16 °C Budapest

Nő a kávé ára, tovább esik a kávézók forgalma

2009. május 20. 13:32

Magyarországon legfeljebb a forint árfolyamváltozásainak hatására drágul a fekete, a kávé világpiaci árnövekedése nem gyűrűzik be hozzánk. A hazai piacon ugyanis marginális szerepet tölt be az évtizedes rekordárfolyamot átlépő kolumbiai kávé.

Itthon nagyobb problémát okoz viszont, hogy a válság kezdete óta a kávéházak forgalma 15 százalékkal esett. A kávé fellegvárának számító Olaszországban is hasonló tendenciák mutatkoznak.

A kolumbiai kávé márciustól kezdődött jelentős drágulása nem emeli hazánkban a fekete nedű árát. A kávétőzsdén ugyan valamelyest növekedtek az árak, de a világ legnagyobb exportőre, Brazília kávéjának árfolyama nem változott érdemben. Áremelkedést a forint gyengülése okozott, főként azoknál az importőröknél, amelyek nem nyers, hanem már pörkölt formában hozzák be a kávébabot - nyilatkozta a hazánkban saját pörkölő üzemet fenntartó és a kávéházak egyik legnagyobb beszállítójának számító Caffé Perté kereskedelmi igazgatója.

Boda Andrea hozzátette, a cég fél évre előre berendeli a feldolgozandó nyerskávé mennyiséget, ennek köszönhetően kisebb az árkockázat, így idén további drágulás legfeljebb az áfa emelése miatt várható.
Ugyanakkor a válság hatására megváltozott fogyasztói szokások következtében a kávéházak forgalma 15 százalékkal csökkent. Az emberek nem isznak kevesebb kávét, inkább annak minőségét adják alább, otthon vagy a munkahelyen fogyasztják el korábbi kávéházi adagjukat - mondta el a szakember.

A kávéházak forgalma az eszpresszó hazájának számító Olaszországban is jelentősen csökkent, de a válság mellett ebben az új kávéfőzési technológiák elterjedése is szerepet játszik. A kapszulás és párnás kávéból gyorsan lehet nagyon jó minőségű feketét készíteni, így például - hoz példát Boda Andrea - fodrászszalonok, irodák a kávéházi rendelés helyett már saját géppel főzött presszóval kínálják a vendégeiket. Mindez a válsággal együtt jelentős visszaesést, mintegy 30 százalékos forgalomcsökkenést jelent az itáliai kávéházaknak. Az új technológia hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, használatuk főleg irodákban jellemző.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17