18 °C Budapest

Büszkék a hipermarketek - van mire!

2009. július 20. 16:58

Bár teljesen önkéntes volt a részvétel, Nagy-Britannia legnagyobb hipermarketei elképesztő hatékonysággal csökkentették a szétosztogatott zacskók számát, illetve tértek át az egyszer használatos zacskókról a tartósakra.

A brit kiskereskedelmi konzorcium, a BRC híradása szerint a vásárlók kezében nyomott műanyag zacskók számát 2008 végétől 2009 májusáig 48 százalékkal sikerült csökkenteni, miközben az azt megelőző két év alatt mindössze 26 százalékos volt a csökkenés.

2006 és 2009 májusát összehasonlítva kiderült, hogy csak ebben az egy hónapban 346 millió szatyorral kevesebb fogyott, mint három évvel korábban. Az akcióban a hét legnagyobb áruházlánc, az Asda, a Co-operative Group (kézenfogva a Somerfielddel), a Marks & Spencer, a Sainsbury's, a Tesco és a Waitrose vett részt - ők együttesen lefedik a brit élelmiszeráruházak háromnegyedét.

De nem csak erre lehetnek büszkék az áruházak, hanem a szemét- és elhasznált energiamennyiség csökkentéséért tett erőfeszítéseikre is: csökkent a lejárat miatt a szemétben landoló élelmiszer mennyisége; a folyamatos akcióknak köszönhetően több fogyott energiatakarékos használati tárgyakból és maguk az áruházak is igyekeztek kevesebb energiával üzemelni.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem