15 °C Budapest

Ne félj, nem lesz drágább az autópálya

2009. június 11. 08:47

A július elsejei áfaemelés ellenére sem lesz magasabb az autópályamatricák ára, az adó növelése miatt azonban csökken az eladásokból származó bevétel, így végső soron az utakra fordítható keret is.

Az áfaemelés 2009-es hatását a matricabevételek esetében 500 millió forint mínusszal veszik figyelembe - mondta Kalmár Koppány, a KKK kommunikációs vezetője. A matricabevételek ugyanis a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják. A KKK legújabb becslése szerint a matricák értékesítéséből az idén befolyó nettó összeg 41,9 milliárd forint lesz, ez mintegy 4,1 milliárddal kevesebb a legutolsó számításhoz képest, és elmarad a tavalyitól is.

A bevételcsökkenést támasztják alá az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) első negyedéves értékesítési adatai is. Ezek szerint az előző év hasonló időszakához képest a járművezetők összességében hat százalékkal kevesebb e-matricát vásároltak, ez négyszázalékos bevétel-visszaesést eredményezett. Ezzel megtörni látszik a matricák eladásának elmúlt fél évtizedes növekedése. Történt ez annak ellenére, hogy a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat hossza tavaly közel 70 kilométerrel növekedett.

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-esen volt: ez év január-márciusában átlagosan 5-10 százalékkal.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17