11 °C Budapest

Európa legboldogabb országai: eddig tévhitben éltünk

2009. augusztus 13. 14:02

Általános sztereotípia, hogy a déli, mediterrán országok lakói boldogabbak a jóval hűvösebb észak-európaiaknál. Az OECD felmérése ezt most cáfolni látszik. A dánok messze boldogabbak bármelyik ország lakóinál.

Az OECD legújabb jelentése alapján bátran kijelenthető: az északiak boldogabbak a dél-európaiaknál, miután Dánia, Finnország, illetve Hollandia vezeti a legboldogabb országok listáját. Európán kívül Új-Zéland, illetve Kanada a nyolcadik, illetve hatodik helyen végzett, Svájc a hetediken, Belgium pedig a tizediken.

Dániában irigylésre méltóan alacsony a munkanélküliségi ráta, a gazdasága relatíve egészségesnek mondható a maga 68 ezer dollár feletti egy főre jutó GDP-jével, és a lakosság többsége elégedettnek vallja magát az életminőségével, amiben nem is számít romlásra a közeljövőben.

A felmérés során tulajdonképpen ez utóbbira, a szubjektív jólétre voltak kíváncsiak, vagyis arra, hogy életükben inkább a pozitív élmények, érzések dominálnak-e, vagy a negatívak. Ehhez egy tavalyi Gallup kutatás eredményeit használták, amiben 140 ország vett részt.

A résztvevőktől többek között olyanokat kérdeztek, mint hogy csináltak-e valami olyat előző nap, amit élveztek, vagy amire büszkék voltak, tanultak-e valami újat, vagy figyelt-e rá környezete.

Minden egyes országban, reprezentatív mintavételt követően 1000, 15 év feletti embert kérdeztek meg, és a válaszokat 1-től 100-ig terjedő skálán értékelték. Az összátlag végül 62,4 pont lett.

Hogy mégis miért értek el az észak-európai országok magasabb pontokat? Az OECD társadalompolitikai részlegének vezető elemzője szerint az adott ország gazdasági helyzete most igen fontos szerepet játszik az emberek szubjektív jólétében.

A válság ugyanis szinte minden országtól áldozatokat követelt, azonban a legmagasabb pontokat elérő államok továbbra is a legnagyobb az egy főre jutó GDP-vel büszkélkedhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Persze a gazdasági, anyagi jólét nem volt elegendő a legboldogabb ország címhez: Norvégia a maga közel 100 ezer dolláros egy főre jutó GDP-jével csak a kilencedik helyen végzett, szemben Új-Zélanddal, ahol ugyan csak 30 ezer dollár jut egy főre, mégis több mint 76 pontot szereztek a 100-ból.

Életük során az emberek általában egyre több vagyonra tesznek szert, a boldogságérzetük mégsem nő ezzel arányosan, azt sokkal inkább a család, illetve az egyéb közösségekhez való tartozás határozza meg.

Az OECD felmérés összefüggést talált a boldogság és a munka-magánélet közötti megfelelő egyensúly megléte között is. A skandinávok ugyanis amellett, hogy igen magas egy főre jutó GDP-vel rendelkeznek, nem dolgoznak többet heti 37 óránál, szemben mondjuk Kínával, ahol több mint heti 47 órát robotolnak az emberek.

A munkanélküliség szintén rossz hatással van az emberek közérzetére, hangulatára. Közgazdászok szerint stabil gazdasághoz ugyanis 4 százalék körüli munkanélküliségi rátára van szükség.

A tízes listát kiegészítve Írország az ötödik, Svédország a negyedik helyen végzett.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm