15 °C Budapest

Izraelben is drágább idén a húsvét

2009. április 11. 08:00

A Jerusalem Post felmérése szerint az idei évben kevesebbet költenek Izraelben az ezekben a napokban is tartó pészah ünnepére.

A 800 üzlet megkérdezésével készült vizsgálat azt mutatja: a fogyasztók 14 százalékkal kevesebbet költenek az idei ünnepre, mint tavaly. A kozmetikusok 12 százalékos, a fodrászok 8 százalékos visszaesésről számoltak be.

Egy elemző szerint az izraeliek idén sokkal visszafogottabban ünneplik a pészahot: kevesebb vendéget hívnak és ételekből is az alacsonyabb árfekvésűeket választják. Mindenképp az látszik, hogy a gazdaság lassulása már a gyakorlatban is elérte a fogyasztókat: az árak növekednek, a kereslet visszaesett.

Kevesebben utaznak el otthonról az ünnep alatt, és visszaesés tapasztalható az új ruhák és cipők vásárlásában is. Ugyanakkor az ünnephez kapcsolódóan sokan vásárolnak új bútorokat: ez a szektor 5 százalékkal növelte az eladásokat az elmúlt hetekben.

A pészah -amit sokan zsidó húsvétnak is neveznek- Izraelben hét napig (máshol nyolc napig) tart. A zsidóság egyiptomi fogságból való megszabadulására és kivonulására emlékeztető pészah egyben a tavasz, a természet újjászületésének ünnepe is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pészahot számtalan előírás szabályozza. Éppen ezek betartása miatt az előkészületeknek már egy hónappal az ünnep előtt elkezdődnek. A családok minden erjedésre alkalmas élelmiszertől megtisztítják lakásaikat. Tűzhelyeiket és minden étkezéssel kapcsolatos dolgukat rituális tisztításnak vetik alá

A hagyomány szerint a pészah előtti héten őrlik meg az addig gondosan tárolt gabonát. Ebből a gabonából sütik szigorú tisztasági előírások betartásával a pászkát, amely csak liszt és víz felhasználásával készülhet.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17