14 °C Budapest

Jól figyelj, hol telefonálsz: nem kell elutazni egy horribilis számláért!

Pénzcentrum
2009. június 30. 13:32

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) sajtótájékoztatón mutatta be a megújult szándékolatlan roaming térképet, mely felhívja a figyelmet az országhatár közelében nem kevés bosszúságot és többletköltséget okozó jelenségre. A szándékolatlan roaming akkor fordulhat elő, ha mobiltelefonálás, mobilinternetezés közben belföldön egy szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára vált át készülékünk. Takács Péter elmondta, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mérései szerint a szándékolatlan roaming által érintett terület az elmúlt évben csökkent, de a határ közelében mindenkinek oda kell figyelnie, hogy a számlát látva később senkit ne érjen kellemetlen meglepetés.

Takács Péter emlékeztetett rá, hogy az egyébként a határok közelében természetes jelenségnek számító szándékolatlan roaming ellen a legjobb védekezés, ha a felhasználó kézi hálózatválasztára állítja telefonját.

A szolgáltatók, amikor az ügyfél telefonja egy külföldi szolgáltató hálózatára vált - vagyis normál esetben a határ átlépésekor - kötelesek a külföldi roamingtarifákról SMS-ben értesítést küldeni. Ez az SMS telefonáláskor elegendő figyelmeztetés lehet a belföldi roaming veszélyére is, azonban mobilinternetezéskor egyáltalán nem biztos, hogy a felhasználó ezt észre is veszi. Éppen ezért a ma már több mint 600 ezer mobilinternet előfizető védelmében Takács Péter felhívta a szolgáltatók figyelmét arra, hogy mobilinternetezéskor is tegyék könnyen észrevehetővé, ha a felhasználó készüléke hálózatot vált, illetve itt is tegyék lehetővé a beállítások között a kézi hálózatválasztást!

A szándékolatlan roaming akár olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, vagy Sárospatak. A térkép azokat a területeket jelzi, ahol az NHH mérései szerint fennáll az esélye a szándékolatlan roamingnak.
A szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, "átlógnak" a szomszédos országokba. Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon - amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva - átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára. A szándékolatlan roamingjelenség előfordulását bemutató térkép az NHH www.nhh.hu és a HFJK www.hfjk.nhh.hu honlapján elérhető.

Takács Péter a sajtótájékoztatón beszámolt a júliustól változó uniós roamingtarifákról is. Az EU döntése nyomán az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás pedig legfeljebb 151,4 forintba kerülhet. A forint/euró árfolyam emelkedése és az ÁFA emelés miatti díjemelést részben ellensúlyozhatja, hogy július elsejétől a hívásindítás az első 30 másodperc után, a hívásfogadás pedig az első másodperctől kezdve másodperc alapú lesz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szintén július elsejétől kerül a szabályozott körbe az SMS-küldés is, így az EU területén barangolva egy másik (akár hazai) ország mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS nem kerülhet többe alkalmanként, mint 38,9 forint. Ez a jelenlegi árakhoz képest 50-60 százalékos csökkenést jelent.
Szintén szabályozottá válik a mobilinternet-roaming - egyelőre nagykereskedelmi szinten. A szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár megabájtonként 1 euró lehet. (A meghatározott referenciaárfolyam 283,26 Ft .)

A mobilinternet-szolgáltatás azonban még az unió és a szabályozóhatóságok által elvárt árcsökkenés ellenére is lényegesen drágább marad barangoláskor, mint belföldön. Ezért külföldön különösen oda kell figyelni arra, hogy mekkora adatállományt töltünk le, mert esetenként ez nagyon sokba is kerülhet.
Takács Péter a sajtótájékoztatón felkérte a szolgáltatókat, hogy az EU-által 2010 márciusára előírt fogyasztóvédelmi intézkedések bevezetésével ne várjanak a végső határidőig. Az uniós roamingárak természetesen csak az EU tagállamokban érvényesek, azaz az unión kívül, így számos népszerű közeli, illetve távolabbi turisztikai célországban (Horvátország, Macedónia, Tunézia, Egyiptom, USA), illetve szomszédos államban (Szerbia, Ukrajna) nem. Ezekben az országokban fokozottan kell figyelni a roamingtarifákra. A roaming-szolgáltatás - beszéd, SMS, adat - aktuális árai megtalálhatók a www.tantusz.nhh.hu portálon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem