19 °C Budapest

Vásárlói roham a borpiacon: vigasztalódnak a britek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 25. 15:00

A borászati iparág képviselői soha nem látott vásárlói rohamról számoltak be Nagy-Britanniában. Szakértők szerint egyrészt a pénzpiacokon kisebb vagyonokat vesztett emberek alternatív befektetési lehetőségeket keresnek, másrészt a lakosság kevesebbet jár étterembe és inkább otthonra vásárolnak néhány palackkal.

A borkereskedőknek van okuk az ünneplésre, mivel az elmúlt hetekben jelentős forgalomnövekedést értek el. A kereskedők képviselői elmondták, hogy nem minden vásárlójuk jómódú, inkább olyan borkedvelő emberekről van szó, akik a saját fogyasztás mellett befektetési szándékkal is vásárolnak néhány palack finom bort.

A királyi borkereskedő vállalat már tavasszal is közel tizedével több bort adott el, mint egy évvel korábban, amit a mostani 20 %-feletti forgalomnövekedés csak tovább fokoz. A cég képviselője szerint - ha ilyen ütemben halad az értékesítés - akkor a 310 éves fennállásuk legeredményesebb évét zárhatják.

Az aukciós házak sem panaszkodhatnak, a Christies mindössze két nap alatt 1,65 millió font (500 millió forint) értékben értékesített vörösbort és burgundit. Egy palack 2000-es évjárat Chateau Lafite-Roshchild értéke elérte a 910 fontot (273 ezer forintot). A korábban példátlan forgalom részben annak tudható be, hogy az utóbbi időben sokan fordultak az alternatív befektetési lehetőségek felé.

A szakértők úgy vélik, hogy sokan nem is értik, hogy mi folyik a pénzpiacokon, de a jó borokat mindenki szereti. Ez egy kézzel fogható befektetés, aminek az értéke az idő előre haladtával egyre csak emelkedik. Vannak olyan évjáratok, melyekből egy palack ára 50 %-kal emelkedett csak idén, ráadásul eladás esetén a borokból származó jövedelmek után nem kell adót fizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az emberek egyre kevesebbet járnak étterembe, ráadásul ott sok esetben indokolatlanul magas árat kérnek el még egy közepes borért is. Mindenki inkább nagybevásárlást tart és otthon fogyaszt el egy palack finom bort az ízletes vacsora mellé. A bor befektetésnek sem utolsó, mert idővel egyre kevesebb palack marad forgalomban egy adott évjáratból, ami ha megfelelő ízzel párosul, akkor sokat hozhat a konyhára.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 10:49
Applikáció és egy havidíjas elfizetési konstrukció is érkezik
Holdblog  |  2022. szeptember 30. 09:44
Az elmúlt hetekben írt kötvénypiaci cikkeim hatására meglepen sok lakossági kérdés és visszajelzés j...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 30. 09:09
A CSOk bevezetésekor még büntetkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást...
KonyhaKontrolling  |  2022. szeptember 30. 07:35
A külföldi és belföldi pénzügyi tudatosság csoportokban örök téma a FIRE, azaz a financial indepence...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?