22 °C Budapest

USA-nagyságú szeméthegyek a Csendes-óceánban!

Pénzcentrum
2009. június 28. 08:02

Egy kutatócsoport 50 napos tudományos útra indul, hogy a Csendes-óceánon úszó gigantikus szeméthegy vízminőségre, és állatvilágra gyakorolt hatását megvizsgálja.

1997-ben Charles Moore egy vitorlásversenyről tért vissza Hawaii-ról Los Angelesbe, amikor is úgy kétezer kilométernyire Hawaiitól észak-keleti irányba váratlan látvány tárult elé: egy óriási, plasztik hulladékokból álló szemét-szőnyeg úszott a vízen. Az amerikai férfi ezt nem tudta annyiban hagyni, így mikor hazaért egy kutatócsoportot verbuvált össze, és azóta rendszeresen visszatér az egyre nagyobbá váló szeméthegyhez.

A plasztik-szőnyeg méretéről nincsenek pontos adatok, egyesek szerint kétszer akkora, mint Texas állam, más becslések szerint USA-nál is nagyobb, és mintegy 3 millió tonna műanyag flakon és egyéb szemét hömpölyög, amit az örvények mind egy halomba gyűjtenek.

Ezek nem csak a hajókról, de a strandokról is a vízbe kerülnek, sőt, 90 százalékuk a szárazföldről származik. Az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) által készített felmérés szerint minden négyzetkilométernyi óceánra 18 000 műanyagdarabka jut, de a Csendes-óceán északi részén ez a szám az egymilliót is meghaladja.

Ezeket az apró törmelékeket a tengerben élő állatok megeszik, melyek akár el is pusztulhatnak tőle. Az UNEP szerint mintegy 247 állatfajt veszélyeztetnek a plasztik szemetek. Persze pont ezeket az apró hulladékokat a legnehezebb kihalászni a vizekből, így az 50 napos kutatóút során arra is választ keresnek a tudósok, hogy miként lehetne ezeket hatékonyan eltávolítani, és természetesen újrahasznosítani valamilyen formában.

A problémát az is nehezíti, hogy egyik ország sem tartja sajátjának a szemétszőnyeget, mivel az nemzetközi vizeken úszik, az óceán közepén, a senkiföldjén vagyis külön-külön senki nem fog tenni az ügy érdekében.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05