Rettegnek a franciák: mi lesz a világhírű boraikkal?

2009. augusztus 22. 14:02

Francia séfek és sommelier-k egy csoportja figyelmeztetést adott ki, hogy amennyiben nem tesznek hathatós lépéseket a globális felmelegedés ellen, Franciaországot hamarosan kiütheti Skócia a legjobb boroknak járó nyeregből.

A nyilvános levelet több mint ötven prominens francia bor illetve, ételszakértő írta, akik közül több séf Michelin csillagokkal büszkélkedhet, illetve a világ legjobbnak titulált sommelier-je is köztük szerepel.

Arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt számos francia szőlészetet fenyeget a kiszáradás veszélye, főként Bordeaux környékén. Az aláírók szerint ha az évszázad végéig 2 százalékkal emelkedik az átlaghőmérséklet, a "termőföld nem fogja túlélni", és olyan vidékeken lehet majd csak szőlőt termelni, ahol jelenleg ez szinte elképzelhetetlen, például Nagy-Britanniában, Skóciában, vagy Svédországban.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) adatai szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 416 szőlészet működik, több mint 1000 hektárnyi földet megművelve, ami az elmúlt 4 évben 45 százalékos emelkedést jelent.

Egy angol borász szerint egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy Skóciában bort termelnének, bár pletykákat már hallottak. Egyes becslések szerint azonban 2080-ra már Anglia déli része is túl forró lesz ahhoz, hogy szőlőt termeljenek.

Ezért a kormányt arra szólítják fel, hogy próbáljanak hathatós eredményeket elérni a decemberi koppenhágai klíma-konferencián, és a fejlett országok 2020-ra negyven százalékkal csökkentsék a széndioxid kibocsátást.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?