13 °C Budapest

Mindenki odavan érte, mégis megásták a sírját

Pénzcentrum
2009. április 22. 14:00

A technika fejlődésével manapság az emberek többsége az elektronikus csatornákat használja a kommunikáció során. A régi mesterségekhez hasonlóan rövidesen eltűnhet a föld színéről a levélírás művészete. Az e-mail és az sms egyszerűsége és gyorsasága kiölte az emberekből a levélírás iránti vágyat, feleslegessé téve azt, amit korábban művészi szinten műveltek.

Gondoljunk csak a történelem nagyjainak a levelezéseire, vagy a matematikusok heteken át tartó csörtéire. Mi lett volna ezekből, ha e-maileznek, fennmaradt volna egyáltalán bármi is ezekből a történelmi jelentőségű írásokból az utókor számára?

A levelezőlapok és a képeslapok hanyatlása és bukása jól mérhető a postai forgalom csökkenésén keresztül. Az elektronikus levelezés és az sms robbanásszerű terjedésével egy felmérés szerint mélyrepülésben van a kézzel írott levelezés. A levélírásról az idősebb korosztály is leszokóban van, az 50 év feletti válaszadók fele nem adott fel levelet, vagy képeslapot az elmúlt egy évben.

A klasszikus szerelmeslevelek száma is jelentősen csökkent, pedig egy kézzel írott szerelmeslevélből sokkal több szeretet árad, mint egy szívecskékkel tarkított e-mailből. A gyorsaság és az egyszerűség tekintetében nem veheti fel a versenyt az elektronikus csatornákkal a levélírás, de sokkal közvetlenebb és mélyebb lehet annál.

A kézzel írott levelek sokkal hatásosabbak lehetnek, míg egy e-mail egy kattintással törölhető és már el is van felejtve. A levelezés az emberi kapcsolatok ápolásának az egyik legkiválóbb formája, amennyiben nem azonnal akarunk valakivel egy gyors hírt tudatni. Táviratok helyett ma már sms-t küldenek a neves események alkalmával, a mobil és az internet korában felnőtt generációk el sem sajátítják a levélírás művészetét.

A felmérés szerint a nyaralók ötöde küld képeslapot a nyaralásról, sokak számára macerás a képeslap megvásárlása, megírása és feladása. Inkább küldenek egy sms-t és le van tudva a nyári üdvözlet. Érdekes, hogy miközben az évek során a képeslapok forgalma a töredékére csökkent, a válaszadók többsége imád képeslapot kapni!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29