Mikor vegyünk eurót a nyaraláshoz?

Pénzcentrum
2009. június 23. 12:47

Bár az időjárás nem éppen erről tanúskodik, de szépen lassan a nyári szezon kellős közepén leszünk, aminek egyenes következménye, hogy egyre többen nyaralásra készülnek. A világgazdasági válság vitathatatlanul kedvezőtlenül érinti a magyar lakosságot is: sokan vannak, akik inkább máshol próbálják meghúzni a nadrágszíjat, de a nyári szabadságról és a külföldi utazásról nem akarnak lemondani.

Természetesen a felmérések azt mutatják, hogy a korábbi éveknél valamivel többen döntenek majd a belföldi pihenés mellett, de még így is sokan maradnak, akik az igazi kikapcsolódást csak egy külföldi utazással tudják elérni. A külföldre utazóknak mindenképpen érdemes megfontolni, hogy mikor, milyen árfolyamon és milyen ütemben vásárolják meg a nyaraláshoz szükséges devizát.

Ha az ember külföldre készül, akkor óhatatlanul szembe kerül a pénzváltás nehézségeivel. Hosszú éveken keresztül kevesen figyelték ilyen szempontból az árfolyamokat, hiszen ha egyik hónapról a másikra 4-5 forintot elmozdult az ár, akkor már nagy eseményről beszéltünk. Ez pedig egy négy fős család, egy hetes külföldi nyaralása esetében 500 eurós költőpénzzel kalkulálva nem jelentett akkora különbséget (kb. 2 ezer forint), amiért az ember elemzéseket és tanácsadókat figyelt volna. Az elmúlt egy évben azonban a helyzet jelentősen megváltozott. Ebben az időszakban többször is előfordult, hogy az árfolyam egyik napról a másikra mozdult el 10 forintot, vagy néha még ennél is többet. Ezeken a napokon természetesen az újságok címoldalán és a tv híradókban is minden arról szólt, hogy mi történt, és mi várható a magyar fizetőeszközzel kapcsolatban. Most azonban a helyzet valamivel nyugodtabb, és az átlagember többnyire kevesebb információval találkozik az árfolyamokkal kapcsolatban, de ettől még a napi 4-5 forintos mozgás ugyanúgy előfordul.

A pénzügyi piacokon tapasztalt tavaszi mélypontokhoz képest sokat javultak a körülmények. A befektetői bizalom sok területen újraéledt, és ez mindenképpen segítette a fejlődő piacok devizáinak, így a magyar forintnak is az erősödését. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank egyelőre kitart a magas kamatpolitika mellett, vagyis ellentétben a legtöbb hasonló cipőben járó országgal egyelőre nem kezdi meg a kamatcsökkentések sorozatát, és ezzel fenntartja a vonzerőt a magyar forintbefektetések iránt. (A múlt heti török kamatcsökkentést követően a 9,5%-os magyar alapkamat a legmagasabb az egész régióban). Mindezen okok vezettek oda, hogy vannak napok, amikor az eurót már 280 forint alatt lehet vásárolni a devizapiacon (a valutaváltóknál az eladási árfolyam magasabb lehet).

De meddig tartható fenn a forint lendülete?

A nyári likviditáshiány, és a csendesebb piac elősegíti, hogy a következő hetekben az euró árfolyama körülbelül ezen a szinten maradjon, ugyanakkor középtávon a további lendületes forint erősödésre (olcsóbb euróra) kicsi az esély. Egyrészt azért, mert a nemzetközi hangulat romlása esetén várható egy második hulláma a válság pénzpiaci lereagálásának, másrészt azért, mert a fejlődő piacokon több helyen is aggodalomra okot adó események zajlanak. S mint az mindig is jellemző volt ezeken a területeken, a rossz hírekre sokkal gyorsabban és többet mozdulnak az árfolyamok, mint a jó hírekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mikor vegyük meg a nyaraláshoz szükséges eurót?

Aki még nem vette meg a nyaraláshoz szükséges devizáját, annak érdemes a 280 alatti árfolyamokat kihasználni. Bár van rá némi esély, hogy a 272-es szintet is megközelítse az euró árfolyama a következő hetekben, a veszélye annak nagyobb, hogy az árfolyam visszapattanjon, akár a 290-es értékig is. Ez pedig, 500 euró esetében akár 5000 forint feletti különbséget is jelenthet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm