13 °C Budapest

Szétzilálja a házasságot a gyermekáldás?

2009. április 14. 16:55

Minden házaspár tudja jól, hogy egymásra figyelni, csak egymással foglalkozni mennyivel nehezebb, ha megszületik az első gyerek. Kutatók most számokkal is alátámasztották az elméletet. Egy nyolc éven át tartó kísérletsorozat során a párok 90 százaléka tapasztalta, hogy a szülés után a házasságuk nem olyan kielégítő, mint korábban volt.

Persze egyes párok gyermek nélkül is a házassági élet minőségének romlásáról panaszkodtak, azonban a gyermekáldás a felmérés szerint ebből a szempontból inkább átok volt, hiszen felgyorsította az elidegenedés folyamatát.

Korábban, 2006-ban egy ettől független kutatás már kimutatta, hogy a szülők gyakran lehangoltabbak, mint a gyermektelen házaspárok. Az akkori eredmények szerint a probléma részben a modernitással függ össze, hiszen a szülők kevesebb segítséget kapnak manapság az idősebb generációktól, mint korábban.

Meglepetésre azok a párok, akik korábban már együtt éltek, nehezebben élték meg a gyermekáldást, mint azok, akik csak a házasság után költöztek össze. Az elvált vagy csonka családból származó párok szintén nehezebben viselték az új jövevényt.

Természetesen vannak családok, akiknek házassága csak erősebbé vált a gyermek(ek) születése után. Ők viszont egyrészt hosszabb házasságra számíthatnak, másrészt viszont az átlag feletti jövedelemmel rendelkeztek.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07