Döntött a bíróság: nem adhat el több Wordöt a Microsoft!

2009. augusztus 12. 12:31

Egy texasi bíróság megdöbbentő ítéletet hozott: a Microsoft szabadalmi jog megsértése miatt nem adhat el többet az egyik legismertebb irodai termékéből, a Wordből.

A texasi Leonard Davis bíró határozatában megtiltotta a Microsoftnak, hogy az Egyesült Államokban eladjon, vagy oda importáljon egyetlen Microsoft Wordöt is, amely kezeli az XML, a DOCX vagy a DOCM fájlkiterjesztéseket, mivel azok xml-programnyelvet használnak, ami a torontoi i4i cég tulajdonát képezi.

Az xml (Extensible Markup Language) képes arra, hogy ne csak a szöveget tárolja, hanem univerzális, könnyen feldolgozható formában raktározzon el szövegformázási adatokat is - ezáltal megkönnyítve a számtalan szövegkezelő program dolgát. A Microsoft Word xml-író és -olvasó képessége bele van integrálva a szövegszerkesztőbe.

Az i4i az 1998-as szabadalmát sértő szoftver ellen 2007-ben indított pert. A 60 napon belül életbe lépő határozat kimondja, hogy tilos a Microsoftnak a továbbiakban a szabadalmazott technológiát árusítania, azt teszt, bemutató, vagy marketingcélokra felhasználnia, valamint támogatást nyújtania hozzá a jövőbeni termékeiben. Ezek felül Davis bíró 290 millió dolláros kártérítést fizettetett a Microsofttal. A redmondi óriás szóvivője, Kevin Kutz mélységes csalódottságát tolmácsolta, egyúttal közölte, a Microsoft mindent megtesz a határozat felülbírálatáért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem