14 °C Budapest

Álom lett a lapostévé: örül, akinek van még munkahelye

2009. április 29. 07:00

Áprilisban kilenc hónapos csökkenés és ezen belül fél éve tartó zuhanás után változatlan maradt a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztók várakozása tovább romlott, az üzleti szféráé azonban - ha nagyon szerényen is - de javult. Ez utóbbi az ipari és kereskedelmi bizalmi index emelkedésének volt az eredménye, az építőipari és szolgáltató cégek pesszimizmusa ugyanis tovább erősödött.

Az ipari bizalmi index áprilisban kismértékben emelkedett, ez ezt megelőzően 2008 májusában fordult elő utoljára. Ebben az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok kedvezőbb megítélése játszotta a fő szerepet, s valamelyest a készletek is csökkentek. A termelési kilátások és az exportrendelések értékelése azonban romlott. A foglalkoztatási szándék a korábbinál kevésbé volt rossz.

Az építőiparban viszont, ha viszonylag kismértékben is, de áprilisban tovább csökkent a bizalmi index értéke. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése határozottan romlott, a rendelésállomány értékelése nagyon enyhén, míg a foglalkoztatási szándék valamivel nagyobb mértékben vált kedvezőtlenebbé.

A kereskedelmi bizalmi index értéke áprilisban kissé emelkedett, javult az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése is. Folytatódott viszont a szolgáltatói bizalmi index csökkenése, ami elsősorban a negatívabbá váló foglalkoztatási hajlandóság következménye. A közeljövőben várható forgalom enyhe javulást mutatott, az üzletmenet megítélése nem változott.

Az iparban és az építőiparban erősödtek az árcsökkenési várakozások, a kiskereskedelemben és a fogyasztók körében viszont némi erősödés figyelhető meg. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban és a lakosság körében tovább romlott, az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban viszont - nagyon alacsony szinthez képest és hosszú idő után - kissé javult.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fogyasztók várakozása a 2008 őszén bekövetkezett zuhanást követően idén is hónapról hónapra esik, megfelelve az EU-ban tapasztalható tendenciáknak. Márciushoz képest főleg a munkanélküliségtől való félelem erősödött. Kedvezőtlenebb lett a lakosság saját jelenlegi és jövőbeli pénzügyi helyzetének megítélése is. Romlott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek jelenlegi és egy éven belül várható megítélése is.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?