Merénylet a miniszterelnök ellen: 8 ember őrizetben

2009. április 24. 11:02

Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a szotó miniszterelnök elleni sikertelen merényletkísérletet követően. Pakalitha Mosisili, az Afrika Svájcaként emlegetett Lesotho miniszterelnöke sértetlenül megúszta a támadást, a tűzpárbajban négy merénylő életét vesztette.

A nyolc életben maradt támadó közül egyet még a Dél-Afrikai Köztársaság területébe ágyazódó királyság határain belül fogtak el, hét gyanúsítottnak sikerült elhagyni az országot. A Dél-Afrikai rendőrség segítségével a merénylet elkövetését követő 24 órán belül elfogták az elkövetőket.

A miniszterelnök fővárosban található házát ért támadás nem az első ilyen eset volt a 2007-es választások óta eltelt időszakban. Több vezető politikus ellen kíséreltek már meg merényletet, az rendőrség szerint elkövetők szinte minden esetben a határ túloldaláról érkeznek (a főváros a Lesotho-Dél-Afrikai Köztársaság határon fekszik) vélhetően megrendelésre.

Az országban éveken át tartó katonai diktatúra volt érvényben, az erőszak megfékezése érdekében újra elrendelhetik a kijárási tilalmat az esti órákban. Az ország 1966-ban a brit Nemzetközösség független alkotmányos monarchiájává vált, azóta többször hajtottak végre katonai puccsot az országban.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem