Többet teszünk egészségünkért a válság idején

2009. április 22. 15:00

Jobban odafigyelünk egészségünk megőrzésére és arra, hogy szervezetünk védekezőképességét fenntartva fel tudjuk venni a harcot a különféle betegségekkel szemben - derül ki a GfK LHS HealthCare legfrissebb, 2009. január-márciusban, ezer fős lakossági mintán készült lakossági felméréséből.

Az egészségügyi magánszolgáltatók iránti bizalom is megnőtt, a legnagyobb mértékben a szemorvosi szolgáltatásokat keresik. A vény nélkül kapható gyógyszerek vásárlása kapcsán a legnagyobb változás a szegény nyugdíjasok körében figyelhető meg, 47 százalékuk ma már csak súlyosabb esetekben szerez be ilyen jellegű készítményeket.

A gazdasági válság sújtotta jelenlegi gazdasági helyzetben az emberek jobban odafigyelnek egészségük megőrzésére, a betegségek megelőzésére. Ez leginkább a városi alsóközéposztályra és a befutott értelmiségiekre jellemző. Legkevésbé a szegény munkások rétege foglalkozik egészségével, bár ők is igyekeznek egyre jobban odafigyelni magukra.

Általában a felnőtt lakosság fele (51%) tesz ma többet a betegségek megelőzése érdekében, mint egy évvel korábban. Ők úgy gondolják, ma érdemes többet költeni az egészségükre, mint a tavalyi évben. Még többen, kétharmaduk (67%) pedig többet szeretne tudni arról, hogy mit tehet a saját egészsége érdekében.

Az egészségügyi magánszolgáltatók iránti bizalom is megnőtt a válság kezdete óta. A legkeresettebb a fogorvos, a gyerekorvos és a szemész magánszolgáltató.A szolgáltatások iránt 17-36 százalékkal nőtt meg az érdeklődés, a legnagyobb mértékben a szemorvosi szolgáltatások iránt.

A vény nélkül kapható gyógyszerek vásárlása kapcsán a lakosság 67 százaléka nem változtatott szokásain az elmúlt hónapokban. A fogyasztók 5 százaléka olcsóbb, nem vényköteles, 11 százaléka kevesebb, 15 százaléka pedig csak súlyosabb esetekben vásárol gyógyszert. Emellett mindössze 2 százalékuk döntött úgy, hogy már nem vesz ilyen jellegű készítményt.

A legnagyobb változás a szegény nyugdíjasok körében figyelhető meg. 33 százalékuk továbbra is vásárol vénynélküli gyógyszereket, 47 százalékuk viszont már csak súlyosabb esetekben szerez be ilyen készítményeket. A legkevésbé a városi alsóközéposztály változtatott gyógyszervásárlási szokásain, hiszen 75 százalékuk ugyanazokat a vénynélküli gyógyszereket vásárolja, mint egy évvel korábban.

A vényköteles gyógyszerek beszerzése során a lakosság 85 százaléka nem változtatott szokásain, 8 százalék az orvostól kéri az olcsóbb gyógyszert, 7 százalék pedig a patikában. Az úgynevezett felső klasszikus fogyasztói szegmensbe tartozók fogadják el leginkább az orvos által felírt gyógyszert, 93 százalékuk váltja ki a recepten szereplő medicinákat. A szegény nyugdíjasok azok, akik a leggyakrabban kérnek olcsóbb gyógyszert. 27 százalékuk már az orvosnál, míg 20 százalékuk a gyógyszertárban kéri az olcsóbb orvosságot.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?