Veszély: a kóla szívritmuszavart okoz

2009. május 20. 11:02

A töretlen népszerűségnek örvendő üdítőitalt eddig is hírbe hozták különféle megbetegedésekkel, azonban a legfrissebb kutatások szerint a kóla komoly szívproblémákhoz is vezethet.

Azt eddig is hallhattuk már, hogy a kóla jelentősen hizlal, fogszuvasodáshoz, cukorbetegséghez vezet, és még a csontokat is károsítja. Most azonban orvosok azt állítják: a túlzott fogyasztás hipokalémiához, azaz alacsony vérkáliumszinthez vezethet.

A hipokalémia szívműködés megváltozását, szívritmuszavart okozhat, és felelős lehet a szívroham kialakulásáért is. Sőt, izombénuláshoz is vezethet.

Egy esetben például egy korábban egészséges, 21 éves betegnél tapasztaltak az orvosok szívkoszorúér-elzáródást. A fiatal nő napi 3 liter kólát ivott, és teljesen felépült, amikor abbahagyta az üdítő fogyasztását.

Kutatók úgy vélik, a kóla magas cukor-és koffeintartalma együttesen azt okozza, hogy testünk túl sok káliumot választ ki. Dr Moses Elisaf, görög orvos szerint a túlzott és rendszeres kólafogyasztás komoly egészségügyi problémákhoz, így szívritmuszavarokhoz vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az üdítőitalgyártók szövetsége szerint ezek csak egyedi esetek, és a kóla akár egy kiegyensúlyozott diéta része is lehet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?