Téged könnyen megtalálnak a szélhámosok? Talán nem véletlenül...

2009. május 19. 15:02

Vajon létezik olyan személyiségjegy, vagy tulajdonság, amely magyarázatot ad arra, ha valakit rendszeresen, és sikerrel próbálnak meg átejteni a palánkon? Erre keresték a választ brit kutatók is, miután kiderült, hogy a szigetországban minden ötödik ember áldozatául esett már valamilyen csalásnak.

A brit Fogyasztóvédelmi és Versenyhatóság (Office of Fair Trading) adatai szerint a lakosság mintegy 20 százalékát találták már meg szélhámosok valamilyen formában, akik a tapasztalatok alapján jóval nagyobb eséllyel esnek ismét áldozatául egy-egy csalásnak.

Az is kiderül a statisztikákból, hogy akiket például befektetési csalók találnak meg, és rendelkeznek némi befektetési ismeretekkel, szintén nagyobb eséllyel dőlnek be, mivel ők jobban elbízzák magukat, mondván, őket úgysem lehet könnyen átejteni.

Egy Exeter Egyetemen végzett kutatás szerint az áldozatok ráadásul általában nem is a legalacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az üzleti világtól távol állók köréből kerülnek ki, hanem gyakran olyan személyek, akik sikeres üzleti vállalkozást vezetnek. Ugyanakkor az is kiderült róluk, hogy általában könnyen meggyőzhetők, és izgatottságukat, illetve mohóságukat általában nehezen kontrolálják.

Az áldozatok általában ritkán vallják be otthon családjuknak, illetve barátaiknak a történteket, nyilván azért, mert tudják, hogy nem voltak elég körültekintőek, így önmagukat okolhatják az eset miatt.

Az esetek többségében az áldozatok csak kis összeget kockáztattak későbbi, igen nagy nyereség reményében, amiről még ha gyanították is, hogy átverés, belementek a "játékba", mondván, úgy se tudnak nagyot veszíteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérés eredményeit az OFT és a szervezett bűnözéssel foglalkozó szervezetek olyan tájékoztató kiadványok, és rendezvények szervezésére fogják használni, amely segít a lakosságnak idejében felismerni a szélhámosok taktikáit. Az OFT statisztikái szerint a szigetországban minden 15. ember esik valamilyen tömegcsalás áldozatává évente, összesen mintegy 3 milliárd fontnyi veszteséget elszenvedve.

A szélhámosok legtöbbször az érzelmekre, az emberi bizalomra alapozzák taktikájukat, gyakran olyan színben tűntetve fel az ajánlatot, mintha az egyedi, megismételhetetlen, és csak rövid ideig elérhető lenne, ezzel is gyors válaszra, rövid gondolkodásra ösztönözve az áldozatokat.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem