28 °C Budapest

Kevesebb a baleset az autópályákon

2009. május 26. 12:32

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt gyorsforgalmi úthálózat bővülése és a forgalom növekedése mellett 2008-ban csökkent a balesetek száma, és kedvezőbb képet mutatnak az egyéb baleseti mutatók is az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az ÁAK Zrt. szakemberei folyamatosan elemzik a társaság kezelésében lévő autópálya-szakaszokon bekövetkező balesetek körülményeit és azok kiváltó okait. Az elmúlt évek során regisztrált pályaesemények értékelése és a közlekedésbiztonsági szakterületen leggyakrabban használt statisztikai mutatók alapján elmondható, hogy az útkategóriák közül az autópályák forgalombiztonsága a legkedvezőbb. A hazai autópályákon gyakorlatilag háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon, ugyanakkor az egyes balesetek átlagosan súlyosabbak, hiszen a forgalom átlagsebessége is lényegesen nagyobb.

Növekvő forgalom, csökkenő baleseti kockázat

2008-ban összesen mintegy 80 km-rel nőtt a társaság kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat hossza és 9%-kal emelkedett a futásteljesítmény, ami megfelel a korábbi évek tendenciájának. A növekvő forgalom és a nagyobb úthálózat ellenére a személyi sérüléses balesetek száma enyhe, mintegy 1%-os csökkenést mutat, míg ha az összes balesetet vizsgáljuk (az anyagi káros balesetekkel együtt), akkor közel 16%-os csökkenést figyelhetünk meg. Örvendetes hír ezen kívül az is, hogy a halálos kimenetelű pályaesemények száma is 8 %-kal csökkent (2007-ben 37, míg 2008-ban 34 ilyen eset történt az általunk kezelt gyorsforgalmi úthálózaton).

A járművek futásteljesítményét (vagyis a járművek által megtett út hosszát) is figyelembe vevő 2008-as relatív baleseti mutatók szintén a közlekedésbiztonsági helyzet egyértelmű javulását jelzik a hazai gyorsforgalmi úthálózaton. Ezt támasztja alá, hogy a 100 millió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma 6,2%-kal csökkent, és a szerencsétlen kimenetelű pályaesemények súlyosságát figyelembe vevő súlyozott relatív baleseti mutató is 19,3% os javulást jelez 2007-hez képest.

A balesetek kiváltó okait vizsgálva elmondható, hogy azok eloszlásában a 2006-os és 2007-es esztendőhöz viszonyítva nem következett be számottevő változás. Az első helyet továbbra is a figyelmetlen vezetés (24%), a másodikat a követési távolság be nem tartása (20%) foglalja el.

Forgalombiztonsági intézkedéscsomag

Az ÁAK Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz a balesetek számának és súlyosságának csökkentése érdekében, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan idén is folytatja közlekedésbiztonsági programját. Ennek sarkalatos pontjai a következők:

Megbocsátó környezet kialakítása

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Bár az ÁAK Zrt. által kezelt gyorsforgalmi utak minden tekintetben megfelelnek a hatályos műszaki előírásoknak, a társaság szakemberei az elmúlt években bizonyos útszakaszok esetében további biztonsági intézkedéseket hoztak (útirányjelző táblák, oszlopok és egyéb szilárd akadályok szalagkorláttal való bevédése; újabb energiaelnyelő berendezések telepítése).

Az utoléréses balesetek számának csökkentése


A halálos balesetek jelentős része akkor történik, amikor a járművek egymást utolérve ütköznek. Az ilyen jellegű pályaesemények számának csökkentése érdekében az ÁAK Zrt. a jövőben nagyobb arányban kívánja használni a követési távolság betartására utaló figyelmeztető jelzéseket (pl.: változtatható jelzésképű táblák). Idevonatkozó újítás, hogy az M0 autóút déli szektorában (az M0-M5 csomópont előtt) elektronikus torlódásveszélyre figyelmezető rendszert telepítenek az idei évben. Ezenkívül a szakemberek az elmúlt esztendőkhöz képest úgy időzítik az üzemeltetési és fenntartási munkáinkat, hogy a nagy forgalmú időszakokban csökkenjen a torlódást okozó terelések száma.

Biztonsági öv viselési arányának növelése


Az ÁAK Zrt. 2009-ben is fontos szerepet vállal a biztonsági öv használatának fontosságát hirdető kampányokban, és továbbra is minden segítséget megad az ez irányú rendőri intézkedések és ellenőrzések lebonyolításához.

Leállósávon történő balesetek csökkentése


A társaság a leállósávi balesetek számának csökkentése érdekében tovább folytatja az elmúlt években megkezdett programját, és figyelemfelhívó kampányokkal, illetve egyéb kommunikációs csatornák bevonásával (pl. változtatható jelzésképű táblákon történő figyelemfelhívás, útellenőri figyelmeztetések) igyekszik tudatosítani az autósokban a leállósávon történő megállás veszélyeit.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?