21 °C Budapest

Gazdag nő fiút, szegény nő lányt szül - állítják tudósok

2009. július 8. 16:02

Holland tudósok érdekes összefüggést fedeztek fel a nők anyagi helyzete és születendő gyermekei várható neme között: gazdagabb nők nagyobb eséllyel adnak életet fiú gyermeknek, mint a szegények.

A felfedezés tovább erősíti azt a nézetet, miszerint a születendő gyermek neme nem csak a véletlenen, de az életkörülményeken és a környezeten is múlik.

Az evolúciós elmélet szerint, ha az életkörülmények kedvezőek, vagyis születendő gyermekek nagy valószínűséggel egészségesek lesznek, a legnagyobb eséllyel akkor tudja továbbörökíteni génjeit a szülő, ha fiúnak ad életet, hiszen egy férfi potenciálisan több száz gyermek nemzésére is képes, vagyis a család vérvonalát nagy eséllyel továbbörökíti.

Ugyanakkor ha az anya nem egészséges, rosszul táplált, fiút szülni nem túl jó "befektetés", hiszen egy gyenge fiú nem képes legyőzni riválisait, így kis eséllyel fog gyereket nemzeni, de még túlélni is.

Ilyen értelemben, az evolúciós elmélet szerint jobban megéri lányt szülni, akinek nem kell versenyre kelnie, úgy mint a férfiaknak, akik gyereket szeretnének nemzeni.

Az elméletet alátámasztandó, holland tudósok több mint 95 ezer ruandai nőt vizsgáltak meg 2002-ben, és megnézték, hogy milyen arányban adtak életet fiúnak, illetve lánynak, és hogy férjezettek-e, ami az afrikai országban a nők anyagi helyzetének, és egészségi állapotának meglehetősen pontos indikátora.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ruandában, csakúgy mint számos másik afrikai országban a férfiak több feleséget is tarthatnak, akik között egyfajta rangsor alakul ki, ami életkörülményeiket befolyásolja.

A felmérés eredményei szerint azok a nők, akik a feleségek versenyében háttérbe szorultak, és így többek között kevesebb élelmiszert kaptak, tipikusan több lánynak adtak életet, mint fiúnak. A monogám kapcsolatban élő nők körében 100 fiúra jutott 99 lány, míg a sanyarúbb sorsú nők esetén 100 fiúra 106 lány esett.

A kutatók azonban azt is hozzátették az eredményekhez, hogy az anyagi körülmények és a gyermekek neme közötti összefüggés jóval erősebb az olyan országokban, mint Ruanda, ahol a lakosság 75 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és a várható élettartam kevesebb mint 50 év.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm