3 °C Budapest

Újabb vírusriadó: fertőznek a szuperpatkányok

2009. május 15. 18:02

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy napjainkban a patkányok különböző fajtái sokkal ellenállóbbak a különböző mérgekre, mint néhány évvel ezelőtt. Olyan genetikailag új mutációk alakultak ki, amelyeket szinte lehetetlen kiirtani.

Robert Smith professzornak, a brit Huddersfield egyetem kutatójának vizsgálatai azt igazolják: több patkányfaj génjei úgy módosultak, hogy testük ellenállóbbá vált a patkányirtó szerekre és mérgekre.

A szigetországban egyelőre két területről, Berkshire és Hampshire vidékéről érkezett jelentés a rágcsálóirtó cégektől. A szakemberek szerint az eddig használt mérgekkel csak a patkányok töredékét képesek kiirtani. A hírek szerint sok helyen ötszörösére nőtt a patkánypopuláció nagysága.

Ha a folyamat tovább folytatódik, az jelentős mértékben kihathat a brit gazdaságra is. Igazán nagy veszélyt az jelenthet, ha megnövekszik a rágcsálók által terjesztett vírusoktól megbetegedők -például a pestises betegek- száma.

A kutatók jelenleg mintegy 80 millióra teszik a patkányok számát Nagy-Britanniában, ez 200 százalékos növekedés a 2007-es számokhoz képest.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?