Vásárlói roham a borpiacon: vigasztalódnak a britek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 15:00

A borászati iparág képviselői soha nem látott vásárlói rohamról számoltak be Nagy-Britanniában. Szakértők szerint egyrészt a pénzpiacokon kisebb vagyonokat vesztett emberek alternatív befektetési lehetőségeket keresnek, másrészt a lakosság kevesebbet jár étterembe és inkább otthonra vásárolnak néhány palackkal.

A borkereskedőknek van okuk az ünneplésre, mivel az elmúlt hetekben jelentős forgalomnövekedést értek el. A kereskedők képviselői elmondták, hogy nem minden vásárlójuk jómódú, inkább olyan borkedvelő emberekről van szó, akik a saját fogyasztás mellett befektetési szándékkal is vásárolnak néhány palack finom bort.

A királyi borkereskedő vállalat már tavasszal is közel tizedével több bort adott el, mint egy évvel korábban, amit a mostani 20 %-feletti forgalomnövekedés csak tovább fokoz. A cég képviselője szerint - ha ilyen ütemben halad az értékesítés - akkor a 310 éves fennállásuk legeredményesebb évét zárhatják.

Az aukciós házak sem panaszkodhatnak, a Christies mindössze két nap alatt 1,65 millió font (500 millió forint) értékben értékesített vörösbort és burgundit. Egy palack 2000-es évjárat Chateau Lafite-Roshchild értéke elérte a 910 fontot (273 ezer forintot). A korábban példátlan forgalom részben annak tudható be, hogy az utóbbi időben sokan fordultak az alternatív befektetési lehetőségek felé.

A szakértők úgy vélik, hogy sokan nem is értik, hogy mi folyik a pénzpiacokon, de a jó borokat mindenki szereti. Ez egy kézzel fogható befektetés, aminek az értéke az idő előre haladtával egyre csak emelkedik. Vannak olyan évjáratok, melyekből egy palack ára 50 %-kal emelkedett csak idén, ráadásul eladás esetén a borokból származó jövedelmek után nem kell adót fizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az emberek egyre kevesebbet járnak étterembe, ráadásul ott sok esetben indokolatlanul magas árat kérnek el még egy közepes borért is. Mindenki inkább nagybevásárlást tart és otthon fogyaszt el egy palack finom bort az ízletes vacsora mellé. A bor befektetésnek sem utolsó, mert idővel egyre kevesebb palack marad forgalomban egy adott évjáratból, ami ha megfelelő ízzel párosul, akkor sokat hozhat a konyhára.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm