8 °C Budapest

Gazdag nő fiút, szegény nő lányt szül - állítják tudósok

2009. július 8. 16:02

Holland tudósok érdekes összefüggést fedeztek fel a nők anyagi helyzete és születendő gyermekei várható neme között: gazdagabb nők nagyobb eséllyel adnak életet fiú gyermeknek, mint a szegények.

A felfedezés tovább erősíti azt a nézetet, miszerint a születendő gyermek neme nem csak a véletlenen, de az életkörülményeken és a környezeten is múlik.

Az evolúciós elmélet szerint, ha az életkörülmények kedvezőek, vagyis születendő gyermekek nagy valószínűséggel egészségesek lesznek, a legnagyobb eséllyel akkor tudja továbbörökíteni génjeit a szülő, ha fiúnak ad életet, hiszen egy férfi potenciálisan több száz gyermek nemzésére is képes, vagyis a család vérvonalát nagy eséllyel továbbörökíti.

Ugyanakkor ha az anya nem egészséges, rosszul táplált, fiút szülni nem túl jó "befektetés", hiszen egy gyenge fiú nem képes legyőzni riválisait, így kis eséllyel fog gyereket nemzeni, de még túlélni is.

Ilyen értelemben, az evolúciós elmélet szerint jobban megéri lányt szülni, akinek nem kell versenyre kelnie, úgy mint a férfiaknak, akik gyereket szeretnének nemzeni.

Az elméletet alátámasztandó, holland tudósok több mint 95 ezer ruandai nőt vizsgáltak meg 2002-ben, és megnézték, hogy milyen arányban adtak életet fiúnak, illetve lánynak, és hogy férjezettek-e, ami az afrikai országban a nők anyagi helyzetének, és egészségi állapotának meglehetősen pontos indikátora.

Ruandában, csakúgy mint számos másik afrikai országban a férfiak több feleséget is tarthatnak, akik között egyfajta rangsor alakul ki, ami életkörülményeiket befolyásolja.

A felmérés eredményei szerint azok a nők, akik a feleségek versenyében háttérbe szorultak, és így többek között kevesebb élelmiszert kaptak, tipikusan több lánynak adtak életet, mint fiúnak. A monogám kapcsolatban élő nők körében 100 fiúra jutott 99 lány, míg a sanyarúbb sorsú nők esetén 100 fiúra 106 lány esett.

A kutatók azonban azt is hozzátették az eredményekhez, hogy az anyagi körülmények és a gyermekek neme közötti összefüggés jóval erősebb az olyan országokban, mint Ruanda, ahol a lakosság 75 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és a várható élettartam kevesebb mint 50 év.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?