25 °C Budapest

Válság szülte megoldások: biztosítási csalásból hiteltörlesztés

Pénzcentrum
2009. április 27. 12:00

A brit biztosítókat tömörítő szövetség (ABI) legfrissebb jelentése szerint a válság elharapózásával összefüggésben hetente több mint 2000 hamis kárigényt jelentenek be a szigetországban.

Tavaly összesen mintegy 107 ezer esetben éltek vissza biztosításukkal a britek, ami értékét tekintve 730 millió fontot tett ki. Ez az előző évhez képest az esetek számát tekintve 17 százalékos, értékben pedig 30 százalékos emelkedést jelent.

Ez persze csak az ABI előtt lelepleződött csalásokat jelenti, szakértők szerint azonban a tényleges költség ennél jóval nagyobb, hiszen nem minden esetben derül fény a visszaélésekre.

A Financial Timesnak nyilatkozó Nick Starling, az ABI egészségbiztosítási ágazatának vezetője szerint a csalások száma válság idején érezhetően megugrik, így ilyenkor a társaságok fokozott figyelemmel kísérnek minden egyes bejelentést.

A legtöbb csalást a gépjármű-, illetve lakásbiztosításokkal követik el, tavaly összesen mintegy 55 ezer esetben derítettek fényt valótlan, vagy túlzó kárigényre, ami 110 millió fontot tett ki, míg motorokra kötött biztosításokkal 35 ezer esetben éltek vissza.

Az ABI jelentése szerint előfordultak olyan esetek is, ahol a gépjármű-biztosított lopást jelentett be, majd később bevallotta, hogy ő maga vezette le egy sziklán autóját, hogy az így befolyt összegből hiteltartozását törleszteni tudja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A csalások azonban nem csak a biztosítók számára okoznak fejtörést, illetve többletköltségeket, hanem a becsületes biztosítottaknak is, hiszen a felderítésükre fordított kiadások természetesen a biztosítási díjakba is beépülnek. Starling szerint ez évente átlagosan mintegy 40 font plusz kiadást jelent az ügyfelek számára.

Az ABI korábbi felmérése megdöbbentő eredményt hozott: ötből egy brit ugyanis képes lenne biztosítási csalást elkövetni, ami összecseng egy másik kutatással is, miszerint az autósok 36 százaléka hazudna a biztosítójának, nagyobb kártérítés reményében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. május 28. 14:26
Az elmúlt négy év globális történései a központi bankokat több szempontból is nyomás alá helyezték....
MEDIA1  |  2024. május 28. 13:57
A Media1 megtudta, hogy a Szöllősi György kormányközeli újságíró nevével fémjelzett és a legutóbbi e...
Bankmonitor  |  2024. május 28. 12:16
A CSOK Pluszt csak akkor lehet igénybe venni, ha gyermeket vállalunk, ám a maximális összeg meghatár...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm