Vásárlói roham a borpiacon: vigasztalódnak a britek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 15:00

A borászati iparág képviselői soha nem látott vásárlói rohamról számoltak be Nagy-Britanniában. Szakértők szerint egyrészt a pénzpiacokon kisebb vagyonokat vesztett emberek alternatív befektetési lehetőségeket keresnek, másrészt a lakosság kevesebbet jár étterembe és inkább otthonra vásárolnak néhány palackkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A borkereskedőknek van okuk az ünneplésre, mivel az elmúlt hetekben jelentős forgalomnövekedést értek el. A kereskedők képviselői elmondták, hogy nem minden vásárlójuk jómódú, inkább olyan borkedvelő emberekről van szó, akik a saját fogyasztás mellett befektetési szándékkal is vásárolnak néhány palack finom bort.

A királyi borkereskedő vállalat már tavasszal is közel tizedével több bort adott el, mint egy évvel korábban, amit a mostani 20 %-feletti forgalomnövekedés csak tovább fokoz. A cég képviselője szerint - ha ilyen ütemben halad az értékesítés - akkor a 310 éves fennállásuk legeredményesebb évét zárhatják.

Az aukciós házak sem panaszkodhatnak, a Christies mindössze két nap alatt 1,65 millió font (500 millió forint) értékben értékesített vörösbort és burgundit. Egy palack 2000-es évjárat Chateau Lafite-Roshchild értéke elérte a 910 fontot (273 ezer forintot). A korábban példátlan forgalom részben annak tudható be, hogy az utóbbi időben sokan fordultak az alternatív befektetési lehetőségek felé.

A szakértők úgy vélik, hogy sokan nem is értik, hogy mi folyik a pénzpiacokon, de a jó borokat mindenki szereti. Ez egy kézzel fogható befektetés, aminek az értéke az idő előre haladtával egyre csak emelkedik. Vannak olyan évjáratok, melyekből egy palack ára 50 %-kal emelkedett csak idén, ráadásul eladás esetén a borokból származó jövedelmek után nem kell adót fizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az emberek egyre kevesebbet járnak étterembe, ráadásul ott sok esetben indokolatlanul magas árat kérnek el még egy közepes borért is. Mindenki inkább nagybevásárlást tart és otthon fogyaszt el egy palack finom bort az ízletes vacsora mellé. A bor befektetésnek sem utolsó, mert idővel egyre kevesebb palack marad forgalomban egy adott évjáratból, ami ha megfelelő ízzel párosul, akkor sokat hozhat a konyhára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?