17 °C Budapest

Tisztítótűzre várva: megdöbbentő magyar hitelcsalások - interjú

Pénzcentrum
2009. május 12. 05:40

Értékbecslés, jövedelemigazolás, bankszámlakivonat A Portfolio.hu múlt heti Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2009 Konferencia egyik érdekes panelbeszélgetése a hitelezési gyakorlat során tapasztalt csalásokról és visszaélésekről is szólt. A téma kapcsán Jurányi Gábort, az UCB Ingatlanhitel igazgatóságának elnök-helyettesét kérdeztük.

Pénzcentrum: Melyek a leggyakrabban tapasztalt visszaélések?


Jurányi Gábor

Jurányi Gábor: Konkrét esetek alapján elmondható, hogy a hitelnyújtás alapjául szolgáló három legfontosabb dokumentum: az értékbecslés, a jövedelemigazolások és a bankszámlakivonatok tekintetében merültek, merülnek fel leggyakrabban visszaélések. Bizonyos esetekben nem csak a hiteligénylő próbálja megtéveszteni a bankot, hanem az ügyletben szereplők is benne vannak a csalásban.

Pénzcentrum: Hogyan lehet meghamisítani egy értékbecslést?

Jurányi Gábor: A pénzügyi intézmények mindegyike általában néhány tucat értékbecslővel dolgozik együtt, akik területi illetékességük, illetve megbízhatóságuk szerint kapják a megbízásokat. A hiteligénylő és az értékbecslő közötti "kommunikáció" során nem egyszer előfordul, hogy az értékbecslés eredménye bizonyos határok között viszonylag könnyen "alakítható". Ha az eltérések százalékosan kifejezve nem is feltétlen kétszámjegyűek, a hitelnyújtók többsége nem véletlenül alkalmaz manapság belső értékbecslőket a túlzó értékek korrigálására.

Pénzcentrum: Mi lehet a megoldás az ilyen visszaélések elkerülésére?

Jurányi Gábor: Az ingatlan tranzakciókról szóló pontos és friss, a tényleges adásvételi árakat mutató és a teljes országot lefedő statisztikákra volna szükség. Vannak adatok, de például az illetékhivatal információira épülő KSH-adatok legfrissebbje a 2007-es állapotokat mutatja. Sok esetben az eladónak és a vevőnek sem érdeke a valós vételárat feltüntetni egy adásvételi szerződésben, ezért ez is torzítja a tényleges értékeket.

Pénzcentrum: Milyen csalások fordulnak elő a szabad felhasználású hitelek esetében?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jurányi Gábor: A szabad felhasználású hiteleknél mivel még adásvételi szerződés sincs, nyilván nagyobb a "mozgástér", elsősorban a már említett nem kellően friss és megbízható ingatlan érték adatok miatt. 

Pénzcentrum: Találkozott-e kirívó esetekkel a jövedelemigazolás és a bankszámlakivonatok kapcsán?

Jurányi Gábor: Igen, sajnos még korábban a bankszámlakivonatokat pecséttel és aláírással hitelesítették (és még korábban a bankok folyamatosan tájékoztatták egymást aktuális felhatalmazott aláíróik nevéről) addig a mai számítógéppel nyomtatott kivonatok hamisítása nem igényel extrém képességeket. A jövedelemigazolások területén pedig megjelentek olyan társaságok, melyek nem valós munkatevékenységgel kapcsolatos jövedelemigazolások kiadására "szakosodtak". A hitelnyújtók számára, főleg egy kemény versenyhelyzetben, nyilván nem egyszerű megoldás az, hogy minden ügyféltől APEH jövedelemigazolást kérjenek be. 

Botrány, válság és bedőlő hitelek kellettek ahhoz, hogy észbe kapjon az ország

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Bankmonitor  |  2022. október 4. 11:05
Ha mérsékelten is, de már látszik a hevesen emelked hitelkamatok hatása a hitelpiaci keresleten. Enn...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?