15 °C Budapest

Crocs-papucsok: nagy a baj

2009. augusztus 10. 13:02

Veszített népszerűségéből a Crocs: a különleges formájú gumipapucsok gyártójának komoly visszaeséssel kell szembenéznie.

Több mint 180 millió dolláros (34 milliárd forintos) veszteséggel zárta az elmúlt évet a Crocs Inc. cipőgyártó. A cég részvényeinek árfolyama hatalmas zuhanásba kezdett, több mint 2000 munkatársától kellett megválnia.

Pedig a 2002-ben feltűnt Crocs-papucsok igazi világsikert jelentettek: a különös -és feltűnő- formára sokan ráharaptak, a kényelmes és praktikus lábbeliket olyan hírességek viselték, mint George Bush, Jack Nicholson vagy Al Pacino.

Crocs-celebek: Jack Nicholson és George W. Bush(Fotó: readthesmiths.com)


A klasszikus Crocs-papucsból több millió darabot adtak el világszerte, a cég több kiegészítőt (pl. kitűzőket) is piacra dobott, és megjelentek az új, Crocslite-anyagból készült termékek (csizmák, "körömcipők" is a választékban). Jelenleg hivatalosan 125 országban forgalmazzák a cég termékeit.

Ugyanakkor néhány éve -a hamisítványok mellett- megjelentek a piacon a Crocs-hoz rendkívül hasonló, ám a 10-13 ezer forint közötti papucsoktól olcsóbb, alacsony márkaértékű termékek. Ezek nem minősülnek hamisítványnak, sokszor egy-egy cipő-áruházlánc saját márkás termékét jelentik.

A Crocs helyzetét nehezíti, hogy a vásárlók töredéke vesz újból ilyen papucsot. Részben a termék rendkívüli tartóssága miatt, részben pedig azért, mert a különös formájú lábbelik nem feltétlenül tartoznak már a legdivatosabb kategóriába.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05