11 °C Budapest

Rettegnek a franciák: mi lesz a világhírű boraikkal?

2009. augusztus 22. 14:02

Francia séfek és sommelier-k egy csoportja figyelmeztetést adott ki, hogy amennyiben nem tesznek hathatós lépéseket a globális felmelegedés ellen, Franciaországot hamarosan kiütheti Skócia a legjobb boroknak járó nyeregből.

A nyilvános levelet több mint ötven prominens francia bor illetve, ételszakértő írta, akik közül több séf Michelin csillagokkal büszkélkedhet, illetve a világ legjobbnak titulált sommelier-je is köztük szerepel.

Arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt számos francia szőlészetet fenyeget a kiszáradás veszélye, főként Bordeaux környékén. Az aláírók szerint ha az évszázad végéig 2 százalékkal emelkedik az átlaghőmérséklet, a "termőföld nem fogja túlélni", és olyan vidékeken lehet majd csak szőlőt termelni, ahol jelenleg ez szinte elképzelhetetlen, például Nagy-Britanniában, Skóciában, vagy Svédországban.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) adatai szerint az Egyesült Királyságban jelenleg 416 szőlészet működik, több mint 1000 hektárnyi földet megművelve, ami az elmúlt 4 évben 45 százalékos emelkedést jelent.

Egy angol borász szerint egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy Skóciában bort termelnének, bár pletykákat már hallottak. Egyes becslések szerint azonban 2080-ra már Anglia déli része is túl forró lesz ahhoz, hogy szőlőt termeljenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért a kormányt arra szólítják fel, hogy próbáljanak hathatós eredményeket elérni a decemberi koppenhágai klíma-konferencián, és a fejlett országok 2020-ra negyven százalékkal csökkentsék a széndioxid kibocsátást.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem