Téged könnyen megtalálnak a szélhámosok? Talán nem véletlenül...

2009. május 19. 15:02

Vajon létezik olyan személyiségjegy, vagy tulajdonság, amely magyarázatot ad arra, ha valakit rendszeresen, és sikerrel próbálnak meg átejteni a palánkon? Erre keresték a választ brit kutatók is, miután kiderült, hogy a szigetországban minden ötödik ember áldozatául esett már valamilyen csalásnak.

A brit Fogyasztóvédelmi és Versenyhatóság (Office of Fair Trading) adatai szerint a lakosság mintegy 20 százalékát találták már meg szélhámosok valamilyen formában, akik a tapasztalatok alapján jóval nagyobb eséllyel esnek ismét áldozatául egy-egy csalásnak.

Az is kiderül a statisztikákból, hogy akiket például befektetési csalók találnak meg, és rendelkeznek némi befektetési ismeretekkel, szintén nagyobb eséllyel dőlnek be, mivel ők jobban elbízzák magukat, mondván, őket úgysem lehet könnyen átejteni.

Egy Exeter Egyetemen végzett kutatás szerint az áldozatok ráadásul általában nem is a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az üzleti világtól távol állók köréből kerülnek ki, hanem gyakran olyan személyek, akik sikeres üzleti vállalkozást vezetnek. Ugyanakkor az is kiderült róluk, hogy általában könnyen meggyőzhetők, és izgatottságukat, illetve mohóságukat általában nehezen kontrolálják.

Az áldozatok általában ritkán vallják be otthon családjuknak, illetve barátaiknak a történteket, nyilván azért, mert tudják, hogy nem voltak elég körültekintőek, így önmagukat okolhatják az eset miatt.

Az esetek többségében az áldozatok csak kis összeget kockáztattak későbbi, igen nagy nyereség reményében, amiről még ha gyanították is, hogy átverés, belementek a "játékba", mondván, úgy se tudnak nagyot veszíteni.

A felmérés eredményeit az OFT és a szervezett bűnözéssel foglalkozó szervezetek olyan tájékoztató kiadványok, és rendezvények szervezésére fogják használni, amely segít a lakosságnak idejében felismerni a szélhámosok taktikáit. Az OFT statisztikái szerint a szigetországban minden 15. ember esik valamilyen tömegcsalás áldozatává évente, összesen mintegy 3 milliárd fontnyi veszteséget elszenvedve.

A szélhámosok legtöbbször az érzelmekre, az emberi bizalomra alapozzák taktikájukat, gyakran olyan színben tűntetve fel az ajánlatot, mintha az egyedi, megismételhetetlen, és csak rövid ideig elérhető lenne, ezzel is gyors válaszra, rövid gondolkodásra ösztönözve az áldozatokat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?