10 °C Budapest

Veszély: a kóla szívritmuszavart okoz

2009. május 20. 11:02

A töretlen népszerűségnek örvendő üdítőitalt eddig is hírbe hozták különféle megbetegedésekkel, azonban a legfrissebb kutatások szerint a kóla komoly szívproblémákhoz is vezethet.

Azt eddig is hallhattuk már, hogy a kóla jelentősen hizlal, fogszuvasodáshoz, cukorbetegséghez vezet, és még a csontokat is károsítja. Most azonban orvosok azt állítják: a túlzott fogyasztás hipokalémiához, azaz alacsony vérkáliumszinthez vezethet.

A hipokalémia szívműködés megváltozását, szívritmuszavart okozhat, és felelős lehet a szívroham kialakulásáért is. Sőt, izombénuláshoz is vezethet.

Egy esetben például egy korábban egészséges, 21 éves betegnél tapasztaltak az orvosok szívkoszorúér-elzáródást. A fiatal nő napi 3 liter kólát ivott, és teljesen felépült, amikor abbahagyta az üdítő fogyasztását.

Kutatók úgy vélik, a kóla magas cukor-és koffeintartalma együttesen azt okozza, hogy testünk túl sok káliumot választ ki. Dr Moses Elisaf, görög orvos szerint a túlzott és rendszeres kólafogyasztás komoly egészségügyi problémákhoz, így szívritmuszavarokhoz vezethet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az üdítőitalgyártók szövetsége szerint ezek csak egyedi esetek, és a kóla akár egy kiegyensúlyozott diéta része is lehet.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem