18 °C Budapest

Ne félj, nem lesz drágább az autópálya

2009. június 11. 08:47

A július elsejei áfaemelés ellenére sem lesz magasabb az autópályamatricák ára, az adó növelése miatt azonban csökken az eladásokból származó bevétel, így végső soron az utakra fordítható keret is.

Az áfaemelés 2009-es hatását a matricabevételek esetében 500 millió forint mínusszal veszik figyelembe - mondta Kalmár Koppány, a KKK kommunikációs vezetője. A matricabevételek ugyanis a Közlekedési Koordinációs Központ (KKK) által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják. A KKK legújabb becslése szerint a matricák értékesítéséből az idén befolyó nettó összeg 41,9 milliárd forint lesz, ez mintegy 4,1 milliárddal kevesebb a legutolsó számításhoz képest, és elmarad a tavalyitól is.

A bevételcsökkenést támasztják alá az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) első negyedéves értékesítési adatai is. Ezek szerint az előző év hasonló időszakához képest a járművezetők összességében hat százalékkal kevesebb e-matricát vásároltak, ez négyszázalékos bevétel-visszaesést eredményezett. Ezzel megtörni látszik a matricák eladásának elmúlt fél évtizedes növekedése. Történt ez annak ellenére, hogy a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat hossza tavaly közel 70 kilométerrel növekedett.

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-esen volt: ez év január-márciusában átlagosan 5-10 százalékkal.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?