17 °C Budapest

Mobilnet-mustra: csak mítosz a korlátlanság?

Pénzcentrum
2009. március 5. 05:55

A számítógéppel és internetkapcsolattal rendelkező háztartások száma évek óta emelkedik hazánkban, bár nemzetközi összehasonlításban még mindig nagy a lemaradásunk az elterjedtségét tekintve. Különösen alacsonynak mondható a mobil szélessávval rendelkező háztartások aránya, bár az NHH legfrissebb adatai szerint a felzárkózás dinamikus. A mobilinternet számtalan előnye mellett akad azonban számost hátránya is, főleg most, hogy a szolgáltatók csendben megszűntetik a teljes korlátlanságot biztosító csomagjaikat.

Január végén a három magyarországi mobilszolgáltatónak 508 ezer mobilinternet-előfizetője volt és az elmúlt három hónapban 424 ezer SIM-kártyán zajlott adatforgalom - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által első ízben közzétett mobilinternet-gyorsjelentésből.

A gyorsjelentés szerint december végén, amikor a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone összesen 12 millió 224 ezer előfizetővel rendelkezett, a mobilinternetre is előfizetők száma 494 ezer volt. 2008 végén az ADSL-, a kábelmodemes és a mobilinternet-előfizetések száma együttesen meghaladta a 2 milliót Magyarországon.

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló és a mindhármuk szolgáltatását vizsgáló tanúsító szervezet, a MATRIX Kft. közreműködésével létrejött gyorsjelentés szerint januárban a felhasználók a decemberi 651 ezer GByte után közel 761 ezer GByte adatot forgalmaztak, miközben az egy előfizetőre jutó átlagos forgalom is nőtt. A decemberi 1,54 GByte után januárban egy előfizető már átlagosan 1,79 GByte adatot töltött le, vagy fel.

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a T-Mobile piaci részesedése január végén 52,31 százalékos, a Pannoné 25,12 százalékos, a Vodafoné 22,57 százalékos volt.

A Vodafoneosok neteznek a legtöbbet!

A forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján számított egy előfizetőre jutó forgalom januárban a Vodafone-nál 3 GByte, a Pannonnál 1,71 GByte, a T-Mobile-nál pedig 1,32 GByte volt.

Az adatforgalom alapján a T-Mobile piaci része 38,4 százalékos, a Vodafoné 37,72 százalékos, a Pannoné 23,88 százalékos volt. Ennek megfelelően januárban a legnagyobb adatot a T-Mobile ügyfelei (292 ezer GByte) forgalmazták, míg a Vodafone ügyfeleinek teljes forgalma 287 ezer GByte, a Pannon ügyfeleinek a forgalma pedig 182 ezer GByte volt.

Mit jelent a bárhol?

A hazai szolgáltatók hálózati lefedettsége szerencsére folyamatosan bővül, bár bőven akadnak még olyan települések, ahol egyáltalán nem használható mobil-szélessáv.

A Pannon honlapján található adatok szerint már 365 településen érhető el 3G, vagy HSDPA (ez a szám tavaly augusztusban még 341 volt), ami letöltésnél névlegesen 7,2 Mbps-re, feltöltésnél 1,44 Mbps-re képes - igaz leginkább Budapesten.

A T-Mobile és a Vodafone honlapján, valamint az NHH oldalán megtalálható lefedettségi térképek alapján utóbbi két szolgáltatónál is bővült a szélessávú internettel lefedett települések száma.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Történtek azonban olyan változások is az elmúlt hónapokban, melyek kevesebb örömre adnak okot. Szinte már sehol nem érhető el ugyanis a legelőször 2002-ben, a Vodafone által bevezetett forgalmi korlát nélküli mobilnet, ahol nincs adatmennyiségi megkötés, kivéve az állománycserélő alkalmazások használata esetén.

Ezen korlátlan ajánlatok eltűnésére az lehet a magyarázat, hogy a nagy forgalmat generáló szolgáltatások egyre népszerűbbek a felhasználók körében, amely azonban erősen túlterheli a hálózatot, melynek bővítése igen költséges és lassú folyamat, így nem sok választásuk marad a szolgáltatóknak, mint a forgalmi korlátozás.

A Vodafone az egyedüli szolgáltató, ahol "normál felhasználás" mellett elérhető a korlátlan internet, azonban a cég fenntartja magának a jogot, hogy a hálózat védelme érdekében az adatforgalmat saját belátása szerint időszakosan vagy állandóan lassítsa, amennyiben a felhasználó az adott hónapban eléri az 5 gigabájtos limitet.

Márciustól a T-Mobile is változtatott szerződési feltételein. Az előfizetők száma, és az általuk generált adatforgalom tekintetében is piacvezető szolgáltató tavaly november végén vezetett be meglévő 5 GB-os, vagy nagyobb mobilinternet csomagjai mellé egy opciót, mely feloldotta az adott csomag adatforgalmi korlátját. Ezt a terméket február 28-ig lehetett igényelni, méghozzá olyan akció keretében, amely egy éves hűségnyilatkozat esetén az opciós havi díjat is elengedte.

Ezen túlmenően a március 1-től hatályos új szerződési feltételek szerint a "Túlzott mértékű használat esetén a Szolgáltató jogosult 14 napra az Előfizető letöltési sebességét lassítani." Ez akkor következik be, ha az előfizető adatforgalma hét egymást követő naptári nap alatt meghaladja a 20 GB-ot.

Hasonló álláspontot képvisel a Pannon is, ahol február elejéig lehetett előfizetni korlátlan mobilinternet-csomagra, havi 5990 forintért, amely akció azonban mostanra szintén megszűnt.

A nem akciós, állandó ajánlatokban nem történ nagy változás a tavaly augusztusi körképünk óta, egyedül a Pannonnál szűnt meg a 100 MB-os csomag önálló előfizetésként való értékesítése, továbbá a Vodafone-nál a 200 MB-os csomag helyett 100 MB-osat forgalmaznak már. 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30