Téged könnyen megtalálnak a szélhámosok? Talán nem véletlenül...

2009. május 19. 15:02

Vajon létezik olyan személyiségjegy, vagy tulajdonság, amely magyarázatot ad arra, ha valakit rendszeresen, és sikerrel próbálnak meg átejteni a palánkon? Erre keresték a választ brit kutatók is, miután kiderült, hogy a szigetországban minden ötödik ember áldozatául esett már valamilyen csalásnak.

A brit Fogyasztóvédelmi és Versenyhatóság (Office of Fair Trading) adatai szerint a lakosság mintegy 20 százalékát találták már meg szélhámosok valamilyen formában, akik a tapasztalatok alapján jóval nagyobb eséllyel esnek ismét áldozatául egy-egy csalásnak.

Az is kiderül a statisztikákból, hogy akiket például befektetési csalók találnak meg, és rendelkeznek némi befektetési ismeretekkel, szintén nagyobb eséllyel dőlnek be, mivel ők jobban elbízzák magukat, mondván, őket úgysem lehet könnyen átejteni.

Egy Exeter Egyetemen végzett kutatás szerint az áldozatok ráadásul általában nem is a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az üzleti világtól távol állók köréből kerülnek ki, hanem gyakran olyan személyek, akik sikeres üzleti vállalkozást vezetnek. Ugyanakkor az is kiderült róluk, hogy általában könnyen meggyőzhetők, és izgatottságukat, illetve mohóságukat általában nehezen kontrolálják.

Az áldozatok általában ritkán vallják be otthon családjuknak, illetve barátaiknak a történteket, nyilván azért, mert tudják, hogy nem voltak elég körültekintőek, így önmagukat okolhatják az eset miatt.

Az esetek többségében az áldozatok csak kis összeget kockáztattak későbbi, igen nagy nyereség reményében, amiről még ha gyanították is, hogy átverés, belementek a "játékba", mondván, úgy se tudnak nagyot veszíteni.

A felmérés eredményeit az OFT és a szervezett bűnözéssel foglalkozó szervezetek olyan tájékoztató kiadványok, és rendezvények szervezésére fogják használni, amely segít a lakosságnak idejében felismerni a szélhámosok taktikáit. Az OFT statisztikái szerint a szigetországban minden 15. ember esik valamilyen tömegcsalás áldozatává évente, összesen mintegy 3 milliárd fontnyi veszteséget elszenvedve.

A szélhámosok legtöbbször az érzelmekre, az emberi bizalomra alapozzák taktikájukat, gyakran olyan színben tűntetve fel az ajánlatot, mintha az egyedi, megismételhetetlen, és csak rövid ideig elérhető lenne, ezzel is gyors válaszra, rövid gondolkodásra ösztönözve az áldozatokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29