Nem hét év után válnak a legtöbben!

Pénzcentrum
2009. május 8. 09:32

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vizsgálata alapján leggyakrabban a hároméves házasságok bomlanak fel, vagyis a közhiedelemmel ellentétben nem a hétéves kapcsolat kritikus pont, igaz ezután folyamatosan csökken a válás esélye.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete 2001-ben kezdte Életünk fordulópontjai című vizsgálatát, ahol a kutatók közel hétezer házasságot vizsgáltak meg, melyből 1371 végződött válással. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy hány év után, milyen iskolai végzettséggel, hány gyerekkel, milyen körülmények között nő a válás kockázata.

A vizsgálat eredményei alapján a harmadik év jelenti a kritikus pontot, ekkor válnak a legtöbben. A kapcsolattal való elégedettség a házasság első éveiben - mikor a párok szembesülnek az álláskeresés, lakásvásárlás, gyerekszületés problémájával - csökken, majd újra emelkedni kezd.

Az átlagnál könnyebben felbomlanak a fiatal korban kötött házasságok, de azok a házasságok is ingatagabbak, melyeket együttélés után kötöttek. Földházi Erzsébet, a kutatás alapján készült Az első házasság felbomlása című tanulmány szerzője szerint az ilyen párok liberálisabb nézetek vallanak a párkapcsolatokról, kevésbé normakövetők, nem törődnek azzal, hogy mit gondol a környezetük esetleges válásukról.

A statisztikákból kiderült, hogy a teljes válási arányszám folyamatosan nő, ami azt jelzi, hogy a házasságok stabilitása csökken, akár előzetes együttélést követően kötik meg, akár anélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyermekek száma szintén összefüggésben áll a válások valószínűségével, a kutatás szerint a legstabilabbak a kétgyerekes kapcsolatok, náluk jóval gyakrabban válnak el az egygyerekesek, de a gyermektelenek válási esélye a legmagasabb. A három- és többgyerekesek esetében viszont meglepő módon szintén megnő a válás esélye. A kutató szerint harmadik és az őt követő gyerekek gyakran véletlenül, nem tervezetten fogannak, sokszor a megromlott kapcsolatot szeretnék megjavítani velük, esetleg a nagycsaládosoknak járó kedvezmények motiválják a szülőket.

Az iskolai végzettség vizsgálati eredménye már nem ilyen könnyen megmagyarázható: a legfeljebb nyolc általánost végzettekhez képest a szakmunkások és az érettségizettek körében csaknem másfélszer gyakoribb a válás. A felsőfokú végzettségűeknél viszont az esélynövekedés kisebb. kutató szerint a munkaerőpiacon kedvezőbb helyzetben lévők nagyobb valószínűséggel válnak el, mert önállóan is képesek megélhetésüket biztosítani, ugyanakkor az egyetemet végzetteknél a felhalmozott közös vagyon összetartó erőt jelent.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?