27 °C Budapest

Újabb vírusriadó: fertőznek a szuperpatkányok

2009. május 15. 18:02

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy napjainkban a patkányok különböző fajtái sokkal ellenállóbbak a különböző mérgekre, mint néhány évvel ezelőtt. Olyan genetikailag új mutációk alakultak ki, amelyeket szinte lehetetlen kiirtani.

Robert Smith professzornak, a brit Huddersfield egyetem kutatójának vizsgálatai azt igazolják: több patkányfaj génjei úgy módosultak, hogy testük ellenállóbbá vált a patkányirtó szerekre és mérgekre.

A szigetországban egyelőre két területről, Berkshire és Hampshire vidékéről érkezett jelentés a rágcsálóirtó cégektől. A szakemberek szerint az eddig használt mérgekkel csak a patkányok töredékét képesek kiirtani. A hírek szerint sok helyen ötszörösére nőtt a patkánypopuláció nagysága.

Ha a folyamat tovább folytatódik, az jelentős mértékben kihathat a brit gazdaságra is. Igazán nagy veszélyt az jelenthet, ha megnövekszik a rágcsálók által terjesztett vírusoktól megbetegedők -például a pestises betegek- száma.

A kutatók jelenleg mintegy 80 millióra teszik a patkányok számát Nagy-Britanniában, ez 200 százalékos növekedés a 2007-es számokhoz képest.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem