Felháborító: Brüsszel rozénak nevezné a pancsolt borokat is!

2009. március 23. 08:30

Magyarország, Franciaország és Görögország egyaránt elutasítja az Európai Bizottság azon javaslatát, mely szerint a jövőben rozénak nevezhető minden olyan bor, ami vörös- és fehérborok összekeverésével állt elő.

Jelenleg Európában csak a kék szőlők speciálisan kezelt levét tekintik rozénak, ellentétben számos Európán kívüli országgal, így például Kínával. Márpedig a szigorú szabályaink miatt nehezen kelhetnénk versenyre az ausztrál, vagy dél-afrikai "rozékkal".

Az elmúlt egy-két évtizedben jelentősen nőtt a rozé borok népszerűsége, amely korábban másodrendű bornak számított, és legfeljebb ételek mellé ajánlották, ma azonban már aperitifként is fogyasztható egyre több sommerlier szerint.

A Bizottság javaslatát korábban egyedül hazánk utasította el, mára azonban támogatást nyertünk francia, és görög oldalról is, míg a többi tagország, versenyképességi okokra hivatkozva, nem utasítják el a törvény megszületését.

A povence-i borászati szövetség javaslata szerint a borosüveg cimkéjén világosan fel kellene tüntetni, hogy valódi rozéról, vagy csak keverék borról van-e szó, ezzel szemben hazánk nem fogadja el, hogy bármilyen pancsolt bort rozé névvel illessenek, helyette új nevet kellene adni a keverék boroknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A javaslatról április végén születhet döntés, és legkésőbb augusztusig hatályba kell lépnie.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?