Adatroaming-árak: Jobb, ha elfelejted a külföldi netezést!

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 12:00

Sokan utaznak úgy külföldre, hogy kénytelenek magukkal vinni laptopjukat is, mert dolgozni, tanulni kényszerülnek, amihez internetre is szükségük lehet, vagy egyszerűen csak nem hajlandóak lemondani az itthon megszokott neten való "szörfölésről". Akik próbálták már ezt, valószínűleg utánanéztek előtte a díjaknak, máskülönben igencsak megdöbbenhettek, mikor hazatérve horribilis összegről szóló számlát kaptak kézhez. Megkíséreltük hát összehasonlítani a hazai szolgáltatók által kínált adatroaming csomagokat, de be kell vallanunk, nem volt könnyű feladat!

Tavaly novemberben az EU telekommunikációs ügyekért felelős biztosa, Viviane Reding arra figyelmeztette a mobilszolgáltatókat, hogy amennyiben nem csökkentik ésszerű szintre a külföldi mobilinternet árakat, úgy az EU teszi meg azt, hasonlóan a hangszolgáltatások roamingtarifáihoz, ahol egységes árakat állapított meg az Unió, amit kötelesek a szolgáltatók alkalmazni.

Akkor a biztos asszony irreálisan magasnak tartotta a külföldi mobilinternetezés díjait, amiből a szolgáltatók szerinte jelentős extraprofitra tesznek szert, de még időt kívánt hagyni a szolgáltatóknak, hogy maguk is felismerjék a csökkentés szükségességét, és megtegyék a lépést.

A hívások roaming díjainak EU-n belüli egységesítése nyomán azt a tapasztalatot lehetett levonni, hogy a szolgáltatók végső soron nem jártak rosszul a díjcsökkentéssel, hiszen ezáltal megnőtt a külföldi hívások száma, és hossza is. Ebből okulva talán érdemes lenne ezen a területen is hasonló szabályozást hozni, ez egyelőre azonban még várat magára.

Korábban a külföldi és belföldi tarifák esetén több tízszeres különbség is megfigyelhető volt, azóta azonban szinte mindegyik hazai mobilszolgáltató előrukkolt alacsonyabb tarifájú roaming csomagokkal, így nem is került sor Uniós beavatkozásra.

A T-Mobile július 1-jével csökkentette az adatroaming díját lakossági és vállalati ügyfelei körében egyaránt, a Vodafone valamivel korábban jelentett be alacsonyabb tarifájú szolgáltatást, míg a Pannon semmit nem lépett ezen a téren.

A csökkentés után azonban még mindig óriási összegű számlát kaphatunk kézhez egy-egy külföldön történő internetezés után, ami azt jelenti, hogy még mindig jobban megéri a határokon kívül egy internetkávézót, vagy WiFi kapocslatot keresni, mint hazai mobilinternet előfizetést használni.

A hazai szolgáltatók külföldi mobilinternetezésre vonatkozó árait meglehetősen nehéz összehasonlítani, hiszen léteznek forgalmi alapú, illetve csomagban kínált konstrukciók is, ráadásul ezek számlázási egysége eltérő. Márpedig ugyanúgy, ahogy telefonálásnál nem mindegy, hogy másodpercenként, vagy percenként fizetünk-e a hívásért, internetezésnél sem mindegy, hogy száz vagy ötszáz kilóbájt adatforgalom után kell-e fizetni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alábbi táblázatban az egyes szolgáltatók által az Unió országaiban történő internetezés költségeit hasonlítjuk össze, igaz a Pannon esetében ez az EU-n kívül is érvényes. Hogy összehasonlíthatóak legyenek a számok, az árakat mindenütt 1 megabájt adatforgalomra számoltuk át, és csak a forgalmi alapú konstrukciókat tüntettük fel, a csomagban kínáltakat nem.

Látható, hogy a T-Mobil július elsejei tarifacsökkentése nyomán, nála a legolcsóbb a külföldi internethasználat, igaz még így is jóval drágább, mint ha itthon használnák mobilinternet előfizetésünket.

A Vodafone és a Pannon is kínál azonban olyan roaming csomagokat, melyek fix díjért cserébe meghatározott adatforgalom lebonyolítását teszik lehetővé. A Pannon MobilAdat Roaming 10 nevű csomagja például havi 2990 forintért
10 megabájt forgalmat engedélyez, ezen felül pedig 8 forint/10 KB áron szörfölhetünk külföldön, mindezt azonban csak 10 ország preferált hálózatában.

Hasonlót kínál a Vodafone is Connect Roaming csomagja keretében, itt 24 órára 50 MB-ot vásárolhatunk 3000 forintért, azonban a fel nem használt forgalmi keretet nem lehet átvinni másik napra, és szintén csak adott hálózaton belül használható.

Az unióban az adatromaing átlagos ára év elején 5,24 euro (1245 forint) volt megabájtonként, de akadt olyan ország is, ahol 11 eurót (2615 forint) kértek el ugyanezért. Ez nem sokban tér el az itthoni helyzettől, nem csoda tehát, hogy az EU többször is figyelmeztette már a szolgáltatókat.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?