Csak minden 5. autóra kötnek cascót Magyarországon

2009. május 5. 16:58

A biztosító társaságok úgy teszik olcsóbbá az idősebb autókra kötött casco biztosítást, hogy csökkentik az ezzel járó szolgáltatás minőségét is. Néhány évvel ezelőtt a használt autókra a Generali Providencia rukkolt elő olyan casco biztosítással, amely alacsonyabb rezsi óradíjat és új helyett utángyártott alkatrészeket térített, a napokban az Aegon Biztosító jelentkezett hasonló, a normál biztosításnál 20 %-kal olcsóbb cascóval.

Amíg Nyugat-Európában szinte minden autóra kötnek a tulajdonosok valamilyen cascót, addig hazánkban sokkal rosszabb a helyzet. A minden járműre megkötendő kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) száma - a MABISZ adatai szerint - meghaladja a 4,1 milliót, a casco biztosítások száma viszont mindössze 895 ezer. A 21 %-os arány azonban kissé magasabb a valóságban, miután kgfb-t a pótkocsikra is a mopedekre is kell kötni, márpedig ezekre casco nincs a piacon.

A biztosítók gyakorlati tapasztalata, hogy amikor a finanszírozás lejár az autókra, az addig kötelező casco biztosítást felmondják a tulajdonosok, csak hogy megspóroljanak egy középkategóriás autónál - átlagosan - havi 10 ezer forintot.

Néhány évvel ezelőtt a Generali Providencia dobott piacra olyan casco biztosítást használt autókra, amely csökkentett rezsi óradíjat és új helyett utángyártott alkatrészeket térített. Az Aegon Biztosító a napokban hasonló casco-val jelentkezett, ez 20 százalékkal olcsóbb, mint a "normál" biztosítás. Például ami teljes áron, új autóra évi 80 ezer forint, az a legalább 2 éves használt autóra 64 ezer forintba kerül. Az előbbinél a biztosító által térített rezsi óradíj elérheti a 12 ezer forintot is - a konkrét összeg a javító cég és a biztosító alkuja során alakul ki.

A használt autóknál viszont Budapesten 5400, míg vidéken 4200 forint a rezsióradíj, és az új alkatrész helyett az utángyártottat fizeti a biztosító.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem