Álom lett a lapostévé: örül, akinek van még munkahelye

2009. április 29. 07:00

Áprilisban kilenc hónapos csökkenés és ezen belül fél éve tartó zuhanás után változatlan maradt a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztók várakozása tovább romlott, az üzleti szféráé azonban - ha nagyon szerényen is - de javult. Ez utóbbi az ipari és kereskedelmi bizalmi index emelkedésének volt az eredménye, az építőipari és szolgáltató cégek pesszimizmusa ugyanis tovább erősödött.

Az ipari bizalmi index áprilisban kismértékben emelkedett, ez ezt megelőzően 2008 májusában fordult elő utoljára. Ebben az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok kedvezőbb megítélése játszotta a fő szerepet, s valamelyest a készletek is csökkentek. A termelési kilátások és az exportrendelések értékelése azonban romlott. A foglalkoztatási szándék a korábbinál kevésbé volt rossz.

Az építőiparban viszont, ha viszonylag kismértékben is, de áprilisban tovább csökkent a bizalmi index értéke. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése határozottan romlott, a rendelésállomány értékelése nagyon enyhén, míg a foglalkoztatási szándék valamivel nagyobb mértékben vált kedvezőtlenebbé.

A kereskedelmi bizalmi index értéke áprilisban kissé emelkedett, javult az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése is. Folytatódott viszont a szolgáltatói bizalmi index csökkenése, ami elsősorban a negatívabbá váló foglalkoztatási hajlandóság következménye. A közeljövőben várható forgalom enyhe javulást mutatott, az üzletmenet megítélése nem változott.

Az iparban és az építőiparban erősödtek az árcsökkenési várakozások, a kiskereskedelemben és a fogyasztók körében viszont némi erősödés figyelhető meg. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőiparban és a lakosság körében tovább romlott, az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban viszont - nagyon alacsony szinthez képest és hosszú idő után - kissé javult.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fogyasztók várakozása a 2008 őszén bekövetkezett zuhanást követően idén is hónapról hónapra esik, megfelelve az EU-ban tapasztalható tendenciáknak. Márciushoz képest főleg a munkanélküliségtől való félelem erősödött. Kedvezőtlenebb lett a lakosság saját jelenlegi és jövőbeli pénzügyi helyzetének megítélése is. Romlott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási feltételeinek jelenlegi és egy éven belül várható megítélése is.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem