15 °C Budapest

Mobilnet-mustra: csak mítosz a korlátlanság?

Pénzcentrum
2009. március 5. 05:55

A számítógéppel és internetkapcsolattal rendelkező háztartások száma évek óta emelkedik hazánkban, bár nemzetközi összehasonlításban még mindig nagy a lemaradásunk az elterjedtségét tekintve. Különösen alacsonynak mondható a mobil szélessávval rendelkező háztartások aránya, bár az NHH legfrissebb adatai szerint a felzárkózás dinamikus. A mobilinternet számtalan előnye mellett akad azonban számost hátránya is, főleg most, hogy a szolgáltatók csendben megszűntetik a teljes korlátlanságot biztosító csomagjaikat.

Január végén a három magyarországi mobilszolgáltatónak 508 ezer mobilinternet-előfizetője volt és az elmúlt három hónapban 424 ezer SIM-kártyán zajlott adatforgalom - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által első ízben közzétett mobilinternet-gyorsjelentésből.

A gyorsjelentés szerint december végén, amikor a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone összesen 12 millió 224 ezer előfizetővel rendelkezett, a mobilinternetre is előfizetők száma 494 ezer volt. 2008 végén az ADSL-, a kábelmodemes és a mobilinternet-előfizetések száma együttesen meghaladta a 2 milliót Magyarországon.

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló és a mindhármuk szolgáltatását vizsgáló tanúsító szervezet, a MATRIX Kft. közreműködésével létrejött gyorsjelentés szerint januárban a felhasználók a decemberi 651 ezer GByte után közel 761 ezer GByte adatot forgalmaztak, miközben az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom is nőtt. A decemberi 1,54 GByte után januárban egy előfizető már átlagosan 1,79 GByte adatot töltött le, vagy fel.

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése január végén 52,31 százalékos, a Pannoné 25,12 százalékos, a Vodafoné 22,57 százalékos volt.

A Vodafoneosok neteznek a legtöbbet!

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján számított egy előfizetőre jutó forgalom januárban a Vodafone-nál 3 GByte, a Pannonnál 1,71 GByte, a T-Mobile-nál pedig 1,32 GByte volt.

Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része 38,4 százalékos, a Vodafoné 37,72 százalékos, a Pannoné 23,88 százalékos volt. Ennek megfelelően januárban a legnagyobb adatot a T-Mobile ügyfelei (292 ezer GByte) forgalmazták, míg a Vodafone ügyfeleinek teljes forgalma 287 ezer GByte, a Pannon ügyfeleinek a forgalma pedig 182 ezer GByte volt.

Mit jelent a bárhol?

A hazai szolgáltatók hálózati lefedettsége szerencsére folyamatosan bővül, bár bőven akadnak még olyan települések, ahol egyáltalán nem használható mobil-szélessáv.

A Pannon honlapján található adatok szerint már 365 településen érhető el 3G, vagy HSDPA (ez a szám tavaly augusztusban még 341 volt), ami letöltésnél névlegesen 7,2 Mbps-re, feltöltésnél 1,44 Mbps-re képes - igaz leginkább Budapesten.

A T-Mobile és a Vodafone honlapján, valamint az NHH oldalán megtalálható lefedettségi térképek alapján utóbbi két szolgáltatónál is bővült a szélessávú internettel lefedett települések száma.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Történtek azonban olyan változások is az elmúlt hónapokban, melyek kevesebb örömre adnak okot. Szinte már sehol nem érhető el ugyanis a legelőször 2002-ben, a Vodafone által bevezetett forgalmi korlát nélküli mobilnet, ahol nincs adatmennyiségi megkötés, kivéve az állománycserélő alkalmazások használata esetén.

Ezen korlátlan ajánlatok eltűnésére az lehet a magyarázat, hogy a nagy forgalmat generáló szolgáltatások egyre népszerűbbek a felhasználók körében, amely azonban erősen túlterheli a hálózatot, melynek bővítése igen költséges és lassú folyamat, így nem sok választásuk marad a szolgáltatóknak, mint a forgalmi korlátozás.

A Vodafone az egyedüli szolgáltató, ahol "normál felhasználás" mellett elérhető a korlátlan internet, azonban a cég fenntartja magának a jogot, hogy a hálózat védelme érdekében az adatforgalmat saját belátása szerint időszakosan vagy állandóan lassítsa, amennyiben a felhasználó az adott hónapban eléri az 5 gigabájtos limitet.

Márciustól a T-Mobile is változtatott szerződési feltételein. Az előfizetők száma, és az általuk generált adatforgalom tekintetében is piacvezető szolgáltató tavaly november végén vezetett be meglévő 5 GB-os, vagy nagyobb mobilinternet csomagjai mellé egy opciót, mely feloldotta az adott csomag adatforgalmi korlátját. Ezt a terméket február 28-ig lehetett igényelni, méghozzá olyan akció keretében, amely egy éves hűségnyilatkozat esetén az opciós havi díjat is elengedte.

Ezen túlmenően a március 1-től hatályos új szerződési feltételek szerint a "Túlzott mértékű használat esetén a Szolgáltató jogosult 14 napra az Előfizető letöltési sebességét lassítani." Ez akkor következik be, ha az előfizető adatforgalma hét egymást követő naptári nap alatt meghaladja a 20 GB-ot.

Hasonló álláspontot képvisel a Pannon is, ahol február elejéig lehetett előfizetni korlátlan mobilinternet-csomagra, havi 5990 forintért, amely akció azonban mostanra szintén megszűnt.

A nem akciós, állandó ajánlatokban nem történ nagy változás a tavaly augusztusi körképünk óta, egyedül a Pannonnál szűnt meg a 100 MB-os csomag önálló előfizetésként való értékesítése, továbbá a Vodafone-nál a 200 MB-os csomag helyett 100 MB-osat forgalmaznak már. 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm