5 °C Budapest

Európa legboldogabb országai: eddig tévhitben éltünk

2009. augusztus 13. 14:02

Általános sztereotípia, hogy a déli, mediterrán országok lakói boldogabbak a jóval hűvösebb észak-európaiaknál. Az OECD felmérése ezt most cáfolni látszik. A dánok messze boldogabbak bármelyik ország lakóinál.

Az OECD legújabb jelentése alapján bátran kijelenthető: az északiak boldogabbak a dél-európaiaknál, miután Dánia, Finnország, illetve Hollandia vezeti a legboldogabb országok listáját. Európán kívül Új-Zéland, illetve Kanada a nyolcadik, illetve hatodik helyen végzett, Svájc a hetediken, Belgium pedig a tizediken.

Dániában irigylésre méltóan alacsony a munkanélküliségi ráta, a gazdasága relatíve egészségesnek mondható a maga 68 ezer dollár feletti egy főre jutó GDP-jével, és a lakosság többsége elégedettnek vallja magát az életminőségével, amiben nem is számít romlásra a közeljövőben.

A felmérés során tulajdonképpen ez utóbbira, a szubjektív jólétre voltak kíváncsiak, vagyis arra, hogy életükben inkább a pozitív élmények, érzések dominálnak-e, vagy a negatívak. Ehhez egy tavalyi Gallup kutatás eredményeit használták, amiben 140 ország vett részt.

A résztvevőktől többek között olyanokat kérdeztek, mint hogy csináltak-e valami olyat előző nap, amit élveztek, vagy amire büszkék voltak, tanultak-e valami újat, vagy figyelt-e rá környezete.

Minden egyes országban, reprezentatív mintavételt követően 1000, 15 év feletti embert kérdeztek meg, és a válaszokat 1-től 100-ig terjedő skálán értékelték. Az összátlag végül 62,4 pont lett.

Hogy mégis miért értek el az észak-európai országok magasabb pontokat? Az OECD társadalompolitikai részlegének vezető elemzője szerint az adott ország gazdasági helyzete most igen fontos szerepet játszik az emberek szubjektív jólétében.

A válság ugyanis szinte minden országtól áldozatokat követelt, azonban a legmagasabb pontokat elérő államok továbbra is a legnagyobb az egy főre jutó GDP-vel büszkélkedhetnek.

Persze a gazdasági, anyagi jólét nem volt elegendő a legboldogabb ország címhez: Norvégia a maga közel 100 ezer dolláros egy főre jutó GDP-jével csak a kilencedik helyen végzett, szemben Új-Zélanddal, ahol ugyan csak 30 ezer dollár jut egy főre, mégis több mint 76 pontot szereztek a 100-ból.

Életük során az emberek általában egyre több vagyonra tesznek szert, a boldogságérzetük mégsem nő ezzel arányosan, azt sokkal inkább a család, illetve az egyéb közösségekhez való tartozás határozza meg.

Az OECD felmérés összefüggést talált a boldogság és a munka-magánélet közötti megfelelő egyensúly megléte között is. A skandinávok ugyanis amellett, hogy igen magas egy főre jutó GDP-vel rendelkeznek, nem dolgoznak többet heti 37 óránál, szemben mondjuk Kínával, ahol több mint heti 47 órát robotolnak az emberek.

A munkanélküliség szintén rossz hatással van az emberek közérzetére, hangulatára. Közgazdászok szerint stabil gazdasághoz ugyanis 4 százalék körüli munkanélküliségi rátára van szükség.

A tízes listát kiegészítve Írország az ötödik, Svédország a negyedik helyen végzett.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?