5 °C Budapest

Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

Pénzcentrum
2009. június 23. 12:47

Bár az időjárás nem éppen erről tanúskodik, de szépen lassan a nyári szezon kellős közepén leszünk, aminek egyenes következménye, hogy egyre többen nyaralásra készülnek. A világgazdasági válság vitathatatlanul kedvezőtlenül érinti a magyar lakosságot is: sokan vannak, akik inkább máshol próbálják meghúzni a nadrágszíjat, de a nyári szabadságról és a külföldi utazásról nem akarnak lemondani.

Természetesen a felmérések azt mutatják, hogy a korábbi éveknél valamivel többen döntenek majd a belföldi pihenés mellett, de még így is sokan maradnak, akik az igazi kikapcsolódást csak egy külföldi utazással tudják elérni. A külföldre utazóknak mindenképpen érdemes megfontolni, hogy mikor, milyen árfolyamon és milyen ütemben vásárolják meg a nyaraláshoz szükséges devizát.

Ha az ember külföldre készül, akkor óhatatlanul szembe kerül a pénzváltás nehézségeivel. Hosszú éveken keresztül kevesen figyelték ilyen szempontból az árfolyamokat, hiszen ha egyik hónapról a másikra 4-5 forintot elmozdult az ár, akkor már nagy eseményről beszéltünk. Ez pedig egy négy fős család, egy hetes külföldi nyaralása esetében 500 eurós költőpénzzel kalkulálva nem jelentett akkora különbséget (kb. 2 ezer forint), amiért az ember elemzéseket és tanácsadókat figyelt volna. Az elmúlt egy évben azonban a helyzet jelentősen megváltozott. Ebben az időszakban többször is előfordult, hogy az árfolyam egyik napról a másikra mozdult el 10 forintot, vagy néha még ennél is többet. Ezeken a napokon természetesen az újságok címoldalán és a tv híradókban is minden arról szólt, hogy mi történt, és mi várható a magyar fizetőeszközzel kapcsolatban. Most azonban a helyzet valamivel nyugodtabb, és az átlagember többnyire kevesebb információval találkozik az árfolyamokkal kapcsolatban, de ettől még a napi 4-5 forintos mozgás ugyanúgy előfordul.

A pénzügyi piacokon tapasztalt tavaszi mélypontokhoz képest sokat javultak a körülmények. A befektetői bizalom sok területen újraéledt, és ez mindenképpen segítette a fejlődő piacok devizáinak, így a magyar forintnak is az erősödését. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank egyelőre kitart a magas kamatpolitika mellett, vagyis ellentétben a legtöbb hasonló cipőben járó országgal egyelőre nem kezdi meg a kamatcsökkentések sorozatát, és ezzel fenntartja a vonzerőt a magyar forintbefektetések iránt. (A múlt heti török kamatcsökkentést követően a 9,5%-os magyar alapkamat a legmagasabb az egész régióban). Mindezen okok vezettek oda, hogy vannak napok, amikor az eurót már 280 forint alatt lehet vásárolni a devizapiacon (a valutaváltóknál az eladási árfolyam magasabb lehet).

De meddig tartható fenn a forint lendülete?

A nyári likviditáshiány, és a csendesebb piac elősegíti, hogy a következő hetekben az euró árfolyama körülbelül ezen a szinten maradjon, ugyanakkor középtávon a további lendületes forint erősödésre (olcsóbb euróra) kicsi az esély. Egyrészt azért, mert a nemzetközi hangulat romlása esetén várható egy második hulláma a válság pénzpiaci lereagálásának, másrészt azért, mert a fejlődő piacokon több helyen is aggodalomra okot adó események zajlanak. S mint az mindig is jellemző volt ezeken a területeken, a rossz hírekre sokkal gyorsabban és többet mozdulnak az árfolyamok, mint a jó hírekre.

Mikor vegyük meg a nyaraláshoz szükséges eurót?

Aki még nem vette meg a nyaraláshoz szükséges devizáját, annak érdemes a 280 alatti árfolyamokat kihasználni. Bár van rá némi esély, hogy a 272-es szintet is megközelítse az euró árfolyama a következő hetekben, a veszélye annak nagyobb, hogy az árfolyam visszapattanjon, akár a 290-es értékig is. Ez pedig, 500 euró esetében akár 5000 forint feletti különbséget is jelenthet.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?