8 °C Budapest

Izraelben is drágább idén a húsvét

2009. április 11. 08:00

A Jerusalem Post felmérése szerint az idei évben kevesebbet költenek Izraelben az ezekben a napokban is tartó pészah ünnepére.

A 800 üzlet megkérdezésével készült vizsgálat azt mutatja: a fogyasztók 14 százalékkal kevesebbet költenek az idei ünnepre, mint tavaly. A kozmetikusok 12 százalékos, a fodrászok 8 százalékos visszaesésről számoltak be.

Egy elemző szerint az izraeliek idén sokkal visszafogottabban ünneplik a pészahot: kevesebb vendéget hívnak és ételekből is az alacsonyabb árfekvésűeket választják. Mindenképp az látszik, hogy a gazdaság lassulása már a gyakorlatban is elérte a fogyasztókat: az árak növekednek, a kereslet visszaesett.

Kevesebben utaznak el otthonról az ünnep alatt, és visszaesés tapasztalható az új ruhák és cipők vásárlásában is. Ugyanakkor az ünnephez kapcsolódóan sokan vásárolnak új bútorokat: ez a szektor 5 százalékkal növelte az eladásokat az elmúlt hetekben.

A pészah -amit sokan zsidó húsvétnak is neveznek- Izraelben hét napig (máshol nyolc napig) tart. A zsidóság egyiptomi fogságból való megszabadulására és kivonulására emlékeztető pészah egyben a tavasz, a természet újjászületésének ünnepe is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pészahot számtalan előírás szabályozza. Éppen ezek betartása miatt az előkészületeknek már egy hónappal az ünnep előtt elkezdődnek. A családok minden erjedésre alkalmas élelmiszertől megtisztítják lakásaikat. Tűzhelyeiket és minden étkezéssel kapcsolatos dolgukat rituális tisztításnak vetik alá

A hagyomány szerint a pészah előtti héten őrlik meg az addig gondosan tárolt gabonát. Ebből a gabonából sütik szigorú tisztasági előírások betartásával a pászkát, amely csak liszt és víz felhasználásával készülhet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm