USA-nagyságú szeméthegyek a Csendes-óceánban!

Pénzcentrum
2009. június 28. 08:02

Egy kutatócsoport 50 napos tudományos útra indul, hogy a Csendes-óceánon úszó gigantikus szeméthegy vízminőségre, és állatvilágra gyakorolt hatását megvizsgálja.

1997-ben Charles Moore egy vitorlásversenyről tért vissza Hawaii-ról Los Angelesbe, amikor is úgy kétezer kilométernyire Hawaiitól észak-keleti irányba váratlan látvány tárult elé: egy óriási, plasztik hulladékokból álló szemét-szőnyeg úszott a vízen. Az amerikai férfi ezt nem tudta annyiban hagyni, így mikor hazaért egy kutatócsoportot verbuvált össze, és azóta rendszeresen visszatér az egyre nagyobbá váló szeméthegyhez.

A plasztik-szőnyeg méretéről nincsenek pontos adatok, egyesek szerint kétszer akkora, mint Texas állam, más becslések szerint USA-nál is nagyobb, és mintegy 3 millió tonna műanyag flakon és egyéb szemét hömpölyög, amit az örvények mind egy halomba gyűjtenek.

Ezek nem csak a hajókról, de a strandokról is a vízbe kerülnek, sőt, 90 százalékuk a szárazföldről származik. Az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) által készített felmérés szerint minden négyzetkilométernyi óceánra 18 000 műanyagdarabka jut, de a Csendes-óceán északi részén ez a szám az egymilliót is meghaladja.

Ezeket az apró törmelékeket a tengerben élő állatok megeszik, melyek akár el is pusztulhatnak tőle. Az UNEP szerint mintegy 247 állatfajt veszélyeztetnek a plasztik szemetek. Persze pont ezeket az apró hulladékokat a legnehezebb kihalászni a vizekből, így az 50 napos kutatóút során arra is választ keresnek a tudósok, hogy miként lehetne ezeket hatékonyan eltávolítani, és természetesen újrahasznosítani valamilyen formában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A problémát az is nehezíti, hogy egyik ország sem tartja sajátjának a szemétszőnyeget, mivel az nemzetközi vizeken úszik, az óceán közepén, a senkiföldjén vagyis külön-külön senki nem fog tenni az ügy érdekében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm