19 °C Budapest

Izraelben is drágább idén a húsvét

2009. április 11. 08:00

A Jerusalem Post felmérése szerint az idei évben kevesebbet költenek Izraelben az ezekben a napokban is tartó pészah ünnepére.

A 800 üzlet megkérdezésével készült vizsgálat azt mutatja: a fogyasztók 14 százalékkal kevesebbet költenek az idei ünnepre, mint tavaly. A kozmetikusok 12 százalékos, a fodrászok 8 százalékos visszaesésről számoltak be.

Egy elemző szerint az izraeliek idén sokkal visszafogottabban ünneplik a pészahot: kevesebb vendéget hívnak és ételekből is az alacsonyabb árfekvésűeket választják. Mindenképp az látszik, hogy a gazdaság lassulása már a gyakorlatban is elérte a fogyasztókat: az árak növekednek, a kereslet visszaesett.

Kevesebben utaznak el otthonról az ünnep alatt, és visszaesés tapasztalható az új ruhák és cipők vásárlásában is. Ugyanakkor az ünnephez kapcsolódóan sokan vásárolnak új bútorokat: ez a szektor 5 százalékkal növelte az eladásokat az elmúlt hetekben.

A pészah -amit sokan zsidó húsvétnak is neveznek- Izraelben hét napig (máshol nyolc napig) tart. A zsidóság egyiptomi fogságból való megszabadulására és kivonulására emlékeztető pészah egyben a tavasz, a természet újjászületésének ünnepe is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pészahot számtalan előírás szabályozza. Éppen ezek betartása miatt az előkészületeknek már egy hónappal az ünnep előtt elkezdődnek. A családok minden erjedésre alkalmas élelmiszertől megtisztítják lakásaikat. Tűzhelyeiket és minden étkezéssel kapcsolatos dolgukat rituális tisztításnak vetik alá

A hagyomány szerint a pészah előtti héten őrlik meg az addig gondosan tárolt gabonát. Ebből a gabonából sütik szigorú tisztasági előírások betartásával a pászkát, amely csak liszt és víz felhasználásával készülhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55