15 °C Budapest

Álomból rémálom: ne hagyd, hogy megtörténjen!

2009. június 25. 07:43

Arányaiban fele annyian kötnek utasbiztosítást a nyaralásuk időtartamára Magyarországon, mint Nyugat-Európában, pedig az a néhány forint biztosan megéri, ha baj van. A válság miatt még kevesebben köthetnek idén nyáron biztosítást, mint tavaly, pedig van már biztosítás napi alig 250 forintért is. Ha kötünk, az online a nyerő.

Akit már raboltak ki külföldön, robbant le a kocsija, vagy egyszerűen csak érte egy baleset, nem fog soha többé azon gondolkodni, hogy érdemes-e a spórolni az utasbiztosítás megkötésén. Aki hallott ilyen történetekről, szintén nem. A magyarokkal azonban ezek szerint csak nagyon ritkán történik ilyesmi, hiszen a nyugat-európai 70 százalékos átlaggal szemben Magyarországon a külföldre utazók alig 35 százaléka köt utasbiztosítást.

A válság természetesen visszavetette mind a családok utazási keretét, mind a magasabb fokú biztonsági iránti igényeket. Az Union tapasztalatai szerint az utazási piac szűkülésével párhuzamosan utasbiztosítást is kevesebben kötnek, s ez az előző év hasonló időszakához képest körülbelül 30 százalékos csökkenést jelent. Az Allianz és Groupama egyaránt arról számolt be, hogy az idei év elején még nem volt visszaesés: valószínűleg a síelőknek köszönhetően, akik sokkal tudatosabban indulnak kikapcsolódni, mint a nyári "hobbituristák". Előbbi cégnél számszerűen az év első két hónapjában még közel 30 százalékkal több utas biztosította magát az eddigi nyári hónapok azonban stagnálást, visszaesést hoztak. A tapasztalatok szerint a legnagyobb nyertesei a válságnak az online biztosítók lehetnek.

A CLB online értékesítési mennyisége ugyanis a 2008 év azonos időszakához viszonyítva 2009-ben 50 százalékkal nőtt utasbiztosítások terén. Bár sokan azt hiszik, online sokkal olcsóbb biztosítást kötni, mint egy utazási irodában, vagy a biztosító képviseletén, az internet előnye a kényelemben, a gyorsaságban és a nagyobb választékban - tehát a testreszabhatóságban rejlik. Bár az interneten azért általában van valamilyen engedmény az árakban összességében nincs nagy különbség és változás, hiszen a pár száz forinttól kezdve a közel ezer forintig széles skálán mozognak a napidíjak.

Az Aegon direktbiztosítási üzletága azonban a közelgő nyárra és a szűkös pénztárcákra való tekintettel komoly engedményt tett az árakból, hiszen napi 250 forintért kínál biztosítást. (Aminél olcsóbbat az online biztosítói alkuszok oldalán sem találtunk, igaz ugyanilyen árut igen.) A spórolás ára, hogy csak a Magyarországgal szomszédos országokban használható, s nem tartalmaz poggyászbiztosítást. Személyi asszisztenciát és alapvető pénzügyi biztonságot viszont nyújt: hiszen a legfőbb egészségügyi segítségek mellett limit nélkül biztosítja a hazaszállítás költségeit is.

Márpedig a felmérések szerint alapvetően ezek a legfontosabb biztosítói események. Bár kocsilopások, -feltörések, poggyász- és pénztárcalopások is előfordulnak a biztosítónak bejelentett kárigények között, a leggyakoribb mégiscsak a hirtelen fellépő betegségből, balesetből eredő egészségügyi biztosítási események és az ügyfél szempontjából is legnagyobb segítséget jelentő károk.

Forrás: EUB Zrt.


Végül pedig, akinél még nem ütött be az utazás során a krach, vagy nem hallott riasztó esetekről, álljon itt néhány elrettentő példa, hogy soha ne feledjék el megkötni az utasbiztosításukat:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- Egy hölgy autóbalesetet szenvedett Csehországban. A helyszínről mentőhelikopter vitte egy prágai kórházba. A cseh orvosok medence- és bordatörést valamint szívzúzódást diagnosztizáltak. A belső vérzés lehetősége miatt minden mozgatás veszéllyel járt, sürgős műtét volt indokolt. A sérültet egy hét kórházi tartózkodás után mentőrepülő szállította Magyarországra, hogy itt végezhessék el a szükséges további beavatkozást. A kórházi és szállítási költségek együttesen meghaladták a 4 millió forintot.

- Egy férfi egyhetes nyaralását töltötte Spanyolországban feleségével és kislányával. Minden előzmény nélkül erős hasi fájást tapasztalt, lázas lett. Még aznap életmentő beavatkozásra került sor, tumort távolítottak el a gyomráról. Felesége - idegen nyelvtudás hiányában - a biztosító személyi asszisztenciáján keresztül kommunikált az orvosokkal. Mivel a beteg hazaszállításához orvosi kíséret volt szükséges, a biztosító orvosa kiutazott Spanyolországba. Az előálló költségek elérték a 7 millió forintot.

- Egy férfi Törökországban nyaralt. Gyógyszer hatására sem csillapodó hasfájása miatt kórházba vitték. A hasi ultrahang-vizsgálat vakbélgyulladást igazolt, az operáció sürgőssége miatt a beteg nem volt hazaszállítható. A három napos kórházi kezelés és a műtét költségei 950 ezer forintot tettek ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17