4 °C Budapest

Autópályák nélkül nem lenne dugó

2009. július 9. 13:02

Az Infrastructurist két mérnöke, Yonah Freemark és Jebediah Reed tervezőprogramok segítségével eltüntettek néhány autópályát, bizonyítva ezzel, mennyivel élhetőbb lenne a környezet autópályák nélkül. Ami meglepőbb: állításuk szerint autópályák nélkül kevesebb lenne a dugó.

A látvány önmagáért beszél, az azonban meglepő, hogy az autópályák önmagukban dugót okoznak. A jelenség neve Braess-paradoxon. Ennek értelmében az úthálózat bővítése gyakran dugókhoz és megnövekedett utazási időhöz vezet a szándék ellenére. Az egyes utazók ugyanis igyekeznek optimalizálni az utazásra fordított idejüket, ám ha mindannyian ugyanazt az utat (az autópályát) választják, az csak dugókhoz vezet.

A két mérnök arra a megállapításra jutott, hogy amennyiben egy főút csak lassítja egy város életét és kevésbé élhetővé teszi, a legtöbb esetben mindenki jobban jár azzal, ha a döntéshozók veszik a bátorságot és egyszerűen megszüntetik az utat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?