Külföldön nyaralsz? Jól figyelj a telefonodra!

Pénzcentrum
2009. augusztus 7. 11:32

Az Európai Unió területén érvényes roaming-szabályozás vitathatatlan sikere mellett az Unión kívüli országokba utazóknak célszerű még utazás előtt alaposan átnézni, hogy az adott országban mennyibe kerül majd a barangolás, legyen szó telefonálásról, SMS küldésről, vagy akár mobilinternetről - hívja fel a külföldre utazók figyelmét Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK).

Az Unió területén barangolva egyszerű a helyzet: hívásindítás, hívásfogadás, vagy SMS küldés esetén nem érhet senkit kellemetlen meglepetés. Ezek a tarifák szabályozottak, a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 Ft-ba, a hívásindítás percenként bruttó 151,4 Ft-ba, az SMS küldés pedig legfeljebb 38,9 Ft-ba kerülhet.

Az Unión kívül azonban más a helyzet. Itt a szolgáltatók által alkalmazott árakra nincs hatással az uniós roaming-rendelet, így a három hazai szolgáltató által az egyes országokban alkalmazott árak is jelentős szórást mutatnak - de szinte mindig jóval magasabbak, mint az Unióban. A nem uniós tagállamokban barangolva az sem mindegy, hogy melyik helyi szolgáltató hálózatán barangolunk - ezt kézi választással lehet beállítani -, mert az árak így is eltérőek lehetnek.

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyen, Horvátországban a hívásindítás akár percenként 384 Ft-ba, a hívásfogadás pedig 145 Ft-ba is kerülhet, míg egy SMS elküldése akár 120 Ft-os költséggel is járhat.

Európán kívülre utazva az árak még magasabbak lehetnek, Egyiptomból több mint 700 Ft-ba kerülhet egy percnyi hívás Magyarországra. Kenyában, vagy Kínában a hívásindítás díja meghaladhatja a percenkénti 1000 Ft-ot is, de a www.tantusz.nhh.hu oldal Roaming alkalmazását használva az is látható, hogy szerencsésebb esetben ugyanezek a hívások 500-600 Ft körüli áron is elérhetőek.

Az adatroaming, azaz a mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére még az uniós tagállamokban is nagyon oda kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a hazai előfizetéses mobilinternet-csomagok a külföldi használatra nem vonatkoznak, így alapesetben az árak még az EU-ban barangolva is a hazaiakhoz képest nagyon magasak lehetnek - ami nagyon kellemetlen meglepetést okozhat a számla kézhezvételekor. Egy viszonylag aktív mobilinternetezéssel töltött külföldi nyaralás alatt az adatforgalom akár többe is kerülhet, mint a repülőjegy, vagy a szálloda.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adatroaming ára általában 150-400 Ft 100 kb-onként, így normál méretű weboldal letöltése (1-1,5 MB) is akár 3-5 ezer forintba kerülhet, nem említve a mozgóképes alkalmazások, kisebb videók megtekintésének árát.

Takács Péter felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy utazás előtt mindig tájékozódjanak a szolgáltatók ügyfélszolgálatán, vagy a TANTUSZ portálon - a szolgáltatókat pedig felkérte, hogy a lehető legnagyobb mértékben könnyítsék meg a fogyasztók tájékozódását, hiszen honlapjaikon jelenleg nem egyszerű megtalálni az aktuális roaming-tarifákat.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm