Adatroaming-árak: Jobb, ha elfelejted a külföldi netezést!

Pénzcentrum
2008. szeptember 5. 12:00

Sokan utaznak úgy külföldre, hogy kénytelenek magukkal vinni laptopjukat is, mert dolgozni, tanulni kényszerülnek, amihez internetre is szükségük lehet, vagy egyszerűen csak nem hajlandóak lemondani az itthon megszokott neten való "szörfölésről". Akik próbálták már ezt, valószínűleg utánanéztek előtte a díjaknak, máskülönben igencsak megdöbbenhettek, mikor hazatérve horribilis összegről szóló számlát kaptak kézhez. Megkíséreltük hát összehasonlítani a hazai szolgáltatók által kínált adatroaming csomagokat, de be kell vallanunk, nem volt könnyű feladat!

Tavaly novemberben az EU telekommunikációs ügyekért felelős biztosa, Viviane Reding arra figyelmeztette a mobilszolgáltatókat, hogy amennyiben nem csökkentik ésszerű szintre a külföldi mobilinternet árakat, úgy az EU teszi meg azt, hasonlóan a hangszolgáltatások roamingtarifáihoz, ahol egységes árakat állapított meg az Unió, amit kötelesek a szolgáltatók alkalmazni.

Akkor a biztos asszony irreálisan magasnak tartotta a külföldi mobilinternetezés díjait, amiből a szolgáltatók szerinte jelentős extraprofitra tesznek szert, de még időt kívánt hagyni a szolgáltatóknak, hogy maguk is felismerjék a csökkentés szükségességét, és megtegyék a lépést.

A hívások roaming díjainak EU-n belüli egységesítése nyomán azt a tapasztalatot lehetett levonni, hogy a szolgáltatók végső soron nem jártak rosszul a díjcsökkentéssel, hiszen ezáltal megnőtt a külföldi hívások száma, és hossza is. Ebből okulva talán érdemes lenne ezen a területen is hasonló szabályozást hozni, ez egyelőre azonban még várat magára.

Korábban a külföldi és belföldi tarifák esetén több tízszeres különbség is megfigyelhető volt, azóta azonban szinte mindegyik hazai mobilszolgáltató előrukkolt alacsonyabb tarifájú roaming csomagokkal, így nem is került sor Uniós beavatkozásra.

A T-Mobile július 1-jével csökkentette az adatroaming díját lakossági és vállalati ügyfelei körében egyaránt, a Vodafone valamivel korábban jelentett be alacsonyabb tarifájú szolgáltatást, míg a Pannon semmit nem lépett ezen a téren.

A csökkentés után azonban még mindig óriási összegű számlát kaphatunk kézhez egy-egy külföldön történő internetezés után, ami azt jelenti, hogy még mindig jobban megéri a határokon kívül egy internetkávézót, vagy WiFi kapocslatot keresni, mint hazai mobilinternet előfizetést használni.

A hazai szolgáltatók külföldi mobilinternetezésre vonatkozó árait meglehetősen nehéz összehasonlítani, hiszen léteznek forgalmi alapú, illetve csomagban kínált konstrukciók is, ráadásul ezek számlázási egysége eltérő. Márpedig ugyanúgy, ahogy telefonálásnál nem mindegy, hogy másodpercenként, vagy percenként fizetünk-e a hívásért, internetezésnél sem mindegy, hogy száz vagy ötszáz kilóbájt adatforgalom után kell-e fizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az alábbi táblázatban az egyes szolgáltatók által az Unió országaiban történő internetezés költségeit hasonlítjuk össze, igaz a Pannon esetében ez az EU-n kívül is érvényes. Hogy összehasonlíthatóak legyenek a számok, az árakat mindenütt 1 megabájt adatforgalomra számoltuk át, és csak a forgalmi alapú konstrukciókat tüntettük fel, a csomagban kínáltakat nem.

Látható, hogy a T-Mobil július elsejei tarifacsökkentése nyomán, nála a legolcsóbb a külföldi internethasználat, igaz még így is jóval drágább, mint ha itthon használnák mobilinternet előfizetésünket.

A Vodafone és a Pannon is kínál azonban olyan roaming csomagokat, melyek fix díjért cserébe meghatározott adatforgalom lebonyolítását teszik lehetővé. A Pannon MobilAdat Roaming 10 nevű csomagja például havi 2990 forintért
10 megabájt forgalmat engedélyez, ezen felül pedig 8 forint/10 KB áron szörfölhetünk külföldön, mindezt azonban csak 10 ország preferált hálózatában.

Hasonlót kínál a Vodafone is Connect Roaming csomagja keretében, itt 24 órára 50 MB-ot vásárolhatunk 3000 forintért, azonban a fel nem használt forgalmi keretet nem lehet átvinni másik napra, és szintén csak adott hálózaton belül használható.

Az unióban az adatromaing átlagos ára év elején 5,24 euro (1245 forint) volt megabájtonként, de akadt olyan ország is, ahol 11 eurót (2615 forint) kértek el ugyanezért. Ez nem sokban tér el az itthoni helyzettől, nem csoda tehát, hogy az EU többször is figyelmeztette már a szolgáltatókat.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?