Svájc bekeményít: szigorítás jöhet

Pénzcentrum
2009. augusztus 24. 08:32

Hadat üzent a svájci kormány az ország presztízsét romboló termékeknek és a hamisítványoknak. Minimum 60-80 százalékban kell svájci eredetűnek lennie egy terméknek, hogy viselhesse a Swiss made megkülönböztető jelzést.

A válság mellett a külföldi konkurencia is közrejátszott abban, hogy a svájci óraexport darabszámot tekintve 2,5 millióval, értékben pedig 25 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra esett vissza az idei első öt hónapban az egy évvel ezelőttihez képest. Becslések szerint évente több mint negyvenmillió hamis Swiss made órát adnak el, egymilliárd dolláros profithoz segítve az erre szakosodott iparágat.

A svájci kormány meg akarja őrizni a Swiss made becsületét, és keményebb fellépést ígér a tradicionális helvét termékek védelmében. A kabinet szigorítani akarja a használati jogot, kikötve, hogy a termék összköltségében minimum hatvan százalékot kell képviselnie a hazai eredetnek. Az órások ugyanakkor a jelenlegi 50 helyett 80 százalékban szabnák meg a rájuk vonatkozó alsó határt.

Ugyanakkor sokan kritizálják a svájci kormányt, hogy éppen akkor vezeti be a szigorítást, amikor a luxuscikkek iránti kereslet számottevően visszaesett, s ezzel megnehezíti saját vállalatainak helyzetét, rontja versenyképességüket.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem