6 °C Budapest

Szakítópróba: a válság jobban összeköti a házaspárokat?

2009. február 23. 11:00

Bizony a nehéz gazdasági, és anyagi körülmények még a legbiztosabb alapokon nyugvó házasságokat is képesek tönkretenni, így aztán nem lenne meglepő, ha idén megnövekedne a válások száma. Tengerentúli családjogi ügyvédek azonban épp ennek ellenkezőjéről számolnak be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a házaspárok a nehéz körülmények miatt jobban összecsiszolódnak, mindössze azzal magyarázható a kevesebb válás, hogy az emberek kivárnak, hiszen a közös ingatlan eladhatatlansága folytán úgy sem tudnának különköltözni.

Marad tehát a közös háztartás, és a várakozás, hátha egyszer jobban felpörög az ingatlanpiac, és új életet tudnak kezdeni, külön lakásban. Palm Beachen például az elmúlt három évben 12 százalékkal csökkent a válások száma, azonban rengeteg elvált szülő fordul bírósághoz, hogy kibújót találjon a tartásdíj alól, a nehéz anyagi körülményekre hivatkozva.

A válóperes ügyvédek többsége arról számol be, hogy még a viszonylag tehetősebbnek mondható házaspárok is kétszer meggondolják, hogy most kerítsenek-e sort a válásra, hiszen a közös vagyon felszámolása most meglehetősen nehézkes. Az is igaz ugyanakkor, hogy a gazdagok számára mégis jó időzítés lehet most válni, hiszen az, ingatlan, illetve részvényárak zuhanása miatt jóval kevesebbet kell az exnek fizetni, mint szárnyaló piacok idején.

A szegényebbek számára persze ez kevés vigasz, főleg ha az eladott ház árából még egy kis lakásra se futja most, és akkor még a válás költségeiről, az ügyvédi díjakról nem is esett szó. Ráadásul az ügyvédek, látva a pangó ingatlanpiacot, illetve az egyre szigorúbb hitelfeltételeket, inkább előre kérik a fizetésüket, nem úgy mint korábban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06