26 °C Budapest

Ha nem szeretnél leégni nyaralás alatt - "Olvadok mint a vaj"

Pénzcentrum
2008. július 15. 16:00

Habár a napokban egy kellemes kis lehűlés ad enyhet a nyári forróság közepette, azért nem árt a nyaralni indulóknak (de az itthon strandolni vágyóknak sem), ha tisztában vannak vele, milyen védelem kell, ha nem szeretnének leégni. Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatosan adta ki friss tájékoztató dokumentumát, nézzük, mit érdemes tudni!

UVA és UVB

Fontos tudni, hogy csak olyan napvédő terméket érdemes választani, amely az UVA és UVB sugarak ellen is védelmet képes nyújtani, ugyanis mindkettő ártalmas az egészségre. A napégésért és a bőrrák kialakulásáért nagy mértékben az utóbbi felelős, míg az UVA sugarak a bőr öregedéséhez vezethetnek, hatást gyakorolnak az immunrendszerre, illetve hozzájárulnak a bőrrák kialakulásának kockázatához.

Mindeddig az jelentette a problémát, hogy a napozáshoz használatos termékeken nem tüntették fel pontosan, hogy milyen sugarak ellen milyen védelmet kínálnak, általában csupán az UVB sugarak elleni hatást tüntették fel. Egy 2006-os bizottsági ajánlást követően azonban standard UVA-védelmet jelző logót vezettek be.

A faktorszám is fontos

A faktorszám leginkább azt írja le, hogy az adott készítmény mennyiben képes védelmet nyújtani a leégés, az UVB-sugarak ellen. Az 50-es faktorszám felett már nem növekszik az elérhető védelem, egy normál bőrtípussal rendelkező felnőtt számára a 15-25-ös faktorszámú naptej jelenthet megfelelő védelmet.

Nincs teljes védelem

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagyon fontos, hogy az UV-sugárzás ellen nincsen teljes, totális védelem, még az igen magas faktorszámú krémek is átengedik a sugarak bizonyos százalékát. Ráadásul a gyenge felhőzet a sugarak 90 százalékát átengedi, így még egy felhősebb napon is könnyen leéghetünk.

Szintén fontos tisztában lenni azzal, hogy a víz visszaveri a sugarakat, illetve a vízfelszín alatt fél méterre elér az UV-sugarak 40 százaléka, vagyis még úszás közben sem lehetünk teljes biztonságban.

A védekezés fontos része, hogy megfelelő mennyiségben alkalmazzuk a napvédő termékeket. Egy átlagos felnőtt teljes testfelületére szóló védelemhez 35 grammnyi naptej szükséges, ugyanakkor ezen mennyiség felvitelét ismételni tanácsos, úszás, fürdés, vagy törülközés után, illetve bizonyos időközönként.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem