28 °C Budapest

Szétzilálja a házasságot a gyermekáldás?

2009. április 14. 16:55

Minden házaspár tudja jól, hogy egymásra figyelni, csak egymással foglalkozni mennyivel nehezebb, ha megszületik az első gyerek. Kutatók most számokkal is alátámasztották az elméletet. Egy nyolc éven át tartó kísérletsorozat során a párok 90 százaléka tapasztalta, hogy a szülés után a házasságuk nem olyan kielégítő, mint korábban volt.

Persze egyes párok gyermek nélkül is a házassági élet minőségének romlásáról panaszkodtak, azonban a gyermekáldás a felmérés szerint ebből a szempontból inkább átok volt, hiszen felgyorsította az elidegenedés folyamatát.

Korábban, 2006-ban egy ettől független kutatás már kimutatta, hogy a szülők gyakran lehangoltabbak, mint a gyermektelen házaspárok. Az akkori eredmények szerint a probléma részben a modernitással függ össze, hiszen a szülők kevesebb segítséget kapnak manapság az idősebb generációktól, mint korábban.

Meglepetésre azok a párok, akik korábban már együtt éltek, nehezebben élték meg a gyermekáldást, mint azok, akik csak a házasság után költöztek össze. Az elvált vagy csonka családból származó párok szintén nehezebben viselték az új jövevényt.

Természetesen vannak családok, akiknek házassága csak erősebbé vált a gyermek(ek) születése után. Ők viszont egyrészt hosszabb házasságra számíthatnak, másrészt viszont az átlag feletti jövedelemmel rendelkeztek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?