Nem hét év után válnak a legtöbben!

Pénzcentrum
2009. május 8. 09:32

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vizsgálata alapján leggyakrabban a hároméves házasságok bomlanak fel, vagyis a közhiedelemmel ellentétben nem a hétéves kapcsolat kritikus pont, igaz ezután folyamatosan csökken a válás esélye.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete 2001-ben kezdte Életünk fordulópontjai című vizsgálatát, ahol a kutatók közel hétezer házasságot vizsgáltak meg, melyből 1371 végződött válással. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy hány év után, milyen iskolai végzettséggel, hány gyerekkel, milyen körülmények között nő a válás kockázata.

A vizsgálat eredményei alapján a harmadik év jelenti a kritikus pontot, ekkor válnak a legtöbben. A kapcsolattal való elégedettség a házasság első éveiben - mikor a párok szembesülnek az álláskeresés, lakásvásárlás, gyerekszületés problémájával - csökken, majd újra emelkedni kezd.

Az átlagnál könnyebben felbomlanak a fiatal korban kötött házasságok, de azok a házasságok is ingatagabbak, melyeket együttélés után kötöttek. Földházi Erzsébet, a kutatás alapján készült Az első házasság felbomlása című tanulmány szerzője szerint az ilyen párok liberálisabb nézetek vallanak a párkapcsolatokról, kevésbé normakövetők, nem törődnek azzal, hogy mit gondol a környezetük esetleges válásukról.

A statisztikákból kiderült, hogy a teljes válási arányszám folyamatosan nő, ami azt jelzi, hogy a házasságok stabilitása csökken, akár előzetes együttélést követően kötik meg, akár anélkül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyermekek száma szintén összefüggésben áll a válások valószínűségével, a kutatás szerint a legstabilabbak a kétgyerekes kapcsolatok, náluk jóval gyakrabban válnak el az egygyerekesek, de a gyermektelenek válási esélye a legmagasabb. A három- és többgyerekesek esetében viszont meglepő módon szintén megnő a válás esélye. A kutató szerint harmadik és az őt követő gyerekek gyakran véletlenül, nem tervezetten fogannak, sokszor a megromlott kapcsolatot szeretnék megjavítani velük, esetleg a nagycsaládosoknak járó kedvezmények motiválják a szülőket.

Az iskolai végzettség vizsgálati eredménye már nem ilyen könnyen megmagyarázható: a legfeljebb nyolc általánost végzettekhez képest a szakmunkások és az érettségizettek körében csaknem másfélszer gyakoribb a válás. A felsőfokú végzettségűeknél viszont az esélynövekedés kisebb. kutató szerint a munkaerőpiacon kedvezőbb helyzetben lévők nagyobb valószínűséggel válnak el, mert önállóan is képesek megélhetésüket biztosítani, ugyanakkor az egyetemet végzetteknél a felhalmozott közös vagyon összetartó erőt jelent.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm