6 °C Budapest

Vigyázz, mit kensz magadra: a drága krém sem garancia!

2009. július 3. 06:20

Bár időjárásunk az elmúlt hetekben meglehetősen változékony volt, szinte már mindennapinak mondhatók a monszunszerű esőzések, azért ha előbújik a nap, bizony jobb, ha védekezünk a káros sugarai ellen, egyrészt UV-szűrős napszemüveggel, másrészt megfelelő faktorszámú napkrémmel. Utóbbiak esetében persze nem mindegy milyet választunk, hiszen számos olyan kutatás látott napvilágot, melyek azt bizonyítják, hogy egy rossz krémtől nem csak pattanásokat, de akár még bőrrákot is kaphatunk.

Az Amerikában tevékenykedő független környezetvédő szervezet, az Environmental Working Group tavaly végzett kutatása szerint 952 forgalomban lévő napkrém közül mindössze 15% alkalmas az UV A és UV B sugárzás blokkolására amellett, hogy alig tartalmaznak egészségkárosító összetevőket. Az eredmények szerint a legalább 30-as faktorszámú termékek 7%-a csak leégés ellen, azaz az UV B sugarak ellen véd, a bőrkárosító és potenciálisan rákkeltő A sugarakat azonban nem szűri ki.

További probléma, hogy a vizsgált napkrémek 48%-a olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek percek, vagy órák alatt lebomlanak az erős napfényben, védtelenül hagyva így a bőrt, sőt rengeteg naptej káros, mi több, rákkeltő anyagokat tartalmaz.

Kenjünk, vagy ne kenjünk?

Az orvosok, és bőrgyógyászok többsége egyetért azzal, hogy napvédő krémre mindenképp szükség van, mégis évről évre napvilágot látnak olyan kutatások, melyek szerint egyes - a legtöbb krémben általánosan megtalálható - összetevők kifejezetten rákkeltő hatásúak.

Egyes alapanyagok, melyek elsősorban a krém megfelelő állagának biztosításához szükségesek, még az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) tiltólistáján is szerepelnek (például a PABA, a benzophenone, vagy a triethanolamine).

2007-ben két olyan tanulmány is napvilágot látott, melyek a napkrémekben található oxybenzone nevű anyagot vizsgálták, amely elvileg az UVA/UVB sugarak elnyeléséért felelős. Erről az anyagról kiderült, hogy fokozza az UVA elnyelődését a mélyebb rétegekbe, így végső soron rákkeltő hatású.

Persze a jelentések közzététele után sok napkrém gyártó lecserélte a szóban forgó anyagokat biztonságosabbnak mondott összetevőkre, de ezek megbízhatóságáról is kiderülhet még bármi. A legbiztosabb, ha természetes módon védekezünk a káros sugarak ellen: kerüljük az extrém napozást, délben a direkt napfényt, és sötét ruhát hordunk, ennek napfényvédő ereje ugyanis jobb bármelyik krémnél.

Több kutatás azt is bizonyítja, hogy melanoma kialakulásának kisebb esélye van azoknál, akik rendszeresen napon tartózkodnak, míg akik életük során legalább kétszer komolyabban leégtek, nagyobb eséllyel kapnak bőrrákot. Ez tehát azt jelenti, hogy nem önmagában a napozás veszélyes, hanem a leégések okozta bőrsérülések.

Milyet vegyünk?

Ha napkrémet veszünk, mindenképp figyeljünk arra, hogy az UVA sugarak ellen is védelmet biztosítson, még ha ezek legtöbbjéért borsos összeget is elkérnek. Magasabb faktorszám esetén ne higgyük azt, hogy arányosan több időt is tölthetünk velük a napon, vagy hogy kevesebbet is elég bőrünkre kenni.

A Newcastle University egyik kutatása szerint például az emberek legtöbbje csak a szükséges mennyiség negyedét keni magára napozás előtt, holott még egy fürdőruhát viselő nő számára is legalább 6 teáskanálnyi krémre van szükség. Fontos az is, hogy napozás előtt legalább 20 perccel kenjük magunkra a krémet, és ismételjük meg 30 percenként.

Ha a táblázaton végignézünk, látszik, hogy egy kis körültekintéssel, és némi fáradtsággal több száz forintot is spórolhatunk ugyanazon terméken. A Nivea Sun, a Garnier Ambre Solaire és a Hawaiian Tropic krémek mindegyikén szerepel, hogy UVA sugarak ellen is védelmet nyújtanak, ugyanez a jóval olcsóbb, saját márkás termékekről már nem mondható el. Ki-ki döntse el tehát maga, hogy mennyit  szán bőre egészségére.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30