13 °C Budapest

Ne tedd tönkre magad és a nyaralásod, oltasd be magad!

2009. június 11. 06:20

Magyarországon is előforduló betegségek Itt a nyár, aki teheti útra kel, akár bel- akár külföld irányába, hogy élvezze a nyári szabadságot. Ám amíg a napolaj elengedhetetlen kelléke a nyárnak, addig a védőoltásokról az elsöprő többség elfeledkezik, pedig egy csúnya fertőzés sokkal szörnyűbb nyári élményeket és maradandóbb károkat okozhat, mint egy leégés.

Magyarországon is előforduló betegségek

A magyar lakosság 98 százalékának bal vállán megtalálható oltási heg a legtöbbekben azt a hamis képzetet keltheti, hogy a legtöbb fertőző betegségre immúnisak vagyunk, legalábbis amíg az ország területét nem hagyjuk el. Pedig dehogyis, számtalan olyan - akár az életre is veszélyes - betegséget kaphatunk el, amelyet egy sima védőoltással megelőzhetünk.

Tetanusz

A leggyakrabban előforduló védőoltás, lévén bármely mély, nyílt seben keresztül képes fertőzni. Bár a gyermekkori védőoltás-koktélban ez ellen is beoltanak mindenki, felnőtt korban a hatás gyengül, ezért érdemes 10 évente emlékeztető oltást beadni. (Nem csak súlyosabb sérülés vagy baleset után!) Fontos a fertőzés megelőzésében a seb megfelelő kitisztítása és az elhalt szövetek eltávolítása: a sebet minél hamarabb tiszta vízzel és szappannal vagy fertőtlenítőszerrel ki kell mosni.

Veszettség

A természetjárók kedvenc rémtörténetei a veszett állatokkal való találkozásokhoz kapcsolódnak: szerencsére a legtöbben már kiskorukban megtanulnak óvakodni a túlzottan barátságos, habzó szájú róka-, illetve kutyakölyköktől. Az emlőkökről az emberre terjedő fertőzés a bőrön illetve a nyálkahártyákon keresztül, a beteg állat harapása, marása révén történhet. Fontos tudnivaló viszont, hogy a veszett állatoknak teteme is fertőz! Az amerikai kontinensen a denevérek fertőzöttsége is ismert, ezek tartózkodási helyén, barlangokban a belélegzett levegő is tartalmazhatja a vírust.

Fertőzés gyanúja esetén, az időben elkezdett ismételt oltással meg lehet akadályozni a betegség kialakulását. Amennyiben a veszélyeztetettség folyamatosan fennáll, célszerű védőoltást adni megelőzés céljából. Ilyenkor az alanyok 0., 7. és a 21 - 28. napon kaphatnak oltást. Veszettségre gyanús sérüléskor újabb oltásra szükség van! Tartós veszélyeztetettség esetén 1-2 évenként emlékeztető oltást kell adni.

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás

Kullancsokkal minden természetjáró találkozott már, hiszen Magyarország erdős területei hemzsegnek tőlük. A vérszívók táplálkozás közben gyomortartalmukat a véráramba ürítik, így kerülhet az emberi szervezetbe az agyvelőgyulladás kórokozója. A vírus, bár nem halálos és nem is túl gyakori, a betegség lefolyása után is hosszú éveken keresztül visszamaradó negatív hatásokkal bír, így hasznos lehet a védőoltás beadatása.

Az immunreakció kialakításához két alapoltás szükséges 1 - 3 hónap időközzel, melyet 9 - 12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védőhatás hosszú távú fenntartására 3 évenként egy újabb emlékeztető oltás szükséges. Nagyon lényeges körülmény, hogy az oltás nem véd a kullancsok terjesztette másik betegség, a Lyme-kór ellen, így a beoltottak is nézzék át magukat egy-egy erdőben töltött nap után.

Influenza

Inkább szezonális, mint állandóan veszélyeztető betegség, ugyanakkor rendkívül elterjedt világszerte. Számtalan válfaja ismert, jelenleg épp a sertésinfluenza néven elhíresült H1N1 vírussal riogat a világsajtó. A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot kell készíteni, és új oltás szükséges. Nem oltható az, akinek tojásfogyasztás után súlyos allergiás reakciója volt.

A külföldre utazóknak ajánlott oltások

A külföldre utazóknak ajánlott oltások

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Akik külföldre utaznak - különösen meleg, trópusi éghajlatú országokba - számtalan betegséggel találhatják szemben magukat. Egy részükre - mint amilyen a malária - nincs hatékony védőoltás, itt csak a fertőzés elkerülése segíthet, például a szúnyogok távol tartása. Más esetekben a kifejlesztett védőoltás hatékony és sok évre szól.

Ennek ellenére az utazók többsége nem kér, vagy esetleg már későn kér orvosi szaktanácsot és védőoltásokat: egy felmérés szerint alig 15% fordul szakemberhez utazása előtt. Pedig fertőzésveszélyes környékre utazás előtt érdemes legalább egy hónappal kikérni a háziorvos véleményét, illetve ellátogatni ez erre specializálódott intézményekbe: a megyei oltóközpontokba, Budapesten a Fővárosi ÁNTSZ-be vagy a Nemzetközi Oltóközpontba. Még a legdurvább területekre való utazás maximális védelme is megoldható néhány tízezer forintból, ennél pedig jóval többet ér az ember egészsége.

Hepatitis A és B

Bár elsősorban a külföldre utazóknak ajánlott a Hepatitis két legismertebb fajtája ellen beoltatni magukat, Magyarországon is elő-előfordulnak esetek, így semmiképp sem árhat az oltás.

Az emberi érintkezés, illetve nem megfelelő higiénés követelmények következtében terjedő Hepatitis A fertőzés tőlünk délre a Balkánon sem ismeretlen fogalom, a harmadik világbeli országok meglátogatásakor pedig szinte kötelező a védőoltás. Az oltássorozat két részből áll, az első oltás után 6-12 hónapos, a második után 10 -15 éves védelem alakul ki.

Nagy testvére, a főleg testnedvekkel terjedő Hepatitis B ellen két alapoltás szükséges 1-2 hónap időközzel, melyet 12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. Három oltás után életre szóló a védettség. Különleges helyzetekben gyorsított oltási renddel oltanak. Hazánkban 2000 óta a 14 éveseket kötelezően oltják Hepatitis B ellen. Van olyan oltóanyag is, mely mindkét (A és B) Hepatitis formától megvéd. Az oltásokat 0-1, illetve 6 hónap időbeosztással kell beadni.

Hastífusz

Szintén az alacsony higiénéjű, rossz közműellátottságú területek veszélyes fertőzése a hastífusz. Jelenleg Magyarországon a baktériumból létrehozott vakcina van forgalomban, amely 3 éves védelmet biztosít.

Kolera

A főleg a fejlődő országokban tomboló kolera első számú terjesztője szintén a fertőzött víz, valamint a szennyvízzel kezelt nyers zöldségek, gyümölcsök lehetnek. Akár egy jégkocka, egy szelet citrom is átviheti a fertőzést. A fertőzés ellen megiható ellenszert kínálnak az orvosok, mely kolerával szemben 2 évre 85-90%-os védettséget nyújt. További pozitívum, hogy az oltóanyag a utazók hasmenését leggyakrabban okozó Coli baktériumok ellen is 60-70 százalékos védőhatást fejt ki 3 hónapos időtartamra.

Sárgaláz

A sárgaláz elsősorban a trópusi esőerdőkben előforduló betegség. Az oda utazóknak érdemes beadatniuk a védőoltást, sőt sárgaláz endémiás területre utazóknak az oltás kötelező. Magyarországon a sárgaláz elleni oltásokat, valamint a nemzetközi oltási könyv kiadását kizárólag az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontja végzi (Bp. IX, Gyáli út 2-4. B épület). A jelenleg használatos oltóanyag a beadástól számított 10 nap múlva aktivizálja az immunrendszert és igen hatékony: legalább 10 évre védelmet biztosít.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem