4 °C Budapest

Öt dolog, amiért pofátlanul sokat kell fizetned!

2009. június 24. 06:17

Miközben az ember órákig el tud vitatkozni arról, hogy ha a tojás öt forinttal drágul Húsvét előtt, akkor az sok vagy kevés, egyes termékek esetében szemrebbenés nélkül kifizeti az előállítási költséget akár tízszeresen meghaladó vételárat. Mivel húznak le minket a szemérmetlen cégek?

Borotvapenge - Mint azt korábban megírtuk, a brit versenyhivatal felügyeleti vizsgálatot indított a Gillette és a termékeit forgalmazó nagyáruházak ellen, mivel sokallta a termék árát. Egy borotva gyártási költsége ugyanis 5 penny, erre jön még 2 penny csomagolási költség. A Gillette haszonkulcsa 1,57 font (516 forint), míg a boltok átlagosan 47,5 pennyt (155 forint) tesznek rá. Ehhez tevődik hozzá még a forgalmi adó, így jön ki a Gillette Fusion Power brit átlagára: egy borotvafej 2,43 fontba, azaz 799 forintba kerül. (Magyarországon a termék ára nagyjából 750 és 1200 forint között mozog.)

Energiaitalok
- Az energiaitalok fogyasztói nagyjából két halmaz tagjaiból adódnak össze. Az egyik típus a féktelen bulizást szeretné egy kicsit elnyújtani - így számára a jó hangulathoz létszükséglet az energiaital. A másik oldal viszont határidőre dolgozó kifacsart céges alkalmazottakból és határidőre tanuló kifacsart diákokból áll - akik számára az eredmények miatt létszükséglet az energiaital. Akárhogy is, mindkét fél hajlandó rengeteget áldozni a taurin, koffein és cukor alapú, tökéletesen szintetikus italokra. Persze a gyártók féltve őrzik titkaikat a gyártás költségei felől, de kevéssé megbízható internetes források szerint - melyeknek minden további nélkül hiszünk - egy 24 dobozos karton Red Bull gyári költsége valahol 8 dollár, vagyis 1 600 forint körül alakul, miközben a nagyáruházakban sem lehetne hozzájutni egy kartonhoz 6 000 forint alatt.

Focilabda - nagyjából még vagy ezer márkás sportruhazáti tárgyat vagy sporteszközt bevehetnénk a felsorolásba, de a futball-labdák különösen nagy árréssel dolgoznak. A National Geographic tavalyi cikke szerint ugyanis a világon forgalomba került labdák közel 70 százaléka az északkelet-pakisztáni Sialkotban és környékén lévő varrodákból kerül ki. Sialkotban mintegy 30 ezer embert foglalkoztat a focilabda készítés, a labdák varrása ugyanis napjainkban sem gépesített, hanem nagyrészt kézzel történik. Mivel minden nagyobb futballtorna idején fellángolnak a viták a gyermekek foglalkoztatásáról, egy ideje ajánlás létezik a "fair trade" szabályrendszer, mely tiltja a gyermekek foglalkoztatását, a túlórát és a diszkriminációt, viszont megköveteli a gyártóktól a gyülekezési szabadság biztosítását, a munkával arányos fizetést és rögzített foglalkoztatási körülmények biztosítását. Egy "fair trade" labda felvásárlási ára 0,83 euró, ugyanakkor az aktuális kupa (Bajnokok ligája, EB, VB, stb.) "hivatalos" labdája általában olyan 100 euró körüli áron elérhető a boltokban.

Gépjármű - a pénzügyi válság egyik legnagyobb vesztes ipari szektora az autóipar volt. A GM csődöt jelentett, a Chrysler részvényeinek 35 százaléka ingyen landolt a Fiatnál. De egyetlen olyan gyártót sem nagyon lehet mondani, ahol olyan remekül alakulnának az üzleti mutatók az utóbbi egy évben. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy bolti áron nagyjából hárommillió forintos autó előállítási költsége ennek alig tizede. A maradék 90 százalék a kereskedőt, a gyártót gazdagítja, fedezi a reklámköltségeket és a fejlesztéseket-kutatásokat, hízlalja a dolgozók nyugdíjalapját ésatöbbi, ésatöbbi. Ha ehhez hozzávesszük, hogy aki rendesen viszi szervízbe az autóját a rendszeres felülvizsgálatokra, az öt év alatt az autó eredeti árának akár felét is otthagyja a márkaszervízben, akkor talán nem is olyan nagy baj, ha az autógyártók egy kicsit szorongatva érzik magukat és átgondolják az üzleti stratégiájukat.

Kávépatron - minden munkahely elengedhetetlen kelléke, a nyugati civilizáció legalább negyven százaléka képtelen meglenni a napi 1-6 kávéja nélkül. Az utóbbi évek egyik legnagyobb újítása e téren a kapszulás kávék elterjedése volt. A hagyományos, zacskós kávé hamar elveszti frissességét a nem megfelelő tárolási körülmények között, s ha nincs többszázezer forintos gépünk az állandó újratöltés is elviszi a fél munkaidőt. Az új rendszerben viszont csak bedobja az ember a kapszulát a gépbe, és 20 másodperc múlva friss gőzölgő kávé mosolyog a csésze aljáról. A kényelemnek azonban ára van. A különböző minőségű és kiszerelésű csomagokban egy-egy kapszula ára 35-80 forint körül mozog, ami akár 60-100 százalékos haszonkulcsot is jelenhet az előállítási árhoz képest, és ennél is többet, ha a terméket az eredeti, zacskós előd árához viszonyítjuk.

+1 Pénz
- Nem hagyhattuk ki felsorolásunk végéről magát a pénzt sem. A közös egyenértékes önmagában már rég nem képvisel értéket, az első bankókat még 1762-ben bocsátották ki Magyarországon a Habsburgok. A Magyar Nemzeti Bank megbízásából a Pénznyomda által készített bankjegyek - áfát is tartalmazó - előállítási költsége jelenleg darabonként olyan 40 forint, ennek ellenére egy 20 ezres bankóért általában pont 20 ezer forintot kell kiadni.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?