3 °C Budapest

Lúdtalptól szenvednek a magyar menedzserek

Pénzcentrum
2009. június 11. 15:32

A Budai Egészségközpont, Budapest egyik vezető magánegészségügyi intézménye ismertette tavalyi évi menedzserszűrési statisztikáinak eredményét. Az évi több mint 4.000 menedzserszűrést végző, és kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkező intézmény felméréséből kiderül, hogy a feszített munkatempó, a pszichés terhelés, valamint a mozgásszegény életmód miatt olyan betegségek alakulhatnak ki, amelyekre gyakran csak a rendszeres szűrővizsgálatok derítenek fényt. Az elmúlt évben az elvégzett több mint 4000 menedzserszűrés alkalmával a vizsgált páciensek közel 90 százalékénál diagnosztizáltak valamilyen megbetegedést, és közel 21.000 diagnózis született. A statisztikák rávilágítanak a prevenció jelentőségére a fokozottan leterhelt vezetői réteg életében.

"A szűrések alkalmával időben felfedezett betegségek a diagnosztizálást követően nagy arányban sikeresen gyógyíthatók. Konkrét esetekkel bizonyítható, hogy a korai stádiumú, de súlyos betegségek esetében életeket is menthet a menedzserszűrés" - mondta Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing és értékesítési igazgatója. "Azáltal, hogy kiszűrjük a kockázati tényezőket csökken a betegállományban töltött idő. A vezetők kiegyensúlyozottá és motiválttá válnak, így teljes mértékben munkájukra koncentrálhatnak. Ez munkaadó és a beosztottak számára is jelentős előnyöket eredményezhet" - tette hozzá Kiss András.

A menedzserszűrések során diagnosztizált, leggyakoribb betegségek közé tartozik többek között az elhízás, a rövidlátás, a fogszuvasodás, valamint a magas vérnyomás és koleszterinszint. Ezek mellett jellemző még a gyomorfekély, a szívtáji fájdalom, és az emésztési zavarok, de előfordulhatnak alvási és potenciazavarok is. Az összes diagnózis mindössze 12 százaléka volt a "Sine morbo" azaz betegség nélkül. A vizsgált páciensek 11 százalékánál diagnosztizáltak daganatos megbetegedést, ám ezek több mint 95 százaléka jóindulatú elváltozás. A csupán 2 százalékot elérő rosszindulatú daganatok 19 százaléka a bőrt, szintén 19 százaléka a nyirok és vérképző szerveket és egyenlő arányban 14-14 százaléka az emlőt, az emésztőszerveket, valamint a prosztatát érinti. Kisebb arányban diagnosztizáltak rosszindulatú elváltozást a vesében (5%), valamint a légzőszervekben (5%).

A szervrendszereket tekintve a leggyakrabban érintett területek az endokrin, táplálkozási és anyagcsere betegségek (25,8%), a szem (20,3%), valamint a keringési rendszer (11%). Ritkábban fordulnak elő a légzőrendszer és légutak (1,9%), valamint például a fül betegségei (kevesebb mint 1 százalék). A felgyorsult munkavégzéssel járó fokozott stresszre utalhat, hogy a vizsgálatok során 6 százalékban diagnosztizáltak emésztőrendszeri betegségeket.

Érdekesség, hogy a legnagyobb számban - a vizsgált páciensek több mint 9 százalékánál - előforduló betegség a lúdtalp, ezzel szemben idegrendszeri megbetegedéseket például csak kis számban diagnosztizáltak. A mozgásszegény életmód miatti elhízás pedig a páciensek közel 8 százalékát érinti. Emellett a magas vérnyomás (7,1%), a rövidlátás (5,3%), valamint a fogszuvasodás (4,4%) a legjellemzőbb betegségek a vezetők körében.

Hazánkban egyre több vállalat ismeri fel, hogy a vezetők egészségi állapota jelentősen befolyásolja az üzleti eredményeket, és a versenyképesség egyik kulcsa a vállalat munkatársainak egészsége és motivációja. Ennek fényében a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkahelyi egészségmegőrzésre a vezetők körében is.

A Budai Egészségközpontban alap, és teljes körű kivizsgálásra is lehetőség van. A vizsgálatok egy időben és egy helyen zajlanak. Garantált a teljes diszkréció, és a szakemberek további egészségmegőrző programok kidolgozásában is segítséget nyújtanak. A vizsgálatok alapján minden részletre kiterjedő, személyre szabott összefoglaló vélemény és egészségterv készül, az egészség megőrzésére tett javaslatokkal, valamint a teendők ütemezésével. A páciensek részéről felmerülő kérdésekről - igény esetén - egyéni leletkonzultáció keretében történik egyeztetés. A központ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a feltárt betegségek további kivizsgálására is lehetőséget biztosítson, minden esetben az adott terület specialistája által.
Valós példákkal bizonyítható, hogy számos esetben a menedzserszűrés segített egy betegség korai stádiumú felismerésében. Ez lehetővé tette, hogy a páciensek időben orvosi segítséget kapjanak, és időben elkezdődjön a kezelés vagy akár egy életmentő beavatkozás.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?