11 °C Budapest

Ha nem szeretnél leégni nyaralás alatt - "Olvadok mint a vaj"

Pénzcentrum
2008. július 15. 16:00

Habár a napokban egy kellemes kis lehűlés ad enyhet a nyári forróság közepette, azért nem árt a nyaralni indulóknak (de az itthon strandolni vágyóknak sem), ha tisztában vannak vele, milyen védelem kell, ha nem szeretnének leégni. Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatosan adta ki friss tájékoztató dokumentumát, nézzük, mit érdemes tudni!

UVA és UVB

Fontos tudni, hogy csak olyan napvédő terméket érdemes választani, amely az UVA és UVB sugarak ellen is védelmet képes nyújtani, ugyanis mindkettő ártalmas az egészségre. A napégésért és a bőrrák kialakulásáért nagy mértékben az utóbbi felelős, míg az UVA sugarak a bőr öregedéséhez vezethetnek, hatást gyakorolnak az immunrendszerre, illetve hozzájárulnak a bőrrák kialakulásának kockázatához.

Mindeddig az jelentette a problémát, hogy a napozáshoz használatos termékeken nem tüntették fel pontosan, hogy milyen sugarak ellen milyen védelmet kínálnak, általában csupán az UVB sugarak elleni hatást tüntették fel. Egy 2006-os bizottsági ajánlást követően azonban standard UVA-védelmet jelző logót vezettek be.

A faktorszám is fontos

A faktorszám leginkább azt írja le, hogy az adott készítmény mennyiben képes védelmet nyújtani a leégés, az UVB-sugarak ellen. Az 50-es faktorszám felett már nem növekszik az elérhető védelem, egy normál bőrtípussal rendelkező felnőtt számára a 15-25-ös faktorszámú naptej jelenthet megfelelő védelmet.

Nincs teljes védelem

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon fontos, hogy az UV-sugárzás ellen nincsen teljes, totális védelem, még az igen magas faktorszámú krémek is átengedik a sugarak bizonyos százalékát. Ráadásul a gyenge felhőzet a sugarak 90 százalékát átengedi, így még egy felhősebb napon is könnyen leéghetünk.

Szintén fontos tisztában lenni azzal, hogy a víz visszaveri a sugarakat, illetve a vízfelszín alatt fél méterre elér az UV-sugarak 40 százaléka, vagyis még úszás közben sem lehetünk teljes biztonságban.

A védekezés fontos része, hogy megfelelő mennyiségben alkalmazzuk a napvédő termékeket. Egy átlagos felnőtt teljes testfelületére szóló védelemhez 35 grammnyi naptej szükséges, ugyanakkor ezen mennyiség felvitelét ismételni tanácsos, úszás, fürdés, vagy törülközés után, illetve bizonyos időközönként.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?