17 °C Budapest

Kevesebb a baleset az autópályákon

2009. május 26. 12:32

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt gyorsforgalmi úthálózat bővülése és a forgalom növekedése mellett 2008-ban csökkent a balesetek száma, és kedvezőbb képet mutatnak az egyéb baleseti mutatók is az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az ÁAK Zrt. szakemberei folyamatosan elemzik a társaság kezelésében lévő autópálya-szakaszokon bekövetkező balesetek körülményeit és azok kiváltó okait. Az elmúlt évek során regisztrált pályaesemények értékelése és a közlekedésbiztonsági szakterületen leggyakrabban használt statisztikai mutatók alapján elmondható, hogy az útkategóriák közül az autópályák forgalombiztonsága a legkedvezőbb. A hazai autópályákon gyakorlatilag háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon, ugyanakkor az egyes balesetek átlagosan súlyosabbak, hiszen a forgalom átlagsebessége is lényegesen nagyobb.

Növekvő forgalom, csökkenő baleseti kockázat

2008-ban összesen mintegy 80 km-rel nőtt a társaság kezelésében lévő gyorsforgalmi úthálózat hossza és 9%-kal emelkedett a futásteljesítmény, ami megfelel a korábbi évek tendenciájának. A növekvő forgalom és a nagyobb úthálózat ellenére a személyi sérüléses balesetek száma enyhe, mintegy 1%-os csökkenést mutat, míg ha az összes balesetet vizsgáljuk (az anyagi káros balesetekkel együtt), akkor közel 16%-os csökkenést figyelhetünk meg. Örvendetes hír ezen kívül az is, hogy a halálos kimenetelű pályaesemények száma is 8 %-kal csökkent (2007-ben 37, míg 2008-ban 34 ilyen eset történt az általunk kezelt gyorsforgalmi úthálózaton).

A járművek futásteljesítményét (vagyis a járművek által megtett út hosszát) is figyelembe vevő 2008-as relatív baleseti mutatók szintén a közlekedésbiztonsági helyzet egyértelmű javulását jelzik a hazai gyorsforgalmi úthálózaton. Ezt támasztja alá, hogy a 100 millió járműkilométerre jutó személyi sérüléses balesetek száma 6,2%-kal csökkent, és a szerencsétlen kimenetelű pályaesemények súlyosságát figyelembe vevő súlyozott relatív baleseti mutató is 19,3% os javulást jelez 2007-hez képest.

A balesetek kiváltó okait vizsgálva elmondható, hogy azok eloszlásában a 2006-os és 2007-es esztendőhöz viszonyítva nem következett be számottevő változás. Az első helyet továbbra is a figyelmetlen vezetés (24%), a másodikat a követési távolság be nem tartása (20%) foglalja el.

Forgalombiztonsági intézkedéscsomag

Az ÁAK Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz a balesetek számának és súlyosságának csökkentése érdekében, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan idén is folytatja közlekedésbiztonsági programját. Ennek sarkalatos pontjai a következők:

Megbocsátó környezet kialakítása

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Bár az ÁAK Zrt. által kezelt gyorsforgalmi utak minden tekintetben megfelelnek a hatályos műszaki előírásoknak, a társaság szakemberei az elmúlt években bizonyos útszakaszok esetében további biztonsági intézkedéseket hoztak (útirányjelző táblák, oszlopok és egyéb szilárd akadályok szalagkorláttal való bevédése; újabb energiaelnyelő berendezések telepítése).

Az utoléréses balesetek számának csökkentése


A halálos balesetek jelentős része akkor történik, amikor a járművek egymást utolérve ütköznek. Az ilyen jellegű pályaesemények számának csökkentése érdekében az ÁAK Zrt. a jövőben nagyobb arányban kívánja használni a követési távolság betartására utaló figyelmeztető jelzéseket (pl.: változtatható jelzésképű táblák). Idevonatkozó újítás, hogy az M0 autóút déli szektorában (az M0-M5 csomópont előtt) elektronikus torlódásveszélyre figyelmezető rendszert telepítenek az idei évben. Ezenkívül a szakemberek az elmúlt esztendőkhöz képest úgy időzítik az üzemeltetési és fenntartási munkáinkat, hogy a nagy forgalmú időszakokban csökkenjen a torlódást okozó terelések száma.

Biztonsági öv viselési arányának növelése


Az ÁAK Zrt. 2009-ben is fontos szerepet vállal a biztonsági öv használatának fontosságát hirdető kampányokban, és továbbra is minden segítséget megad az ez irányú rendőri intézkedések és ellenőrzések lebonyolításához.

Leállósávon történő balesetek csökkentése


A társaság a leállósávi balesetek számának csökkentése érdekében tovább folytatja az elmúlt években megkezdett programját, és figyelemfelhívó kampányokkal, illetve egyéb kommunikációs csatornák bevonásával (pl. változtatható jelzésképű táblákon történő figyelemfelhívás, útellenőri figyelmeztetések) igyekszik tudatosítani az autósokban a leállósávon történő megállás veszélyeit.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?