Álomból rémálom: ne hagyd, hogy megtörténjen!

2009. június 25. 07:43

Arányaiban fele annyian kötnek utasbiztosítást a nyaralásuk időtartamára Magyarországon, mint Nyugat-Európában, pedig az a néhány forint biztosan megéri, ha baj van. A válság miatt még kevesebben köthetnek idén nyáron biztosítást, mint tavaly, pedig van már biztosítás napi alig 250 forintért is. Ha kötünk, az online a nyerő.

Akit már raboltak ki külföldön, robbant le a kocsija, vagy egyszerűen csak érte egy baleset, nem fog soha többé azon gondolkodni, hogy érdemes-e a spórolni az utasbiztosítás megkötésén. Aki hallott ilyen történetekről, szintén nem. A magyarokkal azonban ezek szerint csak nagyon ritkán történik ilyesmi, hiszen a nyugat-európai 70 százalékos átlaggal szemben Magyarországon a külföldre utazók alig 35 százaléka köt utasbiztosítást.

A válság természetesen visszavetette mind a családok utazási keretét, mind a magasabb fokú biztonsági iránti igényeket. Az Union tapasztalatai szerint az utazási piac szűkülésével párhuzamosan utasbiztosítást is kevesebben kötnek, s ez az előző év hasonló időszakához képest körülbelül 30 százalékos csökkenést jelent. Az Allianz és Groupama egyaránt arról számolt be, hogy az idei év elején még nem volt visszaesés: valószínűleg a síelőknek köszönhetően, akik sokkal tudatosabban indulnak kikapcsolódni, mint a nyári "hobbituristák". Előbbi cégnél számszerűen az év első két hónapjában még közel 30 százalékkal több utas biztosította magát az eddigi nyári hónapok azonban stagnálást, visszaesést hoztak. A tapasztalatok szerint a legnagyobb nyertesei a válságnak az online biztosítók lehetnek.

A CLB online értékesítési mennyisége ugyanis a 2008 év azonos időszakához viszonyítva 2009-ben 50 százalékkal nőtt utasbiztosítások terén. Bár sokan azt hiszik, online sokkal olcsóbb biztosítást kötni, mint egy utazási irodában, vagy a biztosító képviseletén, az internet előnye a kényelemben, a gyorsaságban és a nagyobb választékban - tehát a testreszabhatóságban rejlik. Bár az interneten azért általában van valamilyen engedmény az árakban összességében nincs nagy különbség és változás, hiszen a pár száz forinttól kezdve a közel ezer forintig széles skálán mozognak a napidíjak.

Az Aegon direktbiztosítási üzletága azonban a közelgő nyárra és a szűkös pénztárcákra való tekintettel komoly engedményt tett az árakból, hiszen napi 250 forintért kínál biztosítást. (Aminél olcsóbbat az online biztosítói alkuszok oldalán sem találtunk, igaz ugyanilyen árut igen.) A spórolás ára, hogy csak a Magyarországgal szomszédos országokban használható, s nem tartalmaz poggyászbiztosítást. Személyi asszisztenciát és alapvető pénzügyi biztonságot viszont nyújt: hiszen a legfőbb egészségügyi segítségek mellett limit nélkül biztosítja a hazaszállítás költségeit is.

Márpedig a felmérések szerint alapvetően ezek a legfontosabb biztosítói események. Bár kocsilopások, -feltörések, poggyász- és pénztárcalopások is előfordulnak a biztosítónak bejelentett kárigények között, a leggyakoribb mégiscsak a hirtelen fellépő betegségből, balesetből eredő egészségügyi biztosítási események és az ügyfél szempontjából is legnagyobb segítséget jelentő károk.

Forrás: EUB Zrt.


Végül pedig, akinél még nem ütött be az utazás során a krach, vagy nem hallott riasztó esetekről, álljon itt néhány elrettentő példa, hogy soha ne feledjék el megkötni az utasbiztosításukat:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- Egy hölgy autóbalesetet szenvedett Csehországban. A helyszínről mentőhelikopter vitte egy prágai kórházba. A cseh orvosok medence- és bordatörést valamint szívzúzódást diagnosztizáltak. A belső vérzés lehetősége miatt minden mozgatás veszéllyel járt, sürgős műtét volt indokolt. A sérültet egy hét kórházi tartózkodás után mentőrepülő szállította Magyarországra, hogy itt végezhessék el a szükséges további beavatkozást. A kórházi és szállítási költségek együttesen meghaladták a 4 millió forintot.

- Egy férfi egyhetes nyaralását töltötte Spanyolországban feleségével és kislányával. Minden előzmény nélkül erős hasi fájást tapasztalt, lázas lett. Még aznap életmentő beavatkozásra került sor, tumort távolítottak el a gyomráról. Felesége - idegen nyelvtudás hiányában - a biztosító személyi asszisztenciáján keresztül kommunikált az orvosokkal. Mivel a beteg hazaszállításához orvosi kíséret volt szükséges, a biztosító orvosa kiutazott Spanyolországba. Az előálló költségek elérték a 7 millió forintot.

- Egy férfi Törökországban nyaralt. Gyógyszer hatására sem csillapodó hasfájása miatt kórházba vitték. A hasi ultrahang-vizsgálat vakbélgyulladást igazolt, az operáció sürgőssége miatt a beteg nem volt hazaszállítható. A három napos kórházi kezelés és a műtét költségei 950 ezer forintot tettek ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem