20 °C Budapest

Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

Pénzcentrum
2009. június 23. 12:47

Bár az időjárás nem éppen erről tanúskodik, de szépen lassan a nyári szezon kellős közepén leszünk, aminek egyenes következménye, hogy egyre többen nyaralásra készülnek. A világgazdasági válság vitathatatlanul kedvezőtlenül érinti a magyar lakosságot is: sokan vannak, akik inkább máshol próbálják meghúzni a nadrágszíjat, de a nyári szabadságról és a külföldi utazásról nem akarnak lemondani.

Természetesen a felmérések azt mutatják, hogy a korábbi éveknél valamivel többen döntenek majd a belföldi pihenés mellett, de még így is sokan maradnak, akik az igazi kikapcsolódást csak egy külföldi utazással tudják elérni. A külföldre utazóknak mindenképpen érdemes megfontolni, hogy mikor, milyen árfolyamon és milyen ütemben vásárolják meg a nyaraláshoz szükséges devizát.

Ha az ember külföldre készül, akkor óhatatlanul szembe kerül a pénzváltás nehézségeivel. Hosszú éveken keresztül kevesen figyelték ilyen szempontból az árfolyamokat, hiszen ha egyik hónapról a másikra 4-5 forintot elmozdult az ár, akkor már nagy eseményről beszéltünk. Ez pedig egy négy fős család, egy hetes külföldi nyaralása esetében 500 eurós költőpénzzel kalkulálva nem jelentett akkora különbséget (kb. 2 ezer forint), amiért az ember elemzéseket és tanácsadókat figyelt volna. Az elmúlt egy évben azonban a helyzet jelentősen megváltozott. Ebben az időszakban többször is előfordult, hogy az árfolyam egyik napról a másikra mozdult el 10 forintot, vagy néha még ennél is többet. Ezeken a napokon természetesen az újságok címoldalán és a tv híradókban is minden arról szólt, hogy mi történt, és mi várható a magyar fizetőeszközzel kapcsolatban. Most azonban a helyzet valamivel nyugodtabb, és az átlagember többnyire kevesebb információval találkozik az árfolyamokkal kapcsolatban, de ettől még a napi 4-5 forintos mozgás ugyanúgy előfordul.

A pénzügyi piacokon tapasztalt tavaszi mélypontokhoz képest sokat javultak a körülmények. A befektetői bizalom sok területen újraéledt, és ez mindenképpen segítette a fejlődő piacok devizáinak, így a magyar forintnak is az erősödését. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank egyelőre kitart a magas kamatpolitika mellett, vagyis ellentétben a legtöbb hasonló cipőben járó országgal egyelőre nem kezdi meg a kamatcsökkentések sorozatát, és ezzel fenntartja a vonzerőt a magyar forintbefektetések iránt. (A múlt heti török kamatcsökkentést követően a 9,5%-os magyar alapkamat a legmagasabb az egész régióban). Mindezen okok vezettek oda, hogy vannak napok, amikor az eurót már 280 forint alatt lehet vásárolni a devizapiacon (a valutaváltóknál az eladási árfolyam magasabb lehet).

De meddig tartható fenn a forint lendülete?

A nyári likviditáshiány, és a csendesebb piac elősegíti, hogy a következő hetekben az euró árfolyama körülbelül ezen a szinten maradjon, ugyanakkor középtávon a további lendületes forint erősödésre (olcsóbb euróra) kicsi az esély. Egyrészt azért, mert a nemzetközi hangulat romlása esetén várható egy második hulláma a válság pénzpiaci lereagálásának, másrészt azért, mert a fejlődő piacokon több helyen is aggodalomra okot adó események zajlanak. S mint az mindig is jellemző volt ezeken a területeken, a rossz hírekre sokkal gyorsabban és többet mozdulnak az árfolyamok, mint a jó hírekre.

Mikor vegyük meg a nyaraláshoz szükséges eurót?

Aki még nem vette meg a nyaraláshoz szükséges devizáját, annak érdemes a 280 alatti árfolyamokat kihasználni. Bár van rá némi esély, hogy a 272-es szintet is megközelítse az euró árfolyama a következő hetekben, a veszélye annak nagyobb, hogy az árfolyam visszapattanjon, akár a 290-es értékig is. Ez pedig, 500 euró esetében akár 5000 forint feletti különbséget is jelenthet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07