2 °C Budapest

Válság szülte megoldások: biztosítási csalásból hiteltörlesztés

Pénzcentrum
2009. április 27. 12:00

A brit biztosítókat tömörítő szövetség (ABI) legfrissebb jelentése szerint a válság elharapózásával összefüggésben hetente több mint 2000 hamis kárigényt jelentenek be a szigetországban.

Tavaly összesen mintegy 107 ezer esetben éltek vissza biztosításukkal a britek, ami értékét tekintve 730 millió fontot tett ki. Ez az előző évhez képest az esetek számát tekintve 17 százalékos, értékben pedig 30 százalékos emelkedést jelent.

Ez persze csak az ABI előtt lelepleződött csalásokat jelenti, szakértők szerint azonban a tényleges költség ennél jóval nagyobb, hiszen nem minden esetben derül fény a visszaélésekre.

A Financial Timesnak nyilatkozó Nick Starling, az ABI egészségbiztosítási ágazatának vezetője szerint a csalások száma válság idején érezhetően megugrik, így ilyenkor a társaságok fokozott figyelemmel kísérnek minden egyes bejelentést.

A legtöbb csalást a gépjármű-, illetve lakásbiztosításokkal követik el, tavaly összesen mintegy 55 ezer esetben derítettek fényt valótlan, vagy túlzó kárigényre, ami 110 millió fontot tett ki, míg motorokra kötött biztosításokkal 35 ezer esetben éltek vissza.

Az ABI jelentése szerint előfordultak olyan esetek is, ahol a gépjármű-biztosított lopást jelentett be, majd később bevallotta, hogy ő maga vezette le egy sziklán autóját, hogy az így befolyt összegből hiteltartozását törleszteni tudja.

A csalások azonban nem csak a biztosítók számára okoznak fejtörést, illetve többletköltségeket, hanem a becsületes biztosítottaknak is, hiszen a felderítésükre fordított kiadások természetesen a biztosítási díjakba is beépülnek. Starling szerint ez évente átlagosan mintegy 40 font plusz kiadást jelent az ügyfelek számára.

Az ABI korábbi felmérése megdöbbentő eredményt hozott: ötből egy brit ugyanis képes lenne biztosítási csalást elkövetni, ami összecseng egy másik kutatással is, miszerint az autósok 36 százaléka hazudna a biztosítójának, nagyobb kártérítés reményében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58