tekintve 2,5 millióval, értékben pedig 25 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra esett vissza az idei első öt hónapban az egy évvel ezelőttihez képest. Becslések szerint évente több mint negyvenmillió hamis Swiss made órát adnak el, egymilliárd dolláros profithoz segítve az erre szakosodott iparágat.

A svájci kormány meg akarja őrizni a Swiss made becsületét, és keményebb fellépést ígér a tradicionális helvét termékek védelmében. A kabinet szigorítani akarja a használati jogot, kikötve, hogy a termék összköltségében minimum hatvan százalékot kell képviselnie a hazai eredetnek. Az órások ugyanakkor a jelenlegi 50 helyett 80 százalékban szabnák meg a rájuk vonatkozó alsó határt.

Ugyanakkor sokan kritizálják a svájci kormányt, hogy éppen akkor vezeti be a szigorítást, amikor a luxuscikkek iránti kereslet számottevően visszaesett, s ezzel megnehezíti saját vállalatainak helyzetét, rontja versenyképességüket.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?