7 °C Budapest

Jól figyelj, hol telefonálsz: nem kell elutazni egy horribilis számláért!

Pénzcentrum
2009. június 30. 13:32

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) sajtótájékoztatón mutatta be a megújult szándékolatlan roaming térképet, mely felhívja a figyelmet az országhatár közelében nem kevés bosszúságot és többletköltséget okozó jelenségre. A szándékolatlan roaming akkor fordulhat elő, ha mobiltelefonálás, mobilinternetezés közben belföldön egy szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára vált át készülékünk. Takács Péter elmondta, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) mérései szerint a szándékolatlan roaming által érintett terület az elmúlt évben csökkent, de a határ közelében mindenkinek oda kell figyelnie, hogy a számlát látva később senkit ne érjen kellemetlen meglepetés.

Takács Péter emlékeztetett rá, hogy az egyébként a határok közelében természetes jelenségnek számító szándékolatlan roaming ellen a legjobb védekezés, ha a felhasználó kézi hálózatválasztára állítja telefonját.

A szolgáltatók, amikor az ügyfél telefonja egy külföldi szolgáltató hálózatára vált - vagyis normál esetben a határ átlépésekor - kötelesek a külföldi roamingtarifákról SMS-ben értesítést küldeni. Ez az SMS telefonáláskor elegendő figyelmeztetés lehet a belföldi roaming veszélyére is, azonban mobilinternetezéskor egyáltalán nem biztos, hogy a felhasználó ezt észre is veszi. Éppen ezért a ma már több mint 600 ezer mobilinternet előfizető védelmében Takács Péter felhívta a szolgáltatók figyelmét arra, hogy mobilinternetezéskor is tegyék könnyen észrevehetővé, ha a felhasználó készüléke hálózatot vált, illetve itt is tegyék lehetővé a beállítások között a kézi hálózatválasztást!

A szándékolatlan roaming akár olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, vagy Sárospatak. A térkép azokat a területeket jelzi, ahol az NHH mérései szerint fennáll az esélye a szándékolatlan roamingnak.
A szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, "átlógnak" a szomszédos országokba. Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon - amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva - átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára. A szándékolatlan roamingjelenség előfordulását bemutató térkép az NHH www.nhh.hu és a HFJK www.hfjk.nhh.hu honlapján elérhető.

Takács Péter a sajtótájékoztatón beszámolt a júliustól változó uniós roamingtarifákról is. Az EU döntése nyomán az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás pedig legfeljebb 151,4 forintba kerülhet. A forint/euró árfolyam emelkedése és az ÁFA emelés miatti díjemelést részben ellensúlyozhatja, hogy július elsejétől a hívásindítás az első 30 másodperc után, a hívásfogadás pedig az első másodperctől kezdve másodperc alapú lesz.

Szintén július elsejétől kerül a szabályozott körbe az SMS-küldés is, így az EU területén barangolva egy másik (akár hazai) ország mobilszolgáltatójának hálózatába küldött SMS nem kerülhet többe alkalmanként, mint 38,9 forint. Ez a jelenlegi árakhoz képest 50-60 százalékos csökkenést jelent.
Szintén szabályozottá válik a mobilinternet-roaming - egyelőre nagykereskedelmi szinten. A szolgáltatók közötti elszámolás alapját jelentő nagykereskedelmi ár megabájtonként 1 euró lehet. (A meghatározott referenciaárfolyam 283,26 Ft .)

A mobilinternet-szolgáltatás azonban még az unió és a szabályozóhatóságok által elvárt árcsökkenés ellenére is lényegesen drágább marad barangoláskor, mint belföldön. Ezért külföldön különösen oda kell figyelni arra, hogy mekkora adatállományt töltünk le, mert esetenként ez nagyon sokba is kerülhet.
Takács Péter a sajtótájékoztatón felkérte a szolgáltatókat, hogy az EU-által 2010 márciusára előírt fogyasztóvédelmi intézkedések bevezetésével ne várjanak a végső határidőig. Az uniós roamingárak természetesen csak az EU tagállamokban érvényesek, azaz az unión kívül, így számos népszerű közeli, illetve távolabbi turisztikai célországban (Horvátország, Macedónia, Tunézia, Egyiptom, USA), illetve szomszédos államban (Szerbia, Ukrajna) nem. Ezekben az országokban fokozottan kell figyelni a roamingtarifákra. A roaming-szolgáltatás - beszéd, SMS, adat - aktuális árai megtalálhatók a www.tantusz.nhh.hu portálon.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?