1 °C Budapest

Tisztítótűzre várva: megdöbbentő magyar hitelcsalások - interjú

Pénzcentrum
2009. május 12. 05:40

Értékbecslés, jövedelemigazolás, bankszámlakivonat A Portfolio.hu múlt heti Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2009 Konferencia egyik érdekes panelbeszélgetése a hitelezési gyakorlat során tapasztalt csalásokról és visszaélésekről is szólt. A téma kapcsán Jurányi Gábort, az UCB Ingatlanhitel igazgatóságának elnök-helyettesét kérdeztük.

Pénzcentrum: Melyek a leggyakrabban tapasztalt visszaélések?


Jurányi Gábor

Jurányi Gábor: Konkrét esetek alapján elmondható, hogy a hitelnyújtás alapjául szolgáló három legfontosabb dokumentum: az értékbecslés, a jövedelemigazolások és a bankszámlakivonatok tekintetében merültek, merülnek fel leggyakrabban visszaélések. Bizonyos esetekben nem csak a hiteligénylő próbálja megtéveszteni a bankot, hanem az ügyletben szereplők is benne vannak a csalásban.

Pénzcentrum: Hogyan lehet meghamisítani egy értékbecslést?

Jurányi Gábor: A pénzügyi intézmények mindegyike általában néhány tucat értékbecslővel dolgozik együtt, akik területi illetékességük, illetve megbízhatóságuk szerint kapják a megbízásokat. A hiteligénylő és az értékbecslő közötti "kommunikáció" során nem egyszer előfordul, hogy az értékbecslés eredménye bizonyos határok között viszonylag könnyen "alakítható". Ha az eltérések százalékosan kifejezve nem is feltétlen kétszámjegyűek, a hitelnyújtók többsége nem véletlenül alkalmaz manapság belső értékbecslőket a túlzó értékek korrigálására.

Pénzcentrum: Mi lehet a megoldás az ilyen visszaélések elkerülésére?

Jurányi Gábor: Az ingatlan tranzakciókról szóló pontos és friss, a tényleges adásvételi árakat mutató és a teljes országot lefedő statisztikákra volna szükség. Vannak adatok, de például az illetékhivatal információira épülő KSH-adatok legfrissebbje a 2007-es állapotokat mutatja. Sok esetben az eladónak és a vevőnek sem érdeke a valós vételárat feltüntetni egy adásvételi szerződésben, ezért ez is torzítja a tényleges értékeket.

Pénzcentrum: Milyen csalások fordulnak elő a szabad felhasználású hitelek esetében?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jurányi Gábor: A szabad felhasználású hiteleknél mivel még adásvételi szerződés sincs, nyilván nagyobb a "mozgástér", elsősorban a már említett nem kellően friss és megbízható ingatlan érték adatok miatt. 

Pénzcentrum: Találkozott-e kirívó esetekkel a jövedelemigazolás és a bankszámlakivonatok kapcsán?

Jurányi Gábor: Igen, sajnos még korábban a bankszámlakivonatokat pecséttel és aláírással hitelesítették (és még korábban a bankok folyamatosan tájékoztatták egymást aktuális felhatalmazott aláíróik nevéről) addig a mai számítógéppel nyomtatott kivonatok hamisítása nem igényel extrém képességeket. A jövedelemigazolások területén pedig megjelentek olyan társaságok, melyek nem valós munkatevékenységgel kapcsolatos jövedelemigazolások kiadására "szakosodtak". A hitelnyújtók számára, főleg egy kemény versenyhelyzetben, nyilván nem egyszerű megoldás az, hogy minden ügyféltől APEH jövedelemigazolást kérjenek be. 

Botrány, válság és bedőlő hitelek kellettek ahhoz, hogy észbe kapjon az ország

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem