Merénylet a miniszterelnök ellen: 8 ember őrizetben

2009. április 24. 11:02

Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a szotó miniszterelnök elleni sikertelen merényletkísérletet követően. Pakalitha Mosisili, az Afrika Svájcaként emlegetett Lesotho miniszterelnöke sértetlenül megúszta a támadást, a tűzpárbajban négy merénylő életét vesztette.

A nyolc életben maradt támadó közül egyet még a Dél-Afrikai Köztársaság területébe ágyazódó királyság határain belül fogtak el, hét gyanúsítottnak sikerült elhagyni az országot. A Dél-Afrikai rendőrség segítségével a merénylet elkövetését követő 24 órán belül elfogták az elkövetőket.

A miniszterelnök fővárosban található házát ért támadás nem az első ilyen eset volt a 2007-es választások óta eltelt időszakban. Több vezető politikus ellen kíséreltek már meg merényletet, az rendőrség szerint elkövetők szinte minden esetben a határ túloldaláról érkeznek (a főváros a Lesotho-Dél-Afrikai Köztársaság határon fekszik) vélhetően megrendelésre.

Az országban éveken át tartó katonai diktatúra volt érvényben, az erőszak megfékezése érdekében újra elrendelhetik a kijárási tilalmat az esti órákban. Az ország 1966-ban a brit Nemzetközösség független alkotmányos monarchiájává vált, azóta többször hajtottak végre katonai puccsot az országban.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?