15 °C Budapest

Álbank gyűjtött betéteket: leléptek a pénzzel!

Pénzcentrum
2009. július 24. 15:47

Különösen alaposan kidolgozott csalást követtek el egy afrikai városban, Uganda és Kenya határában: álbankot nyitottak a bűnözők, rádióban hirdették magukat, majd miután több mint 100 ezer dollár betétet gyűjtöttek, leléptek a pénzzel.

Két hónapig üzemelt a bankfiók Malababan, majd az ügyfelek már csak egy táblát találtak az ajtóra kiakasztva, amin az állt: "Elnézésüket kérjük, átköltözünk egy másik helyre."

Ráadásul az ingatlan bérléséért, a rádiós reklámért, de még a napi rendelt menüért is hamis csekkel fizettek. Az üzlethelyiség bérbeadója azt mondta, "becsületes embernek" hitte a csalókat, akikkel szerződést is írtak, és egész éves bérleti díjról szóló csekket is írtak neki.

Mikor később bement a bankjába, hogy készpénzre váltsa a szelvényt, közölték vele, hogy az hamis. Mikor ezt jelentette a malabai hatóságoknak, a "bankot" már elhagyták a tettesek.

Amint az esetnek híre kelt, betétesek tömegei lepték el a fiók előtti utcát, akik legtöbbje kiskereskedelemből, családi gazdálkodásból összegyűjtött vagyonát helyezte el a csalóknál.

A fiókból távozásukkor nem csak a pénz vitték magukkal a bűnözők, de még a pénztárgépet, ventillátort, sőt a szőnyeget is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?