23 °C Budapest

Külföldön nyaralsz? Jól figyelj a telefonodra!

Pénzcentrum
2009. augusztus 7. 11:32

Az Európai Unió területén érvényes roaming-szabályozás vitathatatlan sikere mellett az Unión kívüli országokba utazóknak célszerű még utazás előtt alaposan átnézni, hogy az adott országban mennyibe kerül majd a barangolás, legyen szó telefonálásról, SMS küldésről, vagy akár mobilinternetről - hívja fel a külföldre utazók figyelmét Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK).

Az Unió területén barangolva egyszerű a helyzet: hívásindítás, hívásfogadás, vagy SMS küldés esetén nem érhet senkit kellemetlen meglepetés. Ezek a tarifák szabályozottak, a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 Ft-ba, a hívásindítás percenként bruttó 151,4 Ft-ba, az SMS küldés pedig legfeljebb 38,9 Ft-ba kerülhet.

Az Unión kívül azonban más a helyzet. Itt a szolgáltatók által alkalmazott árakra nincs hatással az uniós roaming-rendelet, így a három hazai szolgáltató által az egyes országokban alkalmazott árak is jelentős szórást mutatnak - de szinte mindig jóval magasabbak, mint az Unióban. A nem uniós tagállamokban barangolva az sem mindegy, hogy melyik helyi szolgáltató hálózatán barangolunk - ezt kézi választással lehet beállítani -, mert az árak így is eltérőek lehetnek.

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyen, Horvátországban a hívásindítás akár percenként 384 Ft-ba, a hívásfogadás pedig 145 Ft-ba is kerülhet, míg egy SMS elküldése akár 120 Ft-os költséggel is járhat.

Európán kívülre utazva az árak még magasabbak lehetnek, Egyiptomból több mint 700 Ft-ba kerülhet egy percnyi hívás Magyarországra. Kenyában, vagy Kínában a hívásindítás díja meghaladhatja a percenkénti 1000 Ft-ot is, de a www.tantusz.nhh.hu oldal Roaming alkalmazását használva az is látható, hogy szerencsésebb esetben ugyanezek a hívások 500-600 Ft körüli áron is elérhetőek.

Az adatroaming, azaz a mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére még az uniós tagállamokban is nagyon oda kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a hazai előfizetéses mobilinternet-csomagok a külföldi használatra nem vonatkoznak, így alapesetben az árak még az EU-ban barangolva is a hazaiakhoz képest nagyon magasak lehetnek - ami nagyon kellemetlen meglepetést okozhat a számla kézhezvételekor. Egy viszonylag aktív mobilinternetezéssel töltött külföldi nyaralás alatt az adatforgalom akár többe is kerülhet, mint a repülőjegy, vagy a szálloda.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adatroaming ára általában 150-400 Ft 100 kb-onként, így normál méretű weboldal letöltése (1-1,5 MB) is akár 3-5 ezer forintba kerülhet, nem említve a mozgóképes alkalmazások, kisebb videók megtekintésének árát.

Takács Péter felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy utazás előtt mindig tájékozódjanak a szolgáltatók ügyfélszolgálatán, vagy a TANTUSZ portálon - a szolgáltatókat pedig felkérte, hogy a lehető legnagyobb mértékben könnyítsék meg a fogyasztók tájékozódását, hiszen honlapjaikon jelenleg nem egyszerű megtalálni az aktuális roaming-tarifákat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?